Onderwerp: Bezoek-historie

Vragen en antwoorden Webinar Kostenonderzoek langdurige zorg (ggz en ghz) en gzsp 23 november 2023
Publicatiedatum:20-12-2023

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Op 23 november 2023 heeft de NZa op verzoek van VGN, De Nederlandse ggz en Valente een webinar gegeven over het kostprijsonderzoek in de langdurige zorg. Tijdens dit webinar vertelden wij over 2 onderwerpen:

• het model van het kostenonderzoek langdurige zorg (ggz en ghz) en

• het vervolgproces

Hieronder staan de gestelde vragen en de gegeven antwoorden daarop.

Algemeen

Ik heb het webinar gemist. Waar kan ik de gedeelde informatie terugvinden?

Het webinar is opgenomen en kunt u terugkijken via deze link. De gegeven presentatie kunt u hier vinden.

Inhoudelijk

In hoeverre worden de resultaten van 2023 en de begroting van 2024 meegenomen in het onderzoek?

Het kostenonderzoek gaat over het jaar 2022. Op basis van deze gegevens worden kostprijzen berekend. De resultaten 2023 en begroting 2024 zijn geen onderdeel van het kostprijstraject om te komen tot tarieven voor 2025.

Waarom is er voor gekozen om de NHC en NIC niet ook te herijken nu toch alle kosten opgevraagd worden?

De NHC en NIC kent een eigen onderhoudstraject. Aanpassing van NHC en NIC is gebonden aan regelgeving. De uitgangspunten voor de nhc (en nic) zijn vermeld in de Beleidsregel normatieve huisvestingscomponent (nhc) en normatieve inventariscomponent (nic) gespecialiseerde ggz, forensische zorg en langdurige zorg (BR/REG-23116a).

Hoe wordt omgegaan met het feit dat de zorgkantoren een korting aanbrengen op de maximumtarieven (richttarief 96%)?

De berekende kostprijzen op prijspeil 2022 worden geïndexeerd naar het niveau van 2025. Hierbij wordt geen rekening gehouden met een mogelijke afslag op de tarieven door het zorgkantoor.

Wordt personeel niet in loondienst (PNIL) meegenomen in het kostprijsonderzoek?

Ja, wij nemen dit mee in het kostprijsonderzoek. In het formulier vragen wij de informatie hierover met name uit in tabblad 4B.

Ik mis de overige personeelskosten. In de jaarrekening worden deze gepresenteerd onder overige bedrijfslasten, dus materiële kosten?

De overige personeelskosten worden aangeduid als andere personeelskosten. Deze worden in het tabblad 'Kosten & opbrengsten' uitgevraagd en worden beschouwd als personele kosten en niet als materiële kosten.

Hoe zit het hier met personeel dat trajecten inhoudelijk begeleidt, maar die geen begeleiding biedt aan de zorgvrager. Er is wel sprake van direct contact met de zorgvrager.

De situatie die u beschrijft, betreft geen directe zorglevering aan de cliënt. Daarom verwachten wij dat dit onder indirecte tijd wordt opgegeven.

Wordt meerzorg meegenomen in de berekening van het aandeel Wlz?

Ja, meerzorg wordt meegenomen in de berekening van het aandeel Wlz.

De berekende kostprijzen leveren gemiddelden op. Welke bandbreedte wordt acceptabel gevonden en hoe wordt omgegaan met uitersten (positief en negatief)?

In de analyse van de kostprijzen wordt duidelijk wat de spreiding is. Op dit moment kunnen we daar niets over zeggen. In principe telt elke zorgaanbieder (waarvan kostprijzen worden berekend) mee in het gewogen gemiddelde, ook de opvallende waarnemingen. Bij opvallende waarnemingen onderzoeken we wel of er een verklaring voor te vinden is. Wanneer dit het geval is en niet het resultaat is van een onjuiste berekening en/of dataset, gaan deze waarnemingen mee in de berekening van de gemiddelde kostprijzen.

Wordt in de uiteindelijke publicatie het onderdeel 'personeel behandeling' nog verder uitgesplitst in artsen / gedragskundigen / paramedici?

Ja, in bijlagen bij het verantwoordingsdocument zal bij behandeling en prestaties behandeling aangegeven worden welk type behandelaar de behandeling uitvoert.

Worden bij de fitanalyse de zzp en vpt producten als één product of als twee afzonderlijke producten gezien. Ofwel krijgt ZZP VG5 dezelfde uitkomst als VPT VG5 of een verschillende fit-uitkomst?

Het uitgangspunt is om alle productcodes apart mee te nemen in de fitanalyse, wat betekent dat bijvoorbeeld de ZZP VG5 en de VPT VG5 verschillende fitwaarden kunnen hebben als uitkomst. Echter, als blijkt dat er niet genoeg waarnemingen zijn of grote mate van spreiding per productcode kan er voor gekozen worden om de VG5 mee te nemen als één product, met één fitwaarde als uitkomst.

Hoe worden grote uitschieters gecorrigeerd in de fitanalyse om zo een reëel gemiddelde te krijgen?

Bij opvallende waarnemingen van de (tussen)resultaten, zoals uitschieters, onderzoeken we of er een verklaring voor te vinden is. Wanneer dit het geval is en niet het resultaat is van een onjuiste berekening en/of dataset, gaan deze waarnemingen mee in de berekening van de gemiddelde kostprijzen.

Worden de berekende uren uit de fitanalyse per organisatie berekend over de verschillende kostenplaatsen? Of wordt één waarde voor alle zorgaanbieders gehanteerd?

Er wordt voor iedere productcode één fitwaarde bepaald voor alle zorgaanbieders.

Worden de uitkomsten van de ureninzet (voortvloeiend uit de fitanalyse) ook gedeeld met zorgaanbieders?

Ja, de landelijke uitkomsten zoals fitwaarden zijn onderdeel van het verantwoordingsdocument en worden gepubliceerd. De zorgaanbieder kan na publicatie het verantwoordingsdocument downloaden. We willen wel benadrukken dat de fitwaarde niet beschouwd dient te worden als norm, maar als verdeelsleutel voor de toerekening van de personeelskosten.

Krijgt een aanbieder ook de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de eigen kostprijzen versus de landelijke kostprijsberekening?

Zorgaanbieders waarvoor kostprijzen worden berekend krijgen hiervan een terugkoppeling. Deze kan vergeleken worden met de landelijke kostprijsberekening. De landelijke kostprijsberekening wordt gepubliceerd in het verantwoordingsdocument.

Worden de vervoerstarieven ook herijkt?

In het formulier hebben we informatie uitgevraagd om de vervoerskosten te kunnen scheiden van alle andere kosten. Daarmee zullen we de vervoerstarieven herijken. Overigens zullen de onderlinge verhoudingen tussen de vervoerstarieven gelijk blijven en zullen we enkel de vergoedingsbedragen herijken.

Aanbieders zonder behandeling kunnen orthopedagogen, verpleegkundigen, et cetera in dienst hebben. Dit was in uitvraag niet apart aan te geven, want dit zijn geen officiële prestaties met behandeling. Dit zijn wel kostprijsverhogende factoren. Hoe gaat de NZa daarmee om?

Het personeel in loondienst en het personeel niet in loondienst wordt per kostenplaats opgegeven in tabblad '4A' en '4B'. Hier kunnen de orthopedagogen, verpleegkundigen opgevoerd worden. Op basis van de opgegeven functiecategorie worden de loonkosten van deze hulpverleners verdeeld over de prestaties van de desbetreffende kostenplaats.

Hoe komt de normatieve huisvestingscomponent uiteindelijk in het tarief?

De huidige normatieve huisvestingscomponent (NHC) wordt toegevoegd aan de berekende kostprijzen (loon en materieel). Hierdoor ontstaat een integraal tarief: loon, materieel en kapitaal.

Veel instellingen gebruiken nu de NHC voor zorg. De zorgkosten zijn dus hoger dan de tarieven die nu worden vergoed. Is er in 2025 voldoende extra budget beschikbaar om dit te vergoeden of zal er "rondgerekend" worden binnen het huidige budgetkader?

Als deze gelden in het uitvraagjaar (2022) ingezet zijn voor de zorg, zullen wij deze kosten ook niet als NHC-kosten maar als zorggebonden kosten terugzien in het ingevulde formulier. Wij rekenen de zorggebonden kosten toe aan prestaties.

Als je alle leidinggevenden op één aparte kostenplaats hebt gepositioneerd: gaat dat dan wel goed in de meta model verdeling?

De indirecte kosten van een aparte kostenplaats (zonder productie) worden verdeeld over alle prestaties van de zorgaanbieder. Alleen wanneer binnen een kostenplaats sprake is van functiecategorieën die betrekking hebben op productie én de functiecategorie indirect, kunnen de indirecte kosten toegerekend worden aan de prestaties van die kostenplaats.

Hoe groot is de vrijheid van een zorgaanbieder om te schuiven met de begroting van medische zorg, paramedische zorg en gedragswetenschappers?

In het kostenonderzoek over 2022 wordt niet naar een begroting gevraagd maar naar de gerealiseerde productie en de werkelijke inzet van het zorgpersoneel. Het is aan de zorgaanbieder om een sluitende begroting te maken waarmee passende zorg geleverd kan worden.

Hoe worden de voedings- en hotelmatige kosten verdeeld over producten met dagbesteding en producten zonder dagbesteding? Nu lijkt het of alle voedings- en hotelmatige kosten onder producten met dagbesteding vallen.

Het voorbeeld dat in het webinar werd doorgenomen, betrof een product dagbesteding. De verdeling is echter qua methodiek voor alle prestaties hetzelfde. Wij hebben echter aan de prestaties een gewicht toegekend op basis van inhoudelijke kenmerken. Op basis van dat gewicht worden de voedings- en hotelmatige kosten verdeeld. Hierdoor rekenen we meer van deze kosten toe aan een ZZP-prestatie (waar een cliënt de hele dag verblijft en voeding krijgt) dan aan bijvoorbeeld een losse dagbestedingsprestatie.

Waarom wordt gekozen voor de verhouding voeding dagbesteding 0,1 versus voeding verblijf 1,0?

De verhouding 0,1 voor dagbesteding en 1,0 voor verblijf betreft een wegingsfactor voor de verdeling van de kosten voor voeding. De voeding bij verblijf gaat om het beschikbaar stellen en organiseren van al het gebruikelijke eten (drie maaltijden) en drinken. Bij dagbesteding komt de voeding in deze omvang niet voor. In het kostenformulier is geen uitvraag gedaan naar de precieze verdeling van voeding over dagbesteding en verblijf. We gebruiken de verhouding 0,1 voor dagbesteding en 1,0 voor verblijf zoals ook gehanteerd is in het vorige kostenonderzoek door KPMG. Zie blz. 59 van KPMG Kostenonderzoek langdurige zorg 2018. van KPMG Kostenonderzoek langdurige zorg 2018.

Hoe worden geneesmiddelen toegedeeld naar de prestaties? En wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen prestaties inclusief of exclusief behandeling?

De kosten van geneesmiddelen zitten in de materiële kosten en worden middels een opslag op kosten toegerekend aan de prestaties. Deze methode wordt toegepast voor prestaties inclusief behandeling en voor prestaties exclusief behandeling. In die zin maken we geen onderscheid tussen deze twee typen prestaties. De hoogte van de toekenning van de geneesmiddelen kan echter wel verschillen. Het deel van de kosten van geneesmiddelen wat valt onder de vergoeding van extreme kosten van zorggebonden materiaal en geneesmiddelen volgens de Beleidsregel Overige kosten Wlz 2022 (BR/REG-22120) wordt nacalculatorisch vergoed en is geen onderdeel van de materiële kosten van de kostprijs van de prestaties.

Levert de uitvraag en inrichting van het kostenonderzoek duidelijke uitkomsten van de kosten c.q. kostprijs per indicatie op? Komt de problematiek ten aanzien van VG7 op deze manier voldoende duidelijk naar voren?

Ja, per prestatie worden kostprijzen berekend. Prestaties die gekoppeld zijn aan een zorgprofiel (zoals zzp en vpt VG7) geven informatie over de kosten met betrekking tot het zorgprofiel. Daarnaast worden in tabblad '7. Meerzorg' de kosten van de prestaties met Meerzorg (zoals VG7) opgegeven. Zodoende ontstaat een overzicht van de kosten die gerelateerd zijn aan zorgprofielen zoals VG7.

Het proces leidt tot de kostprijzen van bestaande prestaties. Kan het ook zijn dat er nieuwe/ aanvullende / andere prestaties benodigd zijn om passend te bekostigen?

Het is mogelijk dat er nieuwe, aanvullende en/of andere prestaties benodigd zijn om passend te bekostigen. Naar begeleiding bij vervoer zijn bijvoorbeeld aanvullende vragen gesteld in tabblad '10 overige vragen'. Op basis van de aangeleverde informatie moet blijken of dit leidt tot een nieuwe of aangepaste prestatie.

Wordt de beschrijving in de beleidsregels concreter om de ervaren onduidelijkheid over behandeling en begeleiding weg te nemen?

De NZa staat open voor suggesties en verbeteringen aan de beleidsregels. Hiervoor hebben wij met de brancheorganisaties een onderhoudstraject voor beleidsregels. Brancheorganisaties kunnen in het onderhoudstraject (met input van hun leden) concrete voorstellen doen.

Vervolgproces

Wat is de laatste datum dat een aanbieder vragen zou kunnen ontvangen over zijn ingediende formulier?

We streven ernaar om alle zorgaanbieders voor de Kerstdagen een bericht te sturen.

 

Wij hebben nog geen reactie ontvangen op de data, die wij hebben aangeleverd. Betekent dit dat de input helder/duidelijk/voldoende is? Of kan er nog een reactie komen? En krijgen zorgaanbieders bericht dat de info voldoende is?

Elke zorgaanbieder krijgt een reactie. Indien er nog geen terugkoppeling is geweest, komt deze nog. Uit de terugkoppeling blijkt of het aangeleverde formulier juist en volledig is ingevuld.

Wij hebben een terugkoppeling van de NZa gekregen. Om op alle vragen van de NZa een goede reactie te kunnen geven is meer tijd nodig dan de tijd die de NZa hiervoor geeft. Is het mogelijk om de deadline van 29 november te verschuiven?

De terugkoppelingen richting zorgaanbieders zijn niet allemaal tegelijk verstuurd. Aangezien we zorgaanbieders twee weken de tijd hebben gegevens om de terugkoppeling te verwerken, zijn de deadlines dus verschillend. Als zorgaanbieders om uitstel vragen, dan bekijken we per geval wat de best passende manier is om de zorgaanbieder te helpen de terugkoppeling te verwerken.

Wanneer krijgen wij een terugkoppeling op de individuele kostprijzen? En wanneer komt het verantwoordingsdocument beschikbaar?

Ons streven is om het verantwoordingsdocument en de terugkoppeling op individuele kostprijzen tegelijk met de publicatie van de beleidsregels op 1 juli 2024 te publiceren/versturen.

Wie neemt het definitieve besluit over een tarief als middels de uitkomst van de impactanalyse de kostprijsberekening wordt aangepast?

Het definitieve besluit over een tarief wordt genomen door de RvB van de NZa.

Naar boven