Onderwerp: Bezoek-historie

Handleiding voor de portal
Publicatiedatum:09-03-2021

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Wijzigingen nav release maart 2021

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor de portal in deze release:

  1. KOOP kan in de portal bovenaan mededelingen plaatsen om bv releases aan te kondigen.

  2. Onderaan is kan KOOP (PUC-brede) algemene linkjes te plaatsen naar bv toegankelijkheid en privacystatements van PUC.

  3. De zoekknop 'wis alles' op het zoekscherm verwijdert nu ook de hoofdtaken als deze in het zoekformulier voorkomen. Hoofdtaken die in het dropdown-menu rechtsboven zijn geconfigureerd, worden niet gewist door de knop in het zoekscherm. Bij het wijzigen van een hoofdtaak in het dropdown-menu rechtsboven blijven reeds geselecteerde zoekcriteria nu staan.

  4. Van geïmporteerde uitspraken wordt nu de inhoudsindicatie getoond bij de zoekresultaten (als 'snippet', cursieve tekst).

  5. Er zijn verschillende weergave-issues opgelost die speelden bij het tonen van de TOC/Inhoudsopgaven van publicaties die geïmporteerd zijn uit externe bronnen (Wetten.nl, Rechtspraak.nl en Officiële publicaties).

  6. Als er via een TOC of via een link op sectie-niveau naar een test wordt genavigeerd, is nu in alle gevallen het kopje van dat onderdeel ook zichtbaar.

  7. In een document dat gevonden is via het full text zoeken kunnen linkjes naar andere documenten staan. Als je daarop doorklikt werd de tekst soms verborgen door de trefwoordnavigatie. Dat is verholpen, de tekst wordt nu altijd getoond.

Voor de complete lijst met wijzigingen zie Release notes

Portal

De portalomgeving kent een aantal configuratie-mogelijkheden. Elk kanaal kent zijn eigen configuratie en soms eigen kleurstelling. Hieronder worden een aantal functionaliteiten toegelicht, maar niet alles is op elk kanaal aanwezig. Ook is eea afhankelijk van de aanwezige content en kunnen er termen voor een kanaal zijn aangepast. (Voorbeeld-plaatjes zijn uit diverse kanalen gehaald)

Homepagina

Snel fulltext zoeken

Overal in de portal is de mogelijkheid om rechtsboven een paar woorden als zoekcriteria in te vullen.

Tabjes bovenin

Op de homepage staan bovenin een aantal tabjes die verschillende manieren bieden om door de content-collectie te navigeren.
Standaard is er een home-tab en een zoek-tab met een uitgebreide zoek-opties.
Vaak is er ook een tabje die via de Thema-of onderwerpen-lijst de informatie ontsluit.
Ook een tab met de lijst van informatie-types kan getoond worden (vaak Collectie-tab genoemd).
En het is mogelijk dat er een tab is ingericht met een zoekingang die specifiek is voor dat kanaal.

Hoofdtaakfilter

Bij een aantal kanalen is er rechtsboven een Hoofdtaakfilter ingesteld, daar zit een dropdown-menu onder waarmee je een hoofdtaak kunt selecteren. De selectie van een hoofdtaak in dit filter werkt door op alle pagina's met zoekresultaten, inclusief de tabbladen en themapagina's.
Je ziet dan alleen publicaties die voor de betreffende hoofdtaak zijn geselecteerd door de redactie.
(Hoofdtaken kunnen ook als regulier filter worden geconfigureerd.)

Let op:

  • Als informatie niet gevonden wordt, terwijl deze wel op de site zou moeten staan, check of er een (verkeerd) hoofdtaakfilter is geselecteerd.

  • De selectie op hoofdtaak blijft onthouden (ook als alles is afgesloten en een paar dagen later weer ingelogd wordt) totdat de gebruiker deze wijzigt of uitzet door op <Alle hoofdtaken> te klikken.
    Je kunt ook in zoekresultaten het selectie-blokje verwijderen of alle filters verwijderen.

 

Indeling homepage

Op de homepage is vaak in de linker-kolom een kort introductie-tekstje te vinden.
Met daaronder een lijstje van de recente nieuwe publicaties.

In het midden van de homepage is meestal een boom/lijst te vinden met ede onderwerpen of thema's, waarmee je snel naar de gezochte informatie kunt navigeren.

Aan de rechterkant staan meestal linkjes naar relevante sites of documenten.

Onderaan kan in de footer algemene informatie over het kanaal staan en zijn er een paar PUC-specifieke linkjes opgenomen.

Zoek-tab

Uitgebreid zoekscherm

Fulltext zoeken

In de zoekbalk kun je fulltext-zoeken op de hele tekst of specifiek in titel en kenmerken.


Zoeken op specifieke waarden

Onder de zoekbalk kun je kiezen uit de verschillende soorten waarden die zijn toegekend aan de documenten. Als je een selectie hebt gemaakt waarop je wilt zoeken, klik je op zoek en kom je in het scherm met de zoekresultaten.

Zoekresultaten

Als men full-text heeft gezocht worden de resultaten op basis van relevantie getoond: hoe vaker een term in de tekst voorkomt hoe hogere het document in de lijst staat. Termen in de titel wegen bijvoorbeeld zwaarder dan als de term in de lopende tekst voorkomt.

Is er niet full-text gezocht, dan wordt het meest recent gepubliceerde document bovenin gezet.

Gegevens in zoekresultaat

Van een document in het zoekresultaat worden de volgende gegevens getoond (voor zover ze zijn toegekend):

- Titel van het document (aanklikbaar)
- 'snippet' = een stukje cursieve tekst. Er is een prioriteitsbepaling op de achtergrond, getoond wordt:
-> de context van zoektermen bij fulltext zoeken, of
-> de inhoudsindicatie bij geïmporteerde uitspraken, of
-> de samenvatting, of
-> de beschrijving
- Documentsoort – Organisatie
- Kenmerken + Datum document
- Geldigheidsstatus en geldigheidsperiode

Sorteren/groeperen

Men kan de zoekresultaten op diverse manieren (omgekeerd) groeperen en sorteren door op de verschillende mogelijkheden in de balk boven de zoekresultaten te klikken.


Bij het sorteren op 'datum document' speelt er een prioriteitsbepaling op de achtergrond.
Er zijn 4 soorten datum document die toegekend kunnen worden:

- Uitspraakdatum
- Publicatiedatum
- Ondertekeningdatum
- Vaststellingsdatum.

De onderlinge prioriteitsbepaling:
Als er aan het document een 'Uitspraakdatum' is toegekend, dan wordt (de meest recente) gebruikt als Datum Document. Is die niet aanwezig is dan zal de meest recente 'Publicatiedatum' gebruikt worden als Datum document. Als ook die er niet is dan wordt de meest recente 'Ondertekeningdatum' gebruikt. En daarna de meest recente 'Vaststellingsdatum'. En als er geen enkele Datum Document is toegekend zal de 'datum beschikbaarheid' gebruikt worden.

Op geldigheid selecteren

Linksboven kun je ook filteren op de laatste versie van een document of diverse geldigheids-opties

Als je een datum kiest die in het verleden ligt, kun je ook 'tijdreizen' en zien wat er op dat moment geldig was, indien de geldigheid is toegekend aan documenten.
(Als er geen geldigheidsdatum is toegekend dan gaat het systeem ervanuit dat deze altijd geldig was.)

Filteren

De gevonden resultaten je verder verfijnen met de filters aan de linkerkant (dit werkt net zo als bij bol.com, funda.nl enz.)

Informatietype en documentsoort zijn bij de zoekresultaten opgesplitst in 2 facetten zodat je direct op het gewenste niveau kunt insteken. (In het zoekformulier en de collectie tab wordt de hiërarchie wel getoond ter ondersteuning van de eindgebruiker.)

De scrol-opties bij kalendertjes werkt als volgt: je kunt 10 jaar vooruit scrollen en 70 jaar terug. Na het klikken op een jaartal, kun je weer 70 jaar terug scrollen.

Als een zoekresultaat bestaat uit één document wordt dit direct geopend.

Zoekcriteria worden gewist als je naar Home of weer naar uitgebreid zoekformulier gaat.

Selectie-criteria verwijderen

De geselecteerde filters kunnen ook verwijderd worden. Dit kan op verschillende manieren. Alle filters kunnen tegelijk worden verwijderd ('verwijder alle filters' links bovenin), of een specifiek filter kan verwijderd worden. De actieve filters staan boven de zoekresultaten en kunnen met een kruisje verwijderd worden. Ook kunnen de selecties in de linkerkant bij de filters zelf via het prullenbakje worden verwijderd. 

Abonneren op zoekresultaat

Via de link: 'Abonneer mij op dit zoekresultaat' rechtsboven de zoekresultaten kun je attenderingen ontvangen als er een nieuwe resultaten voor deze zoekvraag worden gepubliceerd, of als een van de publicaties binnen je zoekresultaat is gewijzigd.

Bij een abonnement op de tab Wet & Regelgeving ontvang je bijvoorbeeld een bericht elke keer als er een nieuwe versie van een Wet of Regeling is gepubliceerd.

Je vult een naam voor je abonnement en je email adres in.

Je kunt je op verschillende zoekresultaten abonneren, bv 1 thema of onderwerp.
Je ontvangt maximaal 1 email per dag met de wijzigen voor al je abonnementen bij elkaar.
Als er geen gewijzigde publicaties voor je abonnement zijn, krijg je geen mail.

Er wordt geen onderscheid gemaakt wat er is gewijzigd; dus ook als een document is verrijkt en opnieuw gepubliceerd krijg je een mail.
Afmelden kan via een link onderaan je email.

Documentweergave

Als een document aangeklikt is dan opent deze automatisch op de hoofdtekst. Daarnaast zijn er in ieder geval nog twee tabjes altijd aanwezig: documentgegevens en versie. De andere tabjes worden getoond als die informatie aan het document is gekoppeld.

Header

Boven een document worden in de header een aantal gegevens getoond. Altijd de titel van het document, en de toegekende documentdata en de geldigheids-data en -status.
Verder kun je hier bij zoekacties linkjes vinden om naar het vorige of volgende zoekresultaat te gaan. Bij geïmporteerde documenten (uit Wetten.nl, Officiële Publicaties of Rechtspraak) staat er hier een link naar het bron-bestand.

Document-tab

Hier wordt hoofdtekst van het document getoond. Dat kan een 'reguliere' tekst op het scherm zijn, of een PDF, Word of Excel bestand bijvoorbeeld.
(Afhankelijk van je browserinstellingen openen de PDF, Word of Excel automatische of kun je die via een linkje openen).

Bij reguliere teksten zie je aan de rechterkant een inhoudsopgave (als er in het document een kop-structuur is aangemaakt.) Via de inhoudsopgave kun je snel naar een onderdeel in de tekst navigeren door op het betreffende onderdeel te klikken.

Linkjes maken naar tekstonderdelen

Bij de secties in de tekst zie je aan de rechterkant een 'ketting' icoontje. Als je dat aanklikt komt er een (permanente) link tevoorschijn, die je kunt gebruiken om naar dit onderdeel te verwijzen.

PDF genereren

Per kanaal kan worden ingesteld dat je van een reguliere tekst ook een PDF kunt maken en opslaan: dit is dan zichtbaar rechtsboven de tekst met een knop 'Maak een PDF'.

Documentgegevens

In het tabje met de document gegevens staat eventueel een korte beschrijving en verder een overzicht van alle toegekende metadata.

Hier kun je oa ook terugvinden wanneer het document voor het laatst gewijzigd is en sinds wanneer het voor het eerst is verschenen.

Een aantal metadata zijn aanklikbaar: daarmee ga je naar de zoekresultaten waarbij het aangeklikte gegeven als zoekcriteria is gebruikt en je dus alle documenten vind die gekoppeld zijn aan dit gegeven.

Ook zijn hier de permanente linken te vinden naar dit document. Daarbij kun je kiezen voor een link naar specifiek deze versie, of een link die altijd uitkomt op de laatste versie van het document. (Via de tab versies kun je altijd naar een eerdere of latere versie gaan, als deze aanwezig zijn).

Versie-tab en versievergelijken

Op de versietab kun je terugvinden hoeveel versies er van dit document zijn en wat de geldigheidsdata per versie waren.
Als er meerdere versies zijn, en dit zijn versies die geen PDF, Word of Excelvariant zijn, dan kun je de versies met elkaar vergelijken.

In de header zie je bv ; dat wil zeggen dat je nu versie 3 van het document bekijkt. Van dit document zijn er in totaal 4 versies.
Door op de pijltjes voor en achter de cijfers te klikken ga je naar de vorige of volgende versie van het document.

Als je op het linkje klikt met 'vergelijk' komt er een rijtje met de verschillende versies.

 

Klik de versie aan waarmee je wil vergelijken en in de tekst (en inhoudsopgave) zie je dan de verschillen gemarkeerd met rood en groen tussen de versies.

Bijlagen

Als er losse bijlagen zijn toegevoegd aan dit document worden die weergegeven in een apart tabje. In dat tabje kun je de bijlagen downloaden door op het linkje met de titel te klikken.

Samenvatting of Notitie

Als er bij een document een samenvatting of notitie is geschreven, is zijn deze te vinden in apart tabjes met die naam.

Inkomende en uitgaande relaties

Als er tussen documenten onderling of van een document naar bv een site een link is gelegd, kun je die vinden in de tabjes in en uitgaande relaties.
In de tab 'uitgaande relaties' staan linkjes die vanuit dit document naar andere documenten zijn gemaakt. Bij de inkomende relaties is dat andersom, dat zijn relaties die vanuit andere documenten naar dit document zijn gelegd.

Relaties buiten PUC om gemaakt

Relaties die buiten PUC zijn gemaakt – zoals tussen regelgeving en gerelateerde jurisprudentie of officiële bekendmakingen - worden getoond onder het link-symbooltje rechts boven de tekst en bij de tekstonderdelen.

Als je op het link symbool klikt, opent een pop waarin de gerelateerde publicaties logische zijn gegroepeerd. Doorklikken brengt je direct naar linkeddata.overheid.nl waar uitgebreide filter en navigatiemogelijkheden tussen gerelateerde publicaties beschikbaar zijn.

Naar boven