Onderwerp: Bezoek-historie

RSJ 22/27991/GA, 17 mei 2023, beroep
Uitspraakdatum:17-05-2023

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Nummer          22/27991/GA

               

Betreft [Klager]

Datum 17 mei 2023

 

Uitspraak van de beroepscommissie van de RSJ op het beroep van de directeur van de Penitentiaire Inrichtingen (PI) Almelo (hierna: de directeur)

 

1. De procedure

[Klager] (hierna: klager) heeft beklag ingesteld tegen de omstandigheid dat hij zijn PlayStation 2 (PS2) niet mag invoeren.

 

De beklagcommissie bij de PI Almelo heeft op 21 juni 2022 het beklag gegrond verklaard (KA-2022-124). De uitspraak van de beklagcommissie is bijgevoegd.

 

De directeur heeft tegen deze uitspraak beroep ingesteld.

 

De beroepscommissie heeft de directeur en klager in de gelegenheid gesteld hun standpunten schriftelijk (nader) toe te lichten.

 

2. De standpunten in beroep

Standpunt van de directeur

De directeur verwijst naar en persisteert bij hetgeen reeds in de beklagprocedure is aangevoerd. Daarnaast voert de directeur aan dat uit de lijst toegestane en verboden voorwerpen zoals is opgenomen op pagina 28 en 32 van de huisregels van de PI Almelo (versie 1 november 2021) (hierna: de huisregels) volgt dat het niet mogen invoeren van een PS2 een voor alle gedetineerden in de inrichting geldende regel betreft. In de huisregels is op pagina 28 aangegeven welke spelcomputers zijn toegestaan in de PI Almelo. De PS2 wordt hierin niet genoemd. Bij de opsomming van niet toegestane (verzegelde) spelcomputers op pagina 32 van de huisregels is de PS2 nadrukkelijk wel vermeld. Dit is overigens ook niet in strijd met de landelijke regelgeving inzake de invoer van spelcomputers.

 

Navraag bij de PI Leeuwarden en de PI Veenhuizen heeft uitgewezen dat klager tijdens zijn verblijfsperiode aldaar inderdaad een PS2 mocht invoeren, maar dat dit in het kader van een regionale pilot was toegestaan. Deze pilot is al geruime tijd geleden gestopt vanwege veiligheidsaspecten die niet “getackeld” konden worden. Gelet daarop valt op geen enkele wijze in te zien dat klager met een enkel beroep op invoer van een PS2 in andere inrichtingen ten tijde van een inmiddels gestopte pilot zonder meer een PS2 in de PI Almelo zou mogen invoeren.

 

Verzocht wordt de uitspraak van de beklagcommissie te vernietigen en het beklag alsnog niet-ontvankelijk te verklaren.

 

Standpunt van klager

In meerdere inrichtingen is het toegestaan om een PS2 in te voeren en op eigen cel te houden. De huisregels van de PI Almelo wijken af van de landelijke regels. Het is onredelijk dat klager zijn PS2 niet mag invoeren, nu hij alle stukken ter onderbouwing aan de directeur heeft overgelegd en vervolgens drie maanden heeft moeten wachten op het antwoord van de directeur: “dien maar een klacht in”.

 

Als een gedetineerde voorwerpen op zijn cel wil hebben die niet op de lijst met toegestane voorwerpen staan, maar ook niet vermeld staan op de lijst met verboden voorwerpen, dan moet de directeur een kenbare en gemotiveerde belangenafweging maken tussen het belang van de gedetineerde en de door artikel 45 van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) genoemde belangen. Bovendien is de PS2 door de firma Strijbosch gecontroleerd en verzegeld.

 

Klager verzoekt om aan hem een schadevergoeding van €5,- per dag toe te kennen voor de hoeveelheid tijd en stress die deze kwestie hem heeft gekost, vanaf het eerste moment dat hij dit bekend heeft gemaakt aan de directeur (in totaal 89 dagen).

 

3. De beoordeling

Klager heeft zich erover beklaagd dat hij zijn PS2 niet heeft mogen invoeren in de PI Almelo. Gelet op hetgeen is vermeld op pagina 28 en 32 van de huisregels is het niet toegestaan een PS2 in te voeren in de PI Almelo en ziet klagers klacht op een voor alle in de inrichting verblijvende gedetineerden geldende algemene regel. Tegen een algemene regel staat in beginsel geen beklag open, tenzij die regel in strijd is met hogere wet- of regelgeving. Daarvan is niet gebleken. Dat klager de PS2 door Strijbosch heeft laten verzegelen en in een andere inrichting heeft mogen invoeren, maakt dit niet anders nu klager daaraan geen rechten kan ontlenen.

 

Gelet op het voorgaande zal de beroepscommissie het beroep gegrond verklaren, de uitspraak van de beklagcommissie vernietigen en klager alsnog niet-ontvankelijk verklaren in het beklag.

 

4. De uitspraak

De beroepscommissie verklaart het beroep gegrond, vernietigt de uitspraak van de beklagcommissie en verklaart klager alsnog niet-ontvankelijk in zijn beklag.

 

Deze uitspraak is op 17 mei 2023 gedaan door de beroepscommissie, bestaande uit mr. D.R. Sonneveldt, voorzitter, mr. F. Sieders en mr. D. van der Sluis, leden, bijgestaan door mr. Y.P. Schleijpen, secretaris.

 

secretaris        voorzitter

Naar boven