Onderwerp: Bezoek-historie

Beleidsregel experiment Deelname ggz aan Verkennend gesprek BR/REG 25145
Geldigheid:01-01-2025 t/m 31-12-2025Status: Toekomstig geldig

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Grondslag

Gelet op artikel 57, eerste lid, onderdeel b, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking tot het uitoefenen van de bevoegdheid om prestatiebeschrijvingen vast te stellen.

Onder verwijzing naar artikel 58 van de Wmg, is in de voorliggende beleidsregel een experiment opgenomen. De daartoe vereiste aanwijzing van 19 juni 2024 met kenmerk 3845202-1066569-PZO, bedoeld in artikel 59, aanhef en onder f, van de Wmg, is door de minister van VWS met brief van 19 juni 2024, met kenmerk 3843651-1066569-PZO, aan de NZa gegeven.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze beleidsregel wordt, tenzij anders vermeld, verstaan onder:

  • geneeskundige ggz: geneeskundige ggz als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet;
  • ggz: geestelijke gezondheidszorg;
  • ggz professional: beroepen zoals bedoeld in de Veldnorm beroepen in de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg;
  • mentale gezondheidsnetwerk: samenwerkingsverband in een regio tussen sociaal domein, huisartsen en ggz dat actief is voor, tijdens en na zorg- en ondersteuningstrajecten;
  • verkennend gesprek: de uitgangspunten van het verkennend gesprek zijn vastgelegd in de 'Werkwijze ontwikkeling Mentale gezondheidsnetwerken1

Artikel 2 Doel van de beleidsregel

Het doel van deze beleidsregel is zorgaanbieders en zorgverzekeraars in een mentale gezondheidsnetwerk de mogelijkheid te bieden een experiment aan te gaan met de bekostiging van het verkennend gesprek waarbij kan worden afgeweken van de reguliere bekostiging van geneeskundige ggz.

Artikel 3 Reikwijdte

Deze beleidsregel is van toepassing op geneeskundige ggz, specifiek het verkennend gesprek waarop aanspraak bestaat op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw), zoals geduid door ZIN.2

Artikel 4 Prestaties

In deze beleidsregel worden de volgende prestatiebeschrijvingen onderscheiden:

Deelname ggz aan verkennend gesprek

Voeren verkennend gesprek door een beroep in de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg. Het verkennend gesprek is een gesprek tussen de persoon om wie het gaat, professionals uit ggz en sociaal domein en (doorgaans ook) naaste(n) van de persoon.

Artikel 5 Tarief

Voor de deelname ggz aan verkennend gesprek geldt een vrij tarief, zoals bedoeld in art.50, eerste lid, onder a, van de Wmg.

Artikel 6 Bepalingen en voorwaarden experiment

De NZa zal in de experiment beschikking de volgende voorschriften en beperkingen opnemen:

  1. Overeenkomst

Een prestatie kan alleen in rekening worden gebracht als hiervoor een schriftelijke overeenkomst is gesloten tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraar van de patiënt.

Artikel 7 Informatie- en registratieverplichting

De NZa zal in de experiment beschikking de volgende voorschriften en beperkingen opnemen:

  1. De NZa neemt in de experimentbeschikking de verplichting op dat de zorgaanbieder, bij facturatie de volgende informatie-elementen vermeldt uit de regeling ggz fz: hoofdstuk 2 onder A, B, C en F, voor zover redelijkerwijs aanwezig.

  2. Zorgaanbieder registreert de informatie die de NZa nodig heeft om het experiment te evalueren als bedoeld in artikel 8 van deze beleidsregel.

Artikel 8 Evaluatie van het experiment (monitoring)

  1. De NZa evalueert het experiment conform artikel 58 van de Wmg. In het kader hiervan zal de NZa bij zorgverzekeraars en/of zorgaanbieders via een informatie verzoek informatie uitvragen over het experiment.
  • De NZa vraagt in ieder geval de volgende gegevens op bij zorgverzekeraars:
    • Naam en contactgegevens van de partijen (betrokken zorgaanbieder en zorgverzekeraar) die experimenteren
    • Contractering (zorgverzekeraars, regio's, welke aanbieder(s) in regio, wat voor inkoopafspraken heb je gemaakt, via RHO en ggz-kerninstelling, gemeenten)
    • Overeengekomen tarief

 

  • De NZa vraagt in ieder geval de volgende gegevens op bij zorgaanbieders:
    • Welke partijen zijn bij het betreffende experiment betrokken
    • Hoe is de samenwerking juridisch geregeld
    • Welke functies worden aangeboden
    • Aantallen verkennend gesprek
    • Vorm (gespreksmodel (digitaal/fysiek/telefonisch), duur)
    • Locatie van het gesprek (bij aanbieder, bij gemeente of bij patient thuis)
    • Wie voert uit (beroepen ggz)
    • Aantal verwijzingen naar de ggz.
    • Aantal verwijzingen naar sociaal domein met gespecificeerd collectief versus maatwerk voorziening
  1. De NZa zal als voorschrift in de experimentbeschikking opnemen dat de zorgaanbieder en zorgverzekeraar een administratie voeren waarin bovenstaande informatie wordt vastgelegd.

 

Toelichting

Algemeen

Met deze beleidsregel wordt Mentale gezondheidsnetwerken de mogelijkheid geboden een experiment aan te gaan. Daarbij kan worden afgeweken van de reguliere bekostiging.

 

Waarom dit experiment?

De bekostiging van de inzet van de ggz-professional in het verkennend gesprek is het meest passend via de reguliere consultenstructuur binnen het zorgprestatiemodel. Echter het rekening houden met de IZA-transformatie, het verbeteren van tripartite samenwerking tussen huisartsenzorg, ggz en sociaal domein, het gegeven dat het verkennend gesprek vanuit een nieuwe setting, namelijk vanuit het mentaal gezondheidsnetwerk, georganiseerd gaat worden, de nieuwigheid en het feit dat het over twee sectoren geregeld kan gaan worden, geven argumenten om de bekostiging te laten verlopen via een eigen 'overige prestatie' buiten de reguliere consulten-bekostiging, met een vrij tarief en een contractvereiste.

De NZa stelt een prestatie met een vrij tarief en een contractvereiste vast omdat er nog geen sprake is van een uitgekristalliseerde landelijk geaccepteerde praktijk waar een specifieke prestatiebeschrijving op gebaseerd kan worden en het belangrijk is om te faciliteren dat er regionaal flexibel invulling kan worden gegeven. Daarnaast is er op basis van de huidige gegevens geen solide tariefsbepaling mogelijk. Daarom krijgt de bekostiging van het verkennend gesprek alles afwegende eerst op korte termijn via een experiment vorm, omdat dit een goede opbouw kan zijn naar een structurele bekostiging.

De minster van VWS heeft de NZa op 19 juni 2024 een aanwijzing gegeven om op grond van artikel 58 van de wet met ingang van 1 januari 2025 voor het verkennend gesprek een experimentprestatie met een vrij tarief vast te stellen ten behoeve van de geneeskundige ggz. Het betreft hier de inzet van de ggz-professional bij het verkennend gesprek.

 

Doelen van het experiment

Na afloop van het experiment kan op basis van informatie uit de uitvoeringspraktijk geëvalueerd worden wat op basis van die ontstane uitvoeringspraktijk de meest geëigende structurele bekostiging is voor het verkennend gesprek: de reguliere consulten binnen het zorgprestatiemodel; een 'overige prestatie' of een andere mogelijkheid. Ook is een doel van het experiment om data te verzamelen om een tarief voor het verkennende gesprek te onderbouwen.

 

Voor de achtergrond van dit experiment verwijst de NZa verder naar:

  1. Rapport van Zorginstituut: Verkennend Gesprek Mentale Gezondheidsnetwerken van 28 maart 2024, https://www.zorginstituutnederland.nl/binaries/zinl/documenten/standpunten/2024/03/28/standpunt-verkennend-gesprek/Standpunt+verkennend+gesprek.PDF

  2. Werkwijze: https://www.mentalegezondheidsnetwerken.nl/app/uploads/2024/03/20240301-Werkwijze-Mentale-gezondheidsnetwerken.pdf

  3. Advies bekostiging verkennend gesprek en overige functies Mentaal gezondheidsnetwerk van 30 april 2024, zie: https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_764972_22/1/

  4. Leidraad mentale gezondheidsnetwerken: B2. Leidraad versie 0.9.pdf

  5. Aanwijzing prestatie verkennend gesprek: Staatscourant 2024, 20540 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)

  6. Aanwijzing: aanwijzing van de minister van VWS van 19 juni 2024, kenmerk 3845202-1066569-PZO, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg inzake een bekostigingsexperiment voor het verkennend gesprek in de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg.

Naar boven