Algemeen
Met deze beleidsregel wordt Mentale gezondheidsnetwerken de mogelijkheid geboden een experiment aan te gaan. Daarbij kan worden afgeweken van de reguliere bekostiging.
Waarom dit experiment?
De bekostiging van de inzet van de ggz-professional in het verkennend gesprek is het meest passend via de reguliere consultenstructuur binnen het zorgprestatiemodel. Echter het rekening houden met de IZA-transformatie, het verbeteren van tripartite samenwerking tussen huisartsenzorg, ggz en sociaal domein, het gegeven dat het verkennend gesprek vanuit een nieuwe setting, namelijk vanuit het mentaal gezondheidsnetwerk, georganiseerd gaat worden, de nieuwigheid en het feit dat het over twee sectoren geregeld kan gaan worden, geven argumenten om de bekostiging te laten verlopen via een eigen 'overige prestatie' buiten de reguliere consulten-bekostiging, met een vrij tarief en een contractvereiste.
De NZa stelt een prestatie met een vrij tarief en een contractvereiste vast omdat er nog geen sprake is van een uitgekristalliseerde landelijk geaccepteerde praktijk waar een specifieke prestatiebeschrijving op gebaseerd kan worden en het belangrijk is om te faciliteren dat er regionaal flexibel invulling kan worden gegeven. Daarnaast is er op basis van de huidige gegevens geen solide tariefsbepaling mogelijk. Daarom krijgt de bekostiging van het verkennend gesprek alles afwegende eerst op korte termijn via een experiment vorm, omdat dit een goede opbouw kan zijn naar een structurele bekostiging.
De minster van VWS heeft de NZa op 19 juni 2024 een aanwijzing gegeven om op grond van artikel 58 van de wet met ingang van 1 januari 2025 voor het verkennend gesprek een experimentprestatie met een vrij tarief vast te stellen ten behoeve van de geneeskundige ggz. Het betreft hier de inzet van de ggz-professional bij het verkennend gesprek.
Doelen van het experiment
Na afloop van het experiment kan op basis van informatie uit de uitvoeringspraktijk geëvalueerd worden wat op basis van die ontstane uitvoeringspraktijk de meest geëigende structurele bekostiging is voor het verkennend gesprek: de reguliere consulten binnen het zorgprestatiemodel; een 'overige prestatie' of een andere mogelijkheid. Ook is een doel van het experiment om data te verzamelen om een tarief voor het verkennende gesprek te onderbouwen.
Voor de achtergrond van dit experiment verwijst de NZa verder naar:
-
Rapport van Zorginstituut: Verkennend Gesprek Mentale Gezondheidsnetwerken van 28 maart 2024, https://www.zorginstituutnederland.nl/binaries/zinl/documenten/standpunten/2024/03/28/standpunt-verkennend-gesprek/Standpunt+verkennend+gesprek.PDF
-
Werkwijze: https://www.mentalegezondheidsnetwerken.nl/app/uploads/2024/03/20240301-Werkwijze-Mentale-gezondheidsnetwerken.pdf
-
Advies bekostiging verkennend gesprek en overige functies Mentaal gezondheidsnetwerk van 30 april 2024, zie: https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_764972_22/1/
-
Leidraad mentale gezondheidsnetwerken: B2. Leidraad versie 0.9.pdf
-
Aanwijzing prestatie verkennend gesprek: Staatscourant 2024, 20540 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)
-
Aanwijzing: aanwijzing van de minister van VWS van 19 juni 2024, kenmerk 3845202-1066569-PZO, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg inzake een bekostigingsexperiment voor het verkennend gesprek in de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg.