Onderwerp: Bezoek-historie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Post mortem orgaanuitname bij donoren 2023
Ondertekeningsdatum:18-03-2024Geldigheid:01-01-2023 t/m Versie:vergelijk Status: Geldig vandaag

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Bij het aanvraagformulier vaststelling Post mortem orgaanuitname bij donoren 2023

NV COS 4400

Versie 1.0 Maart 2024

COPRO 23015 J

1 Uitgangspunten

1.1 Inleiding

Dit accountantsprotocol heeft betrekking op de beschikbaarheidbijdrage voor 'Post mortem orgaanuitname bij donoren' (hierna: PMD) 2023 zoals bedoeld in artikel 9 van de Beleidsregel 'Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag' met als kenmerk BR/REG 23141b (hierna: de beleidsregel) en de beleidsregel Uniform kader beschikbaarheidbijdrage NZa met als kenmerk BR/REG-22149 (hierna: het Uniform kader).

Voor deze beschikbaarheidbijdrage wordt het gehele zelfstandig uitnameteam (inclusief twee chirurgen) bekostigd. Het zelfstandig uitnameteam bestaat uit twee chirurgen, waarvan een gecertificeerd uitnamechirurg, een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker, twee OK-assistenten en een OK transplantatiecoördinator en een perfusiemedewerker ten behoeve van de machinepreservatie nieren. Er zijn drie teams 24/7 beschikbaar voor deze functie. Dit zijn teams in de ziekenhuizen UMC Groningen, Erasmus MC en Radboud umc.

De zorgaanbieders die een beschikbaarheidbijdrage ontvangen voor PMD hebben hiervoor een verleningsbeschikking ontvangen. In deze beschikking en in de beleidsregel staat onder welke voorwaarden zorgaanbieders in aanmerking komen voor een beschikbaarheidbijdrage voor PMD. De beoordeling van de verstrekking van de beschikbaarheidsbijdrage vindt –naast het gestelde in de beleidsregel- plaats op basis van het uitkomstenrapport 'Uitkomsten kostenonderzoek BB PMD 2018' (hierna: kostenonderzoek). Met zorgaanbieder wordt bedoeld de instelling die de beschikbaarheidbijdrage voor PMD ontvangt. Voor overige definities van de in dit accountantsprotocol gehanteerde begrippen wordt verwezen naar artikel 1 en artikel 9 van de beleidsregel.

De regelgeving en overige relevante documentatie over deze beschikbaarheidbijdrage zijn te vinden op de het documentenplatform van de Nederlandse Zorgautoriteit (https://puc.overheid.nl/nza/).

1.2 Doelstelling

Het doel van dit accountantsprotocol is het verstrekken van duidelijkheid over de reikwijdte en diepgang van het accountantsonderzoek en het in dat kader af te geven rapport van feitelijke bevindingen ten aanzien van het door de zorgaanbieder ingevulde aanvraagformulier 'Verantwoording Beschikbaarheidbijdrage 2023 Post Mortem orgaanuitname bij donoren ' (hierna: het formulier). Het rapport van feitelijke bevindingen wordt door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gebruikt bij haar oordeelsvorming over de juistheid van de verantwoorde kosten.

Hiertoe verricht de accountant overeengekomen specifieke werkzaamheden ten aanzien van de verantwoordingsinformatie van de beschikbaarheidbijdrage die door de zorgaanbieder op het formulier is aangeleverd.

1.3 Proces aanvraag tot vaststelling

Zoals volgt uit het Uniform Kader, dient een zorgaanbieder een aanvraag tot vaststelling van de beschikbaarheidbijdrage in vóór 1 juni na afloop van het jaar waarvoor de beschikbaarheidbijdrage wordt verleend. De zorgaanbieder moet hiervoor gebruik maken van het formulier dat aan de zorgaanbieder ter beschikking is gesteld op het aanvraagportaal van de NZa https://aanvragen.nza.nl .

De aanvraag tot vaststelling moet vergezeld gaan van een rapport van feitelijke bevindingen, verstrekt door een accountant (RA of AA) zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet op het accountantsberoep (hierna: de accountant).

De accountant hanteert het accountantsprotocol als basis voor zijn werkzaamheden. Daarnaast laat hij zich leiden door de geldende beroepsvoorschriften, in het bijzonder de Verordening gedrags- en Beroepscode accountants (VGBA), de verordening inzake onafhankelijkheid van de accountant bij assuranceopdrachten (ViO) en de Nadere voorschriften controle- en overige Standaarden (NV COS).

Voor vragen over de regeling en/of het onderzoek door de accountant kunt u contact opnemen met het Informatie- en Contactcentrum van de NZa (zie www.nza.nl/contact ).

1.4 Leeswijzer

Hoofdstuk 1 geeft de uitgangspunten weer van het accountantsprotocol. Hoofdstuk 2 gaat in op de overeengekomen specifieke werkzaamheden.

In de bijlage van dit protocol is daarnaast een model voor het accountantsproduct opgenomen met daarin een uitwerking van de specifieke werkzaamheden. Om de samenhang en herkenbaarheid van het accountantsproduct te bevorderen raadt de NBA het gebruik van de meest recente NBA voorbeeldteksten aan. De accountant blijft zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de juiste tekst. De accountant zal deze nog moeten afstemmen op de specifieke situatie.

2 Onderzoeksaanpak

De accountantswerkzaamheden worden uitgevoerd volgens NV COS Standaard 4400 'Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden'. Het object van onderzoek betreft de 'Verantwoording beschikbaarheidbijdrage PMD 2023' (het formulier). Dit betekent dat de accountant geen zekerheid verschaft of oordelen geeft, maar alleen feitelijke onderzoeksbevindingen rapporteert.

De accountant legt de uitkomsten van zijn werkzaamheden vast in een rapport van feitelijke bevindingen, zoals beschreven in de NV COS Standaard 4400 'Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden'. In bijlage 1 is een voorbeeldmodel opgenomen van een rapport van feitelijke bevindingen aangepast aan de meest recente NBA voorbeeldteksten ten tijde van het opstellen van het protocol. Deze voorbeeldteksten zijn gebaseerd op de geldende Standaarden. Om de samenhang en herkenbaarheid van het accountantsproduct te bevorderen raadt de NBA het gebruik van de meest recente NBA voorbeeldteksten aan. Wel blijft de accountant zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de juiste tekst. De accountant zal deze nog moeten afstemmen op de specifieke situatie.

In het rapport vermeldt de accountant welke specifieke werkzaamheden hij in dit kader heeft verricht en tot welke bevindingen dit heeft geleid. Voor zover de accountant bij zijn onderzoek heeft vastgesteld dat de zorgaanbieder de voorwaarden op basis van de beleidsregel, de Nadere regel en/of de toelichting van het formulier niet heeft nageleefd maakt hij daarvan melding in zijn rapport van feitelijke bevindingen.

Bij de uitvoering van het onderzoek volgt de accountant de volgende onderzoekspunten met inachtneming van NV COS Standaard 4400 'Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden':

3 Onderzoekspunten accountant:

De accountant voert overeengekomen specifieke werkzaamheden uit ten aanzien van de volgende in het formulier opgenomen gegevens:

  • de inzet van personeelsleden;

  • de inroostering van personeelsleden;

  • het aantal en type uitnamen.

#

Werkzaamheden

1

De accountant stelt door middel van het inwinnen van inlichtingen bij de relevante functionaris2 vast dat in opzet procedures aanwezig zijn omtrent het registeren van uitnamen zoals door de instelling opgegeven zijn.

Van de accountant wordt niet verwacht dat hij het bestaan en de effectieve werking van deze procedures onderzoekt of daarover een conclusie dan wel inhoudelijk oordeel geeft.

2

De accountant stelt vast dat de zorgaanbieder de aansluiting heeft gemaakt tussen het aantal en typen uitnamen en het onderliggende eigen administratiesysteem.

De accountant stelt vast dat de zorgaanbieder de aansluiting heeft gemaakt voor wat betreft het aantal en typen uitnamen tussen het eigen administratiesysteem en het registratiesysteem van NTS.

Van de accountant wordt niet verwacht dat hij hier een inhoudelijk oordeel over geeft.

3

De accountant stelt door middel van het inwinnen van inlichtingen vast dat de wijze van inroostering van het zelfstandig uitnameteam aansluit bij de wijze van inroostering zoals voorgesteld in het kostenonderzoek voor heel het subsidiejaarjaar.

Indien de zorgaanbieder afwijkt van de voorgestelde roostering of dit niet voor het gehele jaar heeft geborgd dient de zorgaanbieder een toelichting op te nemen bij de verantwoording waaruit blijkt wat de afwijkingen zijn en hoe groot de omvang van de afwijkingen is.

De accountant stelt vast dat deze toelichting is opgenomen bij de verantwoording en dat hier de omvang van de afwijking in is opgenomen en deze aansluit op de onderliggende registratie van de zorgaanbieder.

Indien geen onderliggende registratie beschikbaar is neemt de accountant dit op in zijn rapport.

5

De accountant stelt vast dat de zorgaanbieder heeft aangetoond dat de kosten die worden verantwoord in verband met de machinepreservatie nieren voor het jaar 2023 (uitgesplitst in logistieke kosten en kosten preservatie (disposables en machines)) aansluiten op de financiële administratie. De accountant stelt daarbij vast dat de berekende saldi op de verschillende kostenrubrieken voor machinepreservatie nieren, aansluiten bij de bedragen die door de zorgaanbieder zijn ingevuld op het verantwoordingsformulier.

Van de accountant wordt niet verwacht dat hij hier een inhoudelijk oordeel over geeft.

Ten aanzien van de bestuursverklaring voert de accountant geen werkzaamheden uit.

Bijlage 1: Rapport van feitelijke bevindingen inzake de verantwoording Beschikbaarheidbijdrage PMD 2023

Rapport inzake overeengekomen specifieke werkzaamheden op de 'Verantwoording beschikbaarheidbijdrage PMD 2023'

Aan: de Raad van Bestuur3 van <naam zorgaanbieder>

Opdracht

Wij hebben overeengekomen specifieke werkzaamheden verricht met betrekking tot de gegevens in het formulier 'Verantwoording Beschikbaarheidbijdrage 2023 Post mortem orgaanuitname bij donoren (PMD)' (hierna: het formulier) voor <naam zorgaanbieder> te <statutaire zetel> over de periode 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

De opdracht is met u overeengekomen en heeft als doel het verrichten van die werkzaamheden die wij met u zijn overeengekomen en het rapporteren over de feitelijke bevindingen. De overeengekomen specifieke werkzaamheden zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit (hierna: NZa) vastgelegd in het accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Post mortem orgaanuitname bij donoren 2023.

Voor onze opdrachtvoorwaarden verwijzen wij naar onze opdrachtbrief van <datum brief opdrachtbevestiging>. Deze rapportage bevat de uitkomsten van deze werkzaamheden.

Verantwoordelijkheden

[Opdrachtgever] en de beoogde gebruikers hebben erkend dat de overeengekomen specifieke werkzaamheden geschikt zijn voor het doel van de opdracht.

[Opdrachtgever] is verantwoordelijk voor het formulier 'Verantwoording beschikbaarheidbijdrage PMD 2023' <met toelichting>waarop de overeengekomen specifieke werkzaamheden zijn uitgevoerd.

Van [Opdrachtgever]] en de beoogde gebruikers wordt verwacht dat zij een eigen afweging maken van de overeengekomen specifieke werkzaamheden en bevindingen die door ons zijn gerapporteerd en hun eigen conclusies trekken uit de door ons uitgevoerde werkzaamheden.

Onze verantwoordelijkheden

Een opdracht tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden houdt in dat wij de specifieke werkzaamheden uitvoeren die zijn overeengekomen met [Opdrachtgever] en met andere beoogde gebruikers en de bevindingen rapporteren, die de feitelijke uitkomsten zijn van de uitgevoerde overeengekomen specifieke werkzaamheden.

Wij doen geen uitspraken over de geschiktheid van de overeengekomen specifieke werkzaamheden.

Wij hebben onze werkzaamheden verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder de Nederlandse Standaard 4400, 'Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden' en het Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage PMD 2023.

Deze opdracht tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden is geen assurance-opdracht. Derhalve brengen wij geen oordeel of assurance-conclusie tot uitdrukking.

Indien wij aanvullende werkzaamheden hadden verricht, zouden mogelijk andere aangelegenheden onder onze aandacht zijn gekomen die gerapporteerd zouden zijn.

Wij hebben de voor ons geldende relevante ethische voorschriften in de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA) nageleefd. Verder hebben wij de onafhankelijkheidsregels van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten (ViO) nageleefd

Wij passen de 'Nadere voorschriften kwaliteitssystemen' (NVKS) toe. Op grond daarvan beschikken wij over een samenhangend stelsel van kwaliteitsbeheersing inclusief vastgelegde richtlijnen en procedures inzake de naleving van ethische voorschriften, professionele standaarden en andere relevante wet- en regelgeving.

Specifieke werkzaamheden en bevindingen

In deze paragraaf is een beschrijving van de overeengekomen specifieke werkzaamheden opgenomen en doen wij verslag van onze feitelijke bevindingen naar aanleiding van de door ons uitgevoerde werkzaamheden.

In overeenstemming met de opdrachtvoorwaarden hebben wij de werkzaamheden verricht zoals deze zijn vastgelegd in hoofdstuk 2 van het protocol.

#

Werkzaamheden

Feitelijke bevindingen

1

De accountant stelt door middel van het inwinnen van inlichtingen bij de relevante functionaris4 vast dat in opzet procedures aanwezig zijn omtrent het registeren van uitnamen zoals door de instelling opgegeven zijn.

Van de accountant wordt niet verwacht dat hij het bestaan en de effectieve werking van deze procedures onderzoekt of daarover een conclusie dan wel inhoudelijk oordeel geeft.

2

De accountant stelt vast dat de zorgaanbieder de aansluiting heeft gemaakt tussen het aantal en typen uitnamen en het onderliggende eigen administratiesysteem.

De accountant stelt vast dat de zorgaanbieder de aansluiting heeft gemaakt voor wat betreft het aantal en typen uitnamen tussen het eigen administratiesysteem en het registratiesysteem van NTS.

Van de accountant wordt niet verwacht dat hij hier een inhoudelijk oordeel over geeft.

3

De accountant stelt door middel van het inwinnen van inlichtingen vast dat de wijze van inroostering van het zelfstandig uitnameteam aansluit bij de wijze van inroostering zoals voorgesteld in het kostenonderzoek voor heel het subsidiejaarjaar.

Indien de zorgaanbieder afwijkt van de voorgestelde roostering of dit niet voor het gehele jaar heeft geborgd dient de zorgaanbieder een toelichting op te nemen bij de verantwoording waaruit blijkt wat de afwijkingen zijn en hoe groot de omvang van de afwijkingen is.

De accountant stelt vast dat deze toelichting is opgenomen bij de verantwoording en dat hier de omvang van de afwijking in is opgenomen en deze aansluit op de onderliggende registratie van de zorgaanbieder.

Indien geen onderliggende registratie beschikbaar is neemt de accountant dit op in zijn rapport.

5

De accountant stelt vast dat de zorgaanbieder heeft aangetoond dat de kosten die worden verantwoord in verband met de machinepreservatie nieren voor het jaar 2023 (uitgesplitst in logistieke kosten en kosten preservatie (disposables en machines)) aansluiten op de financiële administratie. De accountant stelt daarbij vast dat de berekende saldi op de verschillende kostenrubrieken voor machinepreservatie nieren, aansluiten bij de bedragen die door de zorgaanbieder zijn ingevuld op het verantwoordingsformulier.

Van de accountant wordt niet verwacht dat hij hier een inhoudelijk oordeel over geeft.

Beperking in het gebruik en verspreidingskring

Bij het opstellen van deze rapportage is rekening gehouden met de verwachtingen van de beoogde gebruikers. Daarom is deze rapportage alleen bestemd voor <Naam zorginstelling> en de NZa. U kunt deze rapportage niet aan anderen afgeven zonder onze toestemming, tenzij wettelijke voorschriften anders bepalen.

<Plaats, datum>

<Naam accountantspraktijk>

<Naam accountant>

Naar boven