Onderwerp: Bezoek-historie

Prestatiebeschrijvingbeschikking Facultatieve prestaties intensieve neurorevalidatie bij jongeren en jongvolwassenen met ernstig niet aangeboren hersenletsel TB/REG-24630-01
Ondertekeningsdatum:14-07-2023Geldigheid:01-01-2024 t/m Status: Geldig vandaag

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Nummer                            

Datum ingang

 

TB/REG-24630-01

1 januari 2024

 

Datum ondertekening

Geldig tot

Behandeld door

14 juli 2023

 

directie Regulering

 

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

en meer in het bijzonder:

  • de artikelen 35, 50, eerste lid, onderdelen a en d, en derde lid, 51, 53 aanhef en onder b, van de Wmg;

  • de aanwijzing van de minister voor Medische Zorg d.d. 26 oktober 2020, kenmerk 1766434-212847-PZO, op grond van artikel 7 van de Wmg, inzake de invoering van een facultatieve prestatie met een vrij tarief in de medisch specialistische zorg,

alsmede de beleidsregel(s):

  • Beleidsregel prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg, kenmerk BR/REG-24102a (hierna: de beleidsregel), alsmede de opvolgende versies van deze beleidsregel;

en de nadere regel:

Regeling medisch-specialistische zorg kenmerk NR/REG-2403a (hierna: de regeling), alsmede de opvolgende versies van deze regeling;

besloten dat:

instellingen die geneeskundige zorg als bedoeld in artikel 2.4, eerste lid, van het Besluit zorgverzekering (Bzv) leveren, meer in het bijzonder instellingen die medisch-specialistische revalidatiezorg (msrz) leveren

aan:

  • ziektekostenverzekeraars en

  • (niet-)verzekerden1

rechtsgeldig de navolgende prestatie in rekening mogen brengen, mits voldaan is aan de hieronder genoemde voorwaarden, voorschriften en beperkingen.

Prestatiecode

Prestatiebeschrijving

198516

Facultatieve prestatie - intensieve revalidatie bij jongeren/jongvolwassenen met niet aangeboren hersenletsel - verpleging, per 2 weken.

198517

Facultatieve prestatie - intensieve revalidatie bij jongeren/jongvolwassenen met niet aangeboren hersenletsel - vanaf 30 tot 60 uur therapie, per 6 weken (laag-intensief).

198518

Facultatieve prestatie - intensieve revalidatie bij jongeren/jongvolwassenen met niet aangeboren hersenletsel - vanaf 60 tot 120 uur therapie, per 6 weken (intensief).

198519

Facultatieve prestatie - intensieve revalidatie bij jongeren/jongvolwassenen met niet aangeboren hersenletsel - vanaf 120 tot 150 uur therapie, per 6 weken (hoog-intensief).

198520

Facultatieve prestatie - intensieve revalidatie bij jongeren/jongvolwassenen met niet aangeboren hersenletsel - vanaf 150 uur therapie, per 6 weken (zeer intensief).

Toelichting op de omschrijving van de facultatieve prestatie

Via de facultatieve prestaties met za-codes 198517-198520 wordt intensieve, multidisciplinaire en medisch-specialistische neurorevalidatiezorg geleverd voor jongeren en jongvolwassenen (van 16 tot 35 jaar) met ernstig niet aangeboren hersenletsel (NAH).

De zorg bestaat uit behandeling (za-codes 198517-198520) en voor klinische revalidanten ook uit verpleging (za-code 198516). De behandeling is opgebouwd uit blokken van zes weken therapie. Deze therapie wordt onder verantwoordelijkheid van een revalidatiearts multidisciplinair uitgevoerd. Disciplines als fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek, gz- en neuropsychologie, muziektherapie en geestelijke verzorging zijn bij de therapie betrokken. Voorafgaand aan ieder behandelblok worden behandeldoelen vastgesteld en gedurende de behandelperiode van zes weken wordt de voortgang gemeten. Aan het eind van het behandelblok wordt op basis van deze meetresultaten tijdens een multidisciplinair overleg bepaald of een nieuwe behandelperiode volgt en wat dan de doelstellingen zijn.

Binnen de behandelcodes (za-codes 198517-198520) is het aantal uur therapie afhankelijk van de zorgzwaarte. Voor de declaratie van de behandeling is het aantal direct patiëntgebonden therapie-uren leidend. De behandeltijd van verschillende behandelaren wordt, in tegenstelling tot de reguliere medisch specialistische revalidatie zorg, niet gewogen.

Tariefsoort

Voor de hierboven genoemde facultatieve prestaties (za-codes 198516-198520) geldt een vrij tarief als bedoeld in artikel 50, eerste lid, aanhef en onderdeel a, Wmg. Het betreft prestaties in de vorm van een losse ozp, in de hoofdcategorie 'ozp Facultatieve prestaties'.

Voorwaarden, voorschriften en beperkingen

  1. De facultatieve prestaties met za-codes 198516-198520 worden slechts in rekening gebracht, indien hieraan een schriftelijke overeenkomst (een contract) tussen een ziektekostenverzekeraar en een zorgaanbieder ten grondslag ligt.

  2. Declaratie van een behandelblok (za-codes 198517-198520) geschiedt na afloop van de periode van zes weken genoemd in de prestatiebeschrijvingen van deze za-codes. Het aantal uren therapie is afhankelijk van de zorgzwaarte en bepaalt - na afloop van de hiervoor genoemde periode van zes weken - welke van de facultatieve prestaties met za-codes 198517 t/m 198520 van toepassing is.

  3. Zorgaanbieders betrekken bij de vaststelling, c.q. berekening, van het aantal therapie-uren uitsluitend directe, patiëntgebonden tijd. Indirecte tijd wordt derhalve buiten beschouwing gelaten.

  4. Bij de vaststelling, c.q. berekening, van het aantal therapie-uren wegen de (directe) therapie-uren van alle bij de behandeling betrokken zorgverleners even zwaar.

  5. Wanneer meerdere patiënten tegelijkertijd in een groepssetting worden behandeld, wordt de per zorgverlener bestede (directe) behandeltijd tijdens zo'n groepssessie niet evenredig verdeeld over de aanwezige patiënten, maar volledig meegeteld in de behandeltijd (het aantal therapie-uren) van iedere afzonderlijke patiënt.

  6. Voor de toepasselijkheid van za-code 198516 geldt dat een patiënt minimaal acht verpleegdagen per 14 dagen bij de zorgaanbieder verblijft. Declaratie van de verpleegprestatie met za-code 198516 vindt na afloop van deze 14 dagen plaats.

  7. Declaratie van de facultatieve prestaties met za-codes 198516-198520 geschiedt niet in combinatie met zorgproducten uit de zorgproductgroep Revalidatiegeneeskunde (zorgproductgroepcode 990027), met uitzondering van de zorgproducten 990027159, 990027160, 990027198 en 990027199.

  8. Onder verwijzing naar artikel 12b, lid 5, van de beleidsregel kan de NZa deze facultatieve prestatie in de toekomst mogelijk beëindigen en omzetten in een reguliere prestatie binnen de bekostigingsstructuur van de medisch specialistische zorg. Mocht de NZa hiertoe overgaan, dan vervalt deze beschikking van rechtswege, dus zonder dat intrekking is vereist, op de datum waarop die nieuwe, reguliere prestatie in werking treedt. De za-codes 198516-198520 behorend bij deze facultatieve prestaties worden in dat geval per genoemde datum geblokkeerd, resp. verwijderd, uit de technische ict-tabellen. Zorgaanbieders die over deze facultatieve prestaties (za-codes 198516-198520) contracten met zorgverzekeraars hebben gesloten waarvan de looptijd doorloopt na de datum waarop de nieuwe, reguliere prestatie op basis van de landelijke dbc-systematiek in werking treedt, kunnen aan die enkele omstandigheid geen recht op voortgezet gebruik van deze facultatieve prestatie ontlenen.

Inwerkingtreding

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 1 januari 2024. Onder verwijzing naar artikel 20, tweede lid, onderdeel b, van de Wmg, zal van de terinzagelegging van deze beschikking kennisgeving worden gedaan in de Staatscourant.

Deze beschikking wordt aangehaald als: Prestatiebeschrijvingbeschikking Facultatieve prestatie – intensieve neurorevalidatie bij jongeren en jongvolwassenen met ernstig niet aangeboren hersenletsel.

Bezwaar

Indien u het niet eens bent met dit besluit dan kunt u binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit. U kunt uw bezwaar indienen: via de website (www.nza.nl/bezwaar) of per post. Het is niet mogelijk uw bezwaar via de e-mail in te dienen.

Adres:

Nederlandse Zorgautoriteit

t.a.v. unit Juridische Zaken

Postbus 3017

3502 GA UTRECHT

(In de linkerbovenhoek van de envelop vermeldt u: Bezwaarschrift)

Het bezwaar dient volgens artikel 6:5, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht schriftelijk en ondertekend te worden ingediend en dient ten minste de volgende gegevens bevatten:

  • naam en adres van de indiener;
  • de dagtekening;
  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;
  • de gronden (onderbouwing) van het bezwaar.


Wij verzoeken u een kopie van dit besluit bij te voegen.

 

Hoogachtend,
Nederlandse Zorgautoriteit

 

J. J. Kram
unitmanager Tweedelijns Somatische Zorg


Toelichting

De zorg die via deze za-codes geleverd wordt, is zorg voor een zeer specifieke patiëntengroep. Het betreft jongvolwassenen in de leeftijd van 16 tot 35 jaar met zeer ernstig niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze patiëntengroep ontvangt een vorm van (hoog) intensieve medisch specialistische revalidatie (msr) waardoor veel betere uitkomsten gerealiseerd worden ten opzichte van een reguliere msr-behandeling. De gemiddelde behandelduur bedraagt ongeveer driekwart jaar. Gemiddeld genomen verblijft het overgrote deel van deze patiëntengroep vanaf de start ongeveer twee derde van het behandeltraject klinisch. Dit resulteert in een hoger functioneel niveau, meer zelfstandigheid en minder (langdurige) vervolgzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen. De zorg zoals die in deze facultatieve prestaties wordt geleverd, is een vervolg op een initiatief waarvan de toegevoegde waarde via een experiment onder de Beleidsregel Innovatie is aangetoond.

De zorgzwaarte van deze patiënten is veel hoger dan die van patiënten die worden behandeld en bekostigd op basis van de reguliere, landelijk gemiddelde msrz-producten. Het gaat om veel intensievere zorg waar veel meer behandeling geleverd wordt dan bij de gemiddelde NAH/msr-patiënt. Doordat de zorg die in deze prestaties is vervat, veel intensiever is dan voor de msrz als geheel, zijn de gemiddelde tarieven zoals deze gelden voor de landelijke, reguliere msrz niet kostendekkend.

Een behandeling met deze fp's bestaat uit een of meerdere aaneensluitende blokken van ieder zes weken. Per behandelblok wordt uitsluitend de direct patiëntgebonden tijd geteld. Dit gebeurt vanuit het perspectief van de patiënt: de afspraken in de agenda van de patiënt zijn leidend. Anders dan in de reguliere bekostiging voor medisch specialistische revalidatiezorg het geval is, is voor de prestaties (za-codes) voor behandeling (198517-198520) alleen de directe behandeltijd leidend. Indirecte tijd speelt geen rol in de vaststelling van het aantal (behandel)uren dat bepalend is voor welke prestatie wordt gedeclareerd. In tegenstelling tot de reguliere bekostiging van de medisch specialistische revalidatiezorg wordt behandeltijd van verschillende behandelaren in deze prestaties ook niet verschillend gewogen. Het aandeel van alle betrokken behandelaren weegt even zwaar. Tot slot wordt de bestede tijd van behandelaren in groepsbehandelingen niet evenredig verdeeld over de aanwezige patiënten, maar volledig meegeteld in de behandeltijd van iedere patiënt. Stel, een fysiotherapeut heeft een groepsbehandeling van een uur met drie patiënten, dan wordt bij elk van deze drie patiënten een uur behandeltijd geregistreerd.

Een klinisch verblijf bestaat uit een of meerdere aaneensluitende blokken van ieder twee weken. Hierbij worden ligdagen geregistreerd volgens de reguliere systematiek uit de regeling medisch specialistische zorg. Er dienen minimaal acht ligdagen te zijn binnen ieder blok van twee weken. Na afloop van een verblijfsblok vindt declaratie plaats.

Er worden naast deze facultatieve prestaties (za-codes 198516 t/m 198520) geen reguliere msrz-zorgproducten gedeclareerd. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat een patiënt die in behandeling wordt genomen toch minder belastbaar is dan verwacht. Wanneer de intensieve behandeling zoals die gegeven wordt in deze fp's niet gehaald kan worden, kan er alsnog gebruik gemaakt worden van de landelijke, reguliere bekostiging. En dan in het bijzonder de dbc-zorgproducten: 990027159, 990027160, 990027198 en 990027199. De overige msrz-zorgproducten (uit zorgproductgroep 990027) zijn uitgesloten voor deze patiënten. De facultatieve prestaties en de reguliere dbc-zorgproducten mogen niet parallel aan elkaar gedeclareerd worden. Ook is het niet toegestaan dat een dbc-zorgproduct tussen twee facultatieve prestaties door gedeclareerd wordt.

Met deze beschikking is declaratie van de beschreven prestaties, met inachtneming van de gestelde voorwaarden, voorschriften en beperkingen, mogelijk per datum inwerkingtreding. De betreffende zorgactiviteitencodes 198516 t/m198520 zullen met ingang van 1 januari 2025 opgenomen zijn in het releasepakket voor de medisch-specialistische zorg voor dat kalenderjaar.

Naar boven