Onderwerp: Bezoek-historie

Overmakingskosten en betalingen aan derden (SB1412)
Geldigheid:02-05-2024 t/m Status: Geldig vandaag

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Inleiding

Deze beleidsregel gaat over het inhouden van overmakingskosten en eigen bijdragen Wlz en WMO op de uitkering. Daarnaast gaat de beleidsregel over het betalen van de uitkering aan derden, al dan niet met een machtiging.

Overmakingskosten

De SVB betaalt de kosten van het overmaken van de uitkering. De SVB kan de overmakingskosten naar rekeningen buiten de EU in mindering te brengen op de uitkering. 
 

Beleid

De SVB brengt de kosten voor het overmaken van het ouderdomspensioen, de nabestaandenuitkering, de wezenuitkering en de overbruggingsuitkering op een rekening buiten het SEPA-gebied in mindering op de te betalen uit kering. De SVB brengt geen overmakingskosten in rekening bij het uitbetalen van kinderbijslag en remigratievoorzieningen.

Voor betalingen naar Australië, Bosnië-Herzegovina, Israël, Kaapverdië, Marokko, Servië, Montenegro, Tunesië en Turkije brengt de SVB geen overmakingskosten in rekening op grond van de met deze landen gesloten verdragen en bijbehorende Administratieve Akkoorden.

Inhouding van eigen bijdragen Wlz en WMO

De SVB kan de eigen bijdrage op grond van de Wet langdurige zorg inhouden op het ouderdomspensioen, de nabestaandenuitkering, de wezenuitkering en de overbruggingsuitkering. Hetzelfde geldt voor de eigen bijdrage voor beschermd wonen in een instelling voor mensen met psychische of psychosociale problemen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. Het CAK stelt deze eigen bijdragen vast.


Beleid

De SVB houdt de eigen bijdrage in op verzoek van het CAK. De SVB gaat daarbij uit van de juistheid van de door het CAK vastgestelde eigen bijdrage. Een verzoek van een burger om (gedeeltelijk) af te zien van de inhouding van de eigen bijdrage wijst de SVB af. Deze handelwijze is in de rechtspraak aanvaard (
ECLI:NL:CRVB:2021:2066 ). De SVB vermijdt hiermee onnodige administratieve lasten voor de burger, het CAK en de SVB.

Betaling aan een inrichting of gemeente bij opname

De SVB kan een verzoek ontvangen om het ouderdomspensioen of de nabestaandenuitkering te betalen aan een gemeente of een inrichting ter verpleging van geesteszieken of zwakzinnigen.

 

Beleid

Als de gemeente of de inrichting de opnamekosten betaalt, werkt de SVB mee aan het verzoek. Dit is de bedoeling van de wetgever en voorkomt onnodige administratieve inspanningen voor de gerechtigde.

Betaling of deelbetaling aan een derde met machtiging

De gerechtigde kan een derde machtigen de uitkering namens hem te ontvangen. De AOW, de AKW en de Participatiewet regelen dat de gerechtigde de machtiging weer kan intrekken.

 

Beleid

De SVB voert de machtiging alleen uit als deze de gehele uitkering betreft. Dat is inclusief de eventuele toeslag en de vakantie-uitkering. De SVB doet dit om de administratie niet onnodig te belasten. De SVB maakt hierop uitzondering, als:

  • de machtiging leidt tot betaling aan een ander uitvoeringsorgaan; of
  • de machtiging ziet op de maandelijkse vaste betalingen voor primaire voorzieningen, waaronder in ieder geval huur, gas, elektra, water en de zorgverzekeringspremie, mits dit op verzoek van een bijstandsmaatschappelijk werker of erkend schuldhulpverlener gebeurt.


Voor de kinderbijslag geldt dat de SVB de kinderbijslag voor elk kind afzonderlijk op basis van een machtiging aan een derde kan betalen.

 

De SVB neemt aan dat de gerechtigde ook voor de betaling op grond van de Anw, de Remigratiewet en de Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW een machtiging kan verlenen en intrekken. De SVB past daarom bovenstaand beleid ook in deze gevallen toe.

Betaling aan een derde zonder machtiging (AKW en Anw)

De SVB kan de kinderbijslag en wezenuitkering betalen aan een ander dan de wettelijke vertegenwoordiger van het kind of de wees.


Beleid

De SVB maakt in ieder geval gebruik van de bevoegdheid als blijkt dat de kinderbijslag of de wezenuitkering evident niet ten goede komt aan het kind of de wees.

Naar boven