6.1 Superbrains
Super Brains is een e-health platform. Het platform bestaat uit een website, een app en content, en dient ter ondersteuning en behandeling van patiënten in de GGZ. Het is een volwaardig instrument voor (1) preventie en vroegdetectie, (2) van wachttijd naar starttijd (3) behandeling en (4) nazorg. Patiënten en behandelaren hebben een account nodig om zodoende samen gebruik te kunnen maken van het Superbrains platform gedurende de behandeling. De patiënt maakt gebruik van het platform in de 3 fases van zijn behandeltraject. Wachttijd wordt starttijd (fase 1), fase 2 Intake en Behandeling (fase 2) en Nazorg / Zelfhulp-programma's (fase 3). De facultatieve prestatie dient ter bekostiging van het account dat nodig is om gebruik te kunnen maken van het platform.
Zorg wordt geleverd via het digitale platform Super Brains. Het geven van heldere en gecontroleerde informatie over alle veelvoorkomende aandoeningen, veranderen van specifiek gedrag (op basis van CGT stappen), inroepen van steun vanuit de omgeving en vasthouden van aangeleerd gedrag gebeurt allemaal via Super Brains. Daarnaast wordt Super Brains gebruikt voor de registratie van zorgactiviteiten en verslaglegging. De tijd besteed aan administratie vermindert hierdoor voor de behandelaar. ROM vragenlijsten die voor, tijdens en na de behandeling worden afgenomen, helpen de behandeling tijdig bij te stellen. Deze meetinstrumenten geven zowel patiënt als behandelaar inzicht in de voortgang van de behandeling
6.3 Goalie
Met de facultatieve prestatie Goalie wordt het gebruik van de online coaching app voor cognitieve gedragstherapie, Goalie, bekostigd. De app wordt ingezet voor (online) behandelingen van angst en depressie. De patiënt registreert binnen de app waarbij de behandelaar dit actief kan volgen en anticipeert (behoefte gestuurd behandelen). De app ondersteunt het behoefte gestuurd behandelen. De facultatieve prestatie bekostigt de behoefte gestuurde behandeling en de kosten voor de technologie. Deze prestatie kan eenmalig als opslag aan een individueel behandeltraject worden toegevoegd voor alle kosten die niet zijn afgedekt door de reguliere prestaties.
De PsyQ Online behandeling is er op dit moment voor interventies op gebied van angst, depressie en trauma. Dit is volledig 100% behandeling binnen de Sggz waarbij gebruikt gemaakt wordt van registraties door de patiënt die de behandelaar actief volgt en op anticipeert. Dit betreft de behoefte gestuurde tijd. Dit is contact naast reguliere beeldbelcontacten waarin er volgens protocol de richtlijnbehandeling wordt gegeven. We weten uit reviews dat patiënten de zorg binnen PsyQ Online waarderen en dat deze zorg even effectief is als reguliere zorg (in de behandelkamer). Deze manier van zorg verlenen wordt ondersteund door een applicatie waarin digitaal en behoefte gestuurd behandelen mogelijk gemaakt wordt.
De reguliere consulten binnen de behandeling worden via de reguliere consulten gedeclareerd.
6.5 Ambulante detox
De facultatieve prestatie is een aanvullende prestatie op de ambulante variant van een detoxificatietraject. Dit is een detoxificiatietraject waarbij de cliënt ambulant een detoxtraject volgt. De begeleiding kan gedeeltelijk online. De detoxificatie is uitgebreid met een pre- en een post-detox waarbij de ervaringsdeskundige naast de zorgprofessional een belangrijke rol in de begeleiding van de cliënt en het systeem heeft. De facultatieve prestatie kan eenmalig per detox gedeclareerd worden
De prestatie ambulante detoxificatie is een vergoeding voor de volgende elementen:
• De inzet van het expertteam, inclusief een intake.
• De inzet van implementatiebegeleiding
• (Optioneel) De inzet van 24/7 medische begeleiding indien geïndiceerd tijdens de intake
• De materiele kosten van de thuismeetsets (bloeddrukmeters, ademtesten enz.)
• De kosten m.b.t. extra belminuten vanwege (beeld-)bellen
• De inzet van de ervaringsdeskundigheid
• Deskundigheidsbevordering van de ambulante detox teams
Virtual Reality CGT
VR-CGT omvat: exposure en rollenspelen middels dynamische en interactieve Virtual Reality in het kader van cognitieve gedragstherapie die wordt aangeboden in de basis- en specialistische GGZ. Het betreft integratie in CGT voor angststoornissen, psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, depressie en autisme. De doelgroep betreft zowel volwassenen, ouderen als jeugdigen die in behandeling zijn bij de GGZ.
Met behulp van dynamische en interactieve VR software is het mogelijk om als patiënt situaties onder begeleiding van de psycholoog in de veiligheid en privacy van de spreekkamer virtueel op te zoeken. De therapeut kan meekijken in de virtuele situatie en direct inspelen op de reactie van de patiënt. De therapeut kan bijvoorbeeld situaties herhalen, het aantal virtuele karakters aanpassen (meer of minder) en hun gedrag (bozer of vriendelijker). Daarnaast kunnen de bewegingen en stem van een virtueel karakter volledig aangestuurd worden door de therapeut.
Verkennend gesprek 2026
Het verkennend gesprek is een gesprek tussen de persoon om wie het gaat, professionals uit ggz en sociaal domein en (doorgaans ook) naaste(n) van de persoon. De bekostiging van het verkennend gesprek krijgt vanaf 1 januari 2025 via een experiment vorm, omdat dit een goede opbouw kan zijn naar een structurele bekostiging. Omdat het waarschijnlijk is dat het vrij onderhandelbare tarief voor het Verkennend gesprek voor ieder Mentale gezondheidsnetwerk verschillend is kan de situatie ontstaan dat eenzelfde zorgaanbieder bij dezelfde verzekeraar verschillende tarieven moet kunnen declareren voor dezelfde prestatie. Omdat deze differentiatie in 2026 nog steeds niet mogelijk is in de systemen van zorgaanbieders en zorgverzekeraars voor 2026 (de backoffice systemen van zorgverzekeraars zijngebaseerd op de premisse '1-op-1 contractering & tarifering') is als tijdelijke overbrugging de facultatieve prestatie Verkennend gesprek 2026 opgesteld voor de regio's.
Met deze facultatieve prestatie 'Deelname ggz aan Verkennend gesprek 2026 [regio]' wordt zorgaanbieders de mogelijkheid geboden indien er sprake is van tariefdifferentiatie in de relatie zorgaanbieder/zorgverzekeraar door aansluiting bij meerdere Mentale gezondheidsnetwerken deze facultatieve prestatie te gebruiken voor het tweede afwijkende tarief. Dit geld voor onderstaande regio's. Voor het eerste tarief dient de reguliere prestatie 'Experiment deelname ggz aan Verkennend gesprek' gebruikt te worden.
• Verkennend gesprek Almere
• Verkennend gesprek Amstelland
• Verkennend gesprek Apeldoorn
• Verkennend gesprek Dronten
• Verkennend gesprek Gelderse Vallei
• Verkennend gesprek IJsel-Vecht
• Verkennend gesprek Lelystad
• Verkennend gesprek Midden Holland
• Verkennend gesprek Mooi-Maasvallei
• Verkennend gesprek Noordoostpolder en Urk
• Verkennend gesprek Rivierenland
• Verkennend gesprek Rotterdam
• Verkennend gesprek t Gooi
• Verkennend gesprek Rijk van Nijmegen
• Verkennend gesprek Zaanstreek-Waterland
• Verkennend gesprek Zuid-Hollandse eilanden
Voor de achtergrond van het experiment en het verkennend gesprek verwijst de NZa verder naar:
-
Rapport van Zorginstituut: Verkennend Gesprek Mentale Gezondheidsnetwerken van 28 maart 2024, https://www.zorginstituutnederland.nl/binaries/zinl/documenten/standpunten/2024/03/28/standpunt-verkennend-gesprek/Standpunt+verkennend+gesprek.PDF
-
Werkwijze: https://www.mentalegezondheidsnetwerken.nl/app/uploads/2024/03/20240301-Werkwijze-Mentale-gezondheidsnetwerken.pdf
-
Advies bekostiging verkennend gesprek en overige functies Mentaal gezondheidsnetwerk van 30 april 2024, zie: https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_764972_22/1/
-
Leidraad mentale gezondheidsnetwerken: B2. Leidraad versie 0.9.pdf
-
Aanwijzing prestatie verkennend gesprek: Staatscourant 2024, 20540 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)
-
Aanwijzing: aanwijzing van de minister van VWS van 19 juni 2024, kenmerk 3845202-1066569-PZO, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg inzake een bekostigingsexperiment voor het verkennend gesprek in de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg.