Artikelen 4, 5 en 6
Hieronder wordt de uitvraag onder artikelen 4, 5 en 6 verder toegelicht.
De aanlevering door de Wlz-uitvoerders van de pgb-gegevens vindt plaats via Vektis.
De aanlevering van de uitgaven aan individueel aanpgepaste hulpmiddelen dient plaats te vinden via het NZa-formulier 'Informatieuitvraag Individueel aangepaste hulpmiddelen 2026''.
In het formulier is aangegeven welke peildata gebruikt moeten worden.
Uiterlijk 15 maart 2026 leveren de zorgkantoren via Vektis aan de NZa een definitieve (werkelijke) opgave van het totale bedrag aan verleende pgb's over het jaar 2025.
Begeleiding groep:
Aangegeven moet worden of de cliënt begeleiding in de groep ontvangt of niet.
Basiswaarden pgb: Persoonlijke verzorging (PV), Verpleging (VP), Begeleiding (BG), Huishoudelijke hulp (HH) en (tijdelijk) verblijf
De bovenstaande kolommen zijn samengevoegd.
Combinatie pgb/mbt (aftrekpost):
Bij combinatie pgb/mpt worden alle kolommen ingevuld en het gedeelte mpt wordt als -/- bedrag in de kolom 'Combinatie pgb/mpt' opgenomen.
Bedrag overig:
Deze kolom is gevuld met een bedrag zodat de som van de afzonderlijke bedragen optelt tot totaal toegekend budget. De zorgkantoren verklaren minimaal twee keer per jaar waar dit door is veroorzaakt.
Totaalbedrag reserveringen pgb voor het hele jaar 2026:
In de reservering voor 2026 wordt geen rekening gehouden met de eventuele prognose. Er wordt enkel rekening gehouden met de effecten van herindicaties, omzettingen zin-pgb en instroom waarvan de indicatie of toewijzing al in het primaire systeem aanwezig is (werkvoorraad). Hierin moeten alle statussen van de aanvraag (in behandeling of wachtend) meegenomen worden. Hierbij wordt het geïndiceerde zorgprofiel omgerekend naar een budget en geëxtrapoleerd voor de rest van het kalenderjaar. In geval van combinatie pgb/mpt wordt in de berekening enkel het pgb deel meegenomen. Bij aflopende indicatiebesluiten gedurende het jaar wordt er in de reservering gerekend met de komst van een herindicatie op hetzelfde zorgprofiel. Als de einddatum van het indicatiebesluit inmiddels in het verleden ligt en er nog geen nieuw indicatiebesluit is afgegeven komt deze budgethouder niet meer voor in de reservering. Zodra toeslagen als Meerzorg, Wooninitiatief en EKT zijn vast te stellen worden deze meegenomen in de reservering. Dit geldt zowel voor herindicaties als voor nieuwe aanvragen waarbij de aanvraag al zo ver in het aanvraagproces zit dat vast te stellen is dat er aanspraak gemaakt kan worden op toeslagen. Als aanvullende elementen in de reservering opgenomen worden dan moet het effect hiervan in de toelichting vermeld worden. Dit geldt ook voor elementen die vanwege systeemtechnische of andere oorzaken niet kunnen worden meegenomen in de reservering.
Het bedrag aan reserveringen maakt geen onderdeel uit van de door de NZa uitgevoerde maandelijkse toets (beschikbare pgb-kader 2026 per zorgkantoor versus pgb-verleningsbeschikkingen 2026 per zorgkantoor).
In de post reserveringen hoeft geen rekening gehouden te worden met verwachte extra pgb-bedragen die kunnen voortvloeien uit lopende bezwaar- en/of beroepzaken. Indien er per 1 april 2026 nog geen uitspraak is over het bedrag dat samenhangt met deze post(en) hoeven deze bedragen ook niet te worden betrokken bij de overhevelingen.
Totaalbedrag reserveringen pgb op jaarbasis voor 2026:
In de reservering voor 2026 wordt geen prognose meegenomen. De reservering voor 2027 bestaat uit het continueren van de op 31 december 2026 lopende budgetten + de werkvoorraad conform de definitie zoals die beschreven is bij 'Totaalbedrag reserveringen pgb voor het hele jaar 2026.' Voor de hoogte van het budget wordt gerekend met de voor 2026 geldende tarieven.
Als aanvullende elementen in de reservering opgenomen worden dan moet het effect hiervan in de toelichting vermeld worden. Dit geldt ook voor elementen die vanwege systeemtechnische of andere oorzaken niet kunnen worden meegenomen in de reservering.
Geïndiceerd zorgprofiel:
Voor het zorgprofiel waarvoor de budgethouder is geïndiceerd, moet gebruik worden gemaakt van de iWlz-codes.
Toegewezen zorgprofiel:
Het zorgprofiel wat aan de budgethouder is toegewezen moet gebruik worden gemaakt van de iWlz-codes.
Meerzorgtoeslag:
Budgethouders kunnen bij een zware zorgvraag in aanmerking komen voor de toeslag meerzorg. Als een cliënt hiervan gebruik maakt, moet het bedrag van de meerzorgtoeslag worden opgenomen.
Extra kosten thuis (EKT):
De regeling Extra Kosten Thuis (EKT) maakt het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om zorg thuis te ontvangen, ook al zijn de kosten voor de zorg thuis hoger dan in een instelling. Het zorgbudget kan met de regeling EKT opgehoogd worden tot maximaal 125% van een pgb-budget.
Totaalbedrag toegekend budget pgb-Wlz:
Dit is het totale bedrag pgb-Wlz dat aan de budgethouder is toegekend.
Ingangsdatum van de pgb-subsidie:
Dit is de startdatum van het pgb.
Einddatum van de pgb-subsidie:
Dit is de einddatum van het pgb.
Individueel aangepast digitaal spraakhulpmiddel:
Het gebruik van individueel aangepaste digitale spraakhulpmiddelen voor mensen die in een Wlz-instelling wonen op basis van verblijf met behandeling wordt niet meer deels uit het zorgzwaartepakket bekostigd, maar volledig via de zorgkantoren. Zorgkantoren krijgen deze kosten bovenbudgettair vergoed uit het Fonds Langdurige zorg.
De uitgaven voor individueel aangepaste digitale spraakhulpmiddelen worden gemonitord op verzoek van het Ministerie van VWS. De uitgaven dienen op het formulier 'Informatieuitvraag Individueel aangepaste hulpmiddelen 2026' te worden aangegeven, zodat inzichtelijk wordt hoeveel kosten met deze verschuiving zijn gemoeid.