Onderwerp: Bezoek-historie

Besluit Omgevingswet; Wijziging voorschriften Mosselhangcultuur Westerschelde (ZK-0000038184)
Geldigheid:17-02-2025 t/m 31-12-2028Status: Geldig vandaag

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Geachte,

Per besluit van 4 maart 2024 is aan u een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (hierna: Wnb) verleend voor verankeren, plaatsen, exploiteren, onderhouden, invangen, opkweken en oogsten van mosselen in een mosselhangcultuur (hierna: MHC) in het Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe.

Op 6 november 2024 heeft u per e-mail verzocht om een wijzing van een drietal voorschriften in uw vigerende Wet natuurbescherming-vergunning. De beoogde wijziging in voorschriften ziet op:

  • voorschrift 11: Het gebruikte vaartuig is de YE33;

  • voorschrift 21: Alle mechanische activiteiten (vaarbewegingen, plaatsen, oogsten, controleren, onderhoud van de installatie) dienen elektrisch te worden uitgevoerd;

  • voorschrift 24: De installaties worden door middel van een waterspuit (spuitlans) in de grond gebracht (geen heien of trillen).

Het wijzigingsverzoek bevat zowel een nieuwe beoordeling van ecologische effecten van de gewijzigde werkwijze, als een vernieuwd werkplan, het 'Werkplan 2025 uitbreiding MHC Westerschelde', welke als bijlage 1 en, respectievelijk, bijlage 2 zijn toegevoegd aan het onderhavige besluit. Aanvullende bevat het wijzigingsverzoek twee nieuwe AERIUS-berekeningen, de projectberekening en de extra beoordeling, beide met kenmerk RxgKEgQSbSf, bijgevoegd als bijlage 3 en, respectievelijk bijlage 4.

Wijzigingsverzoek

Het wijzigingsverzoek ziet op een wijziging in de werkwijze ten behoeve van het uitbreiden van de huidige MHC-installatie in Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe met 22 palen op een dieper gedeelte van de kavel (Bijlage II van het 'Werkplan'). De wijziging van werkwijze betreft de volgende onderdelen:

  • Het type materiaal van de palen, van hout naar staal;

  • De dikte van de palen, van 70 millimeter naar 140 millimeter doorsnee;

  • De paallengte, van 5 meter naar 9 meter.

Ten behoeve van het werken met grotere en zwaardere palen wordt een ander kraanschip, de Maxima, ingezet.

Op 27 januari 2025 heeft u per e-mail verzocht om een wijziging van de werkwijze ten behoeve van het uitbreiden van de huidige MHC-installatie in Natura 2000-gebied Westerschelde & Saeftinghe (bijlage 5). De wijziging van werkwijze betreft het volgende onderdeel:

  • De invangtouwen worden bevestigd aan drijvers, waardoor het totaal aantal gebruikte palen voor de MHC-installatie van 22 naar 6 palen.

Ik heb de beoordeling van de ecologische effecten en het werkplan als volledig en juist aangemerkt.

 

Procedure

Per e-mail van 21 november 2024 heb ik de ontvangst van uw aanvraag bevestigd.

Voor de aangevraagde activiteit heeft Kwekerij de Zilte Oogst ons niet gemeld dat zij aanvullende stappen heeft ondernomen om belanghebbenden te betrekken bij de besluitvorming. Zij heeft daarmee geen specifieke invulling gegeven aan de participatieplicht onder de OW art. 5.3.

Op deze aanvraag is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, zoals opgenomen in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb), toegepast.

Het ontwerpbesluit is bekend gemaakt in de Staatscourant van 13 december 2024, stcrt-2024-40982.

Het ontwerpbesluit heeft van 14 december 2024 tot en met 25 januari 2025 ter inzage gelegen. Binnen deze periode zijn geen zienswijzen door mij ontvangen.

Per e-mail heeft de initiatiefnemer op 27 januari 2025, na afloop van de inzagetermijn, verzocht de initiatiefnemer de werkwijze ten behoeve van de uitbreiding van de MHC-installatie te wijzigen (bijlage 5). De aangevraagde wijziging behelst een afname van alle beoordeelde effecten en is derhalve meegenomen in het onderhavige besluit. Het ontwerpbesluit wijkt daarmee inhoudelijk af van het definitieve besluit.

Besluit

Ik besluit dat ten aanzien van de betreffende Wnb-vergunning, het drietal oorspronkelijke voorschriften wordt vervangen door:

  • voorschrift 11: Het gebruikte vaartuig is de YE33 of kraanschip de Maxima (of een kraanschip met een hetzelfde of minder motorvermogen);

  • voorschrift 21: Alle mechanische activiteiten met betrekking tot de uitbreiding van de MHC-installatie, zoals beschreven in bijlage 2, dienen te worden uitgevoerd met het in voorschrift 11 genoemde kraanschip. De overige mechanische activiteiten (vaarbewegingen, oogsten, controleren, onderhoud van de installatie) dienen elektrisch te worden uitgevoerd;

  • voorschrift 24: De installaties worden middels een waterspuit (spuitlans) of een uitgeschakeld trilblok (een duwblok) in de grond gebracht (geen heien of trillen).

Afwijkend aan het ontwerpbesluit wordt in onderhavig besluit de werkwijze ten behoeve van het uitbreiden van de huidige MHC-installatie gewijzigd door 16 palen te vervangen met drijvers.

 

TER INFORMATIE

Op grond van afdeling 4.1.1. van de Awb kan een verzoek tot wijziging van de vergunning worden ingediend.

Op grond van de artikel 5.39 en 5.40, lid 1 en lid 2 Omgevingswet kan de verleende vergunning worden ingetrokken of gewijzigd.

Als de vergunninghouder handelt in strijd met de vergunning, kan op grond van artikel 18.4 Omgevingswet een last onder bestuursdwang worden opgelegd.

Conform artikel 5:32, lid 1, Awb kan een bestuursorgaan dat bevoegd is bestuursdwang toe te passen, in plaats daarvan aan de overtreder een last onder dwangsom opleggen.

 

Hoogachtend,

De Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

namens deze:

 

MT-lid Natuurvergunningen

Directoraat-Generaal Natuur en Visserij

 

 

 

BIJLAGEN:

  1. Wijzigingsverzoek Wnb-vergunning mosselhangcultuur Westerschelde;

  2. Werkplan 2025 uitbreiding MHC Westerschelde;

  3. AERIUS-projectberekening met kenmerk RxgKEgQSbSf;

  4. AERIUS-berekening extra beoordeling met kenmerk RxgKEgQSbSf;

  5. Addendum werkwijze MHC Westerschelde.

BEROEP

Bent u het niet eens met het besluit? Als belanghebbende kunt u hiertegen in beroep gaan. Bent u geen belanghebbende? Dan kunt u in beroep gaan als u op tijd een zienswijze heeft doorgegeven. Verschilt het besluit inhoudelijk van het ontwerpbesluit? Dan kunt u ook in beroep gaan als u geen belanghebbende bent en geen zienswijze heeft doorgegeven.

 

U kunt uw beroepschrift digitaal of via een brief indienen.

Digitaal dient u in via het beroepschriftformulier:

https://formulier.rechtspraak.nl/burger/bestuur/beroepschrift/rechtbank

U heeft hier een DigiD voor nodig. Let op: het digitale beroepschriftformulier is niet bruikbaar voor rechtspersonen of voor gemachtigden van rechtspersonen. Bedrijven als een besloten vennootschep (bv) of naamloze vennootschap (nv) en organisatie als een stichting of vereniging dienen hun stukken op papier in. Een eenmanszaak, vennootschep onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) kan de formulieren wel gebruiken. Zij kunnen inloggen met hun DigiD.

Via een brief. Vermeld in uw beroepschrift:

  • uw naam en adres

  • het besluit waartegen u in beroep gaat

  • waarom u het niet eens bent met de beslissing van het bestuursorgaan

  • wat de beslissing volgens u moet zijn.

Dateer en onderteken het beroepschrift. Uw woonplaats is bepalend bij de vraag bij welke rechtbank u uw beroepschrift moet indienen. Heeft u geen woonplaats in Nederland dan is de zetel van het bestuursorgaan bepalend.

Via https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Contact#contactgegevens kunt u nagaan bij welke rechtbank u uw beroepschrift moet indienen.

Stuur de stukken die belangrijk zijn voor de rechter mee met het beroepschrift. In elk geval:

  • het besluit waartegen u beroep instelt.

  • eventuele documenten en foto's waarmee u uw standpunt onderbouwt.

PUBLICATIE BESLUIT

De Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur maakt dit besluit openbaar op grond van artikel 3 van de Wet open overheid. Het zal onder anonimisering van de persoonsgegevens geplaatst worden op https://puc.overheid.nl/natuurvergunningen.

Naar boven