Onderwerp: Bezoek-historie

Wet natuurbescherming; MZI’s; Waddenzee & Oosterschelde; administratieve wijziging van diverse MZI locaties
Geldigheid:28-06-2024 t/m 31-12-2026Status: Geldig vandaag

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Geachte,

Per besluit van 24 februari 2021 is aan u een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (hierna: Wnb) verleend voor het verankeren, plaatsen, exploiteren, onderhouden en oogsten van(af) diverse mosselzaadinvanginstallatie(s) (hierna: MZI's) op een specifiek aangegeven MZI-kavel.

Uw zaakvertegenwoordiger heeft namens u per e-mail van 23 november 2023 verzocht om een wijziging in uw vigerende vergunning. Daarbij is de meest recente versie van de Passende Beoordeling toegevoegd welke ingaat op de ecologische effecten van een in tijd ruimere toepassing van uw MZI-installaties op de aangegeven locaties en eventuele tussentijdse verwijdering van de verankering van deze installaties. In het kader van de 4e transitietrap van het Schelpdierbeleid 2021-2026 wijzigt voor een aantal van de vergunninghouders de locatie van hun specifieke MZI-kavel; in dat verband zijn t.a.v. de betreffende MZI-kavels vernieuwde AERIUS-berekeningen uitgevoerd.

Ik heb zowel de Passende Beoordeling als de voor uw kavel aangeleverde vernieuwde AERIUS-berekening als volledig en juist aangemerkt.

Wijzigingsverzoeken

In de als bijlage bij dit besluit toegevoegde overzichtslijst treft u een vermelding van uw vergunning aan.

Bij de MZI-kavels binnen het Natura 2000-gebied Waddenzee is door uw zaakvertegenwoordiger aangegeven dat, ondanks dat vanuit de Wnb-vergunning, de verankering jaarrond aanwezig mag zijn, in de praktijk deze verankering toch verwijderd wordt ten behoeve van de garnalenvisserij in de wintermaanden en tevens preventief verwijderd wordt in verband met het vanuit de Waterwet verplicht moeten verwijderen van de verankering bij ijsgang. Ik merk op dat de aangeleverde Passende Beoordeling qua effectanalyses ook op die situatie ziet en daarmee deze tussentijdse verwijdering ook afdekt.

Besluit

Diverse MZI-kavels zijn in positie (iets) verschoven.

Ik besluit dat ten aanzien van de betreffende vergunningen, bijlage 5 (kaartbeelden en bijbehorende coördinaten) wordt vervangen door een vernieuwde bijlage 5 zoals toegevoegd aan onderhavig besluit. U treft daarin voor uw specifieke MZI-kavel de specifieke locatie-informatie.

De eerdere bijlagen 3 en 4 van de Wnb-vergunning in relatie tot de hiernavolgende MZI-kavels worden vervangen door de door uw zaakvertegenwoordiger ingezonden vernieuwde AERIUS-berekening en de toelichting daarop. Omwille van een beperking van de administratieve lasten voeg ik deze vernieuwde bijlagen niet als separate stukken aan onderhavige besluit toe. Uiteraard voeg ik deze bijlagen wel aan uw vergunningdossier toe en zijn deze stukken ook desgewenst opvraagbaar door belanghebbende partijen en de betrokken toezichthouders.

Het betreft meer specifiek de verleende vergunningen in relatie tot de navolgende kavels:

Burgzand 1a, 3, 6, 7, 9, 10 en 11

Gat van Stompe 1b, 6 en 7

Vogelzand 4a en 8

Zuidmeep 3 en 4

Neeltje Jans 1 en 5

Schaar van Colijn 3

Vuilbaard 3
 

Ter informatie

Op grond van art. 5.1, lid 1 van de Wnb jo. afdeling 4.1.1. Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) kan een verzoek tot wijziging van de vergunning worden ingediend.

Op grond van artikel 5.4, lid 1 en lid 2, van de Wnb kan de verleende vergunning worden ingetrokken of gewijzigd.

Op grond van artikel 7.2, lid 2, van de Wnb kan een last onder bestuursdwang worden opgelegd.

Conform artikel 5:32, lid 1, Awb kan een bestuursorgaan dat bevoegd is bestuursdwang toe te passen, in plaats daarvan, aan de overtreder een last onder dwangsom opleggen.

Hoogachtend,

De Minister voor Natuur en Stikstof,

namens deze:

MT-lid Natuurvergunningen

Directoraat-Generaal Natuur en Visserij

 

Bijlagen:

Passende Beoordeling MZI 2022-2026

Herziene Bijlage 5 Kavels MZI 2024 vs 8nov2023

Lijst vergunninghouders MZIs 2022-2026

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure (UOV)

Op deze vergunningprocedure is de openbare uniforme voorbereidingsprocedure als opgenomen in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.

Zienswijze doorgeven

U kunt uw zienswijze op verschillende manieren doorgeven. U doet dit het snelst door het digitale formulier (zie hieronder) in te vullen.

Lukt het niet om de zienswijze door te geven met het digitale formulier? Geef uw zienswijze dan telefonisch door of in een brief. U kunt uw zienswijze niet in een e-mail of via het algemene contactformulier sturen. We nemen deze niet in behandeling.

Digitaal formulier

Geef uw zienswijze op tijd door met een digitaal formulier op https://mijn.rvo.nl/zienswijze-ontwerpbesluit-of-voorgenomen-besluit. Dit kunt u doen tot uiterlijk zes weken na publicatie van dit besluit. U logt hierop in met DigiD (als burger), of met eHerkenning niveau 2+ (als organisatie).

Telefonisch

U moet eerst een afspraak maken. Dit doet u door te bellen naar 088 042 42 42. Kies voor optie 1 en daarna voor optie 4.

Brief

U kunt uw zienswijze ook via de post naar ons sturen. De adresgegevens treft u hieronder aan:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Afdeling Vergunning en Handhaving

Postbus 40225

8004 DE Zwolle

Zorg dat uw naam, adres en telefoonnummer in de brief staan. Noem in uw brief om welk ontwerpbesluit het gaat. En vertel of u het er wel of niet mee eens bent. Alleen dan kan uw zienswijze meegenomen worden in het nemen van het besluit.

Na uw zienswijze

Nadat u uw zienswijze heeft doorgegeven, krijgt u een ontvangstbevestiging. Alle zienswijzen worden meegenomen in het nemen van een definitief besluit. Als alle zienswijzen verwerkt zijn, krijgt u bericht dat er een Nota van Antwoord is opgesteld. Hierin zijn alle zienswijzen en de reacties daarop samengevoegd. Uw persoonlijke gegevens komen niet in deze nota te staan.

PUBLICATIE BESLUIT

De Minister voor Natuur en Stikstof maakt dit besluit openbaar op grond van artikel 3 van de Wet open overheid. Het zal onder anonimisering van de persoonsgegevens geplaatst worden op https://puc.overheid.nl/natuurvergunningen

Naar boven