Onderwerp: Bezoek-historie

Prestatiebeschrijvingbeschikking – Moleculaire Tumor Board (MTB) op basis van de beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten 7200-1900-23.04
Ondertekeningsdatum:26-07-2023Geldigheid:01-08-2023 t/m 31-07-2026Status: Geldig vandaag

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

 

Nummer                            

Datum ingang

 

7200-1900-23.04

1 augustus 2023

 

Datum ondertekenin g

Geldig tot

Behandeld door

26 juli 2023

1 augustus 2026

directie Regulering

 

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft krachtens de paragrafen 2 en 4 van hoofdstuk 4 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg)

op basis van de beleidsregel:

Innovatie voor kleinschalige experimenten' (BR/REG-19158)

en gelet op:

artikel 35, artikel 50 lid 1 onderdelen a en d jo. art. 51 tot en met 53 Wmg en artikel 58 lid 5 Wmg

besloten:

dat rechtsgeldig

door:

Antoni van Leeuwenhoek, LUMC, Erasmus MC, Amsterdam UMC, UMCG, Maastricht UMC+, UMC Utrecht en Radboud UMC en zorgaanbieders als genoemd in artikel 1 sub c onder 2 Wmg

aan:

OWM CZ Groep Zorgverzekeraar U.A., Coöperatie VGZ, Menzis en Zilveren Kruis met wie een rechtsgeldige overeenkomst is afgesloten of aan een verzekerde die een daartoe strekkende verzekeringsovereenkomst heeft afgesloten bij de zorgverzekeraar met wie de zorgaanbieder een rechtsgeldige overeenkomst heeft afgesloten

prestatiebeschrijving:

de prestatie innovatie ''Moleculaire Tumor Board (MTB)' en registratienummer EI-467 kan worden gedeclareerd.

Toelichting op de prestatiebeschrijving:

De prestatie beschrijft de consultatie inclusief advies van een moleculaire tumor board, per advies per patiënt.

Een MTB heeft minimaal de volgende vaste deelnemers: KMBP, pathologen, longartsen, medische oncologen, klinisch genetici, LSKG en apothekers. De MTB heeft aantoonbare multidisciplinaire samenwerking gericht op optimalisatie van (inzet van) moleculaire diagnostiek (reguliere overleggen, gezamenlijke projecten).

Voorwaarden, voorschriften en beperkingen:

De zorgaanbieder mag de prestatie innovatie ''Moleculaire Tumor Board (MTB)' vanaf 1 augustus 2023 tot en met 1 augustus 2026 op basis van deze prestatiebeschrijvingbeschikking declareren.

De 'interne' verzoeken, betreffende patiënten die reeds bij het UMC/AVL in behandeling zijn, zijn uitgesloten van het gebruik van de prestatie innovatie ''Moleculaire Tumor Board (MTB)'.

Andere vormen van multidisciplinair overleg, zoals reguliere vormen van MDO, zijn uitgesloten van het gebruik van de prestatie innovatie ''Moleculaire Tumor Board (MTB)'.

De prestatie innovatie ''Moleculaire Tumor Board (MTB)' kan niet naast de prestaties 'Expertiseadvies uitgevoerd door een andere instelling, zonder patiëntencontact' (code 190174) en/of 'Expertiseadvies uitgevoerd door een andere instelling, met patiëntencontact' (code 190175), voor expertise-advies bij zeldzame aandoeningen, worden gedeclareerd.

De prestatie innovatie ''Moleculaire Tumor Board (MTB)' kan niet naast de Facultatieve prestaties 'Whole Genome Sequencing (WGS), diagnose en behandeladvies bij Primaire Tumor Onbekend (PTO)' (code 198503) en/of de Facultatieve prestatie 'Predictieve complexe moleculaire diagnostiek bij niet-kleincellig longcarcinoom, inclusief eventueel interpretatie en advisering door Molecular Tumor Board (MTB)' (code 198504) worden gedeclareerd.

Met vriendelijke groet,

Nederlandse Zorgautoriteit

dr. H. Lieverdink

unitmanager Zorgbrede Regulering en Vernieuwing

 

Bijlage bij prestatiebeschrijvingbeschikking Moleculaire Tumor Board (MTB)

1. Werkingssfeer

Voor de toepassing van deze prestatiebeschrijvingbeschikking wordt een persoon, die

  • krachtens de sociale ziektekostenwetgeving van een andere staat verzekerd is en
  • in Nederland woont of hier tijdelijk verblijft en
  • krachtens een Verordening van de Raad van de Europese Unie, dan wel krachtens enig ander door Nederland gesloten bilateraal of multilateraal verdrag, recht heeft op verstrekkingen overeenkomstig het bepaalde bij of krachtens de Zorgverzekeringswet en Wet Langdurige Zorg, gelijkgesteld met een Zorgverzekeringswet-/Wlz-verzekerde.

2. Toelichting bij de beschikking

De indicaties voor de MTBs zijn geborgd in de kwaliteitstandaard van de beroepsgroep. Daarin staat: 'Bij complexe bevindingen, die zeldzaam of niet eenduidig zijn, wordt hiernaast expertise gevraagd van de Moleculaire Tumorboard (MTB) en teruggekoppeld aan het MDO.' De MTB-aanvragen vooral van belang in de volgende omstandigheden:

    De samenstelling en organisatie van de MTB is anders dan van het MDO. Het uitgangspunt van het MDO is de aanwez

    1. Bij zeldzame of onbekende moleculaire veranderingen (prevalentie <5%) die mogelijk relevant en belangrijk zijn voor de behandeling zijn. Dit is bijvoorbeeld belangrijk om te onderzoeken of er een passend geneesmiddel beschikbaar is maar ook om dure en toxische geneesmiddelen niet in te zetten.
    2. Als er meer dan één bekende behandelbare afwijking gezien wordt waardoor het nodig is om een keuze te maken over welk geneesmiddel prioriteit gaat krijgen voor de behandeling.
    3. Als er naast de éne bekende behandelbare afwijking ook een of meerdere onbekende pathogene moleculaire afwijkingen worden gevonden waarvan het effect op de specifieke behandeling onbekend is.
    4. Als een bekende behandelbare afwijking gezien wordt waarvoor alleen geneesmiddelen beschreven zijn in andere indicaties met een doelgerichte behandeling (mogelijke deelname aan een studie).
    5. Als er tijdens de behandeling progressie optreedt waarbij zeldzame of onbekende functionele varianten geassocieerd met een resistentie-mechanisme worden waargenomen
    6. Als er in de tumor een moleculaire afwijking gevonden wordt, die ook beschreven is als kiembaanmutatie.

    igheid van de medisch specialisten die aantoonbare expertise hebben in een specifiek ziektebeeld. Daarentegen zijn MTBs ingericht door de afdeling(en) pathologie, in samenwerking met de klinische specialismen en zijn de aanwezigheid van een patholoog en klinisch moleculair bioloog in de pathologie (KMBP) noodzakelijk.

    De betrokken MTBs zijn transparant over prestaties (deelname, aantallen patiënten per indicatie, doorlooptijden, calamiteiten, resultaten rondzending, percentage toeleiding naar experimentele behandeling). De betrokken MTBs zijn actief lid van het landelijk MTB-netwerk.

    De 'interne' verzoeken van de UMC's/AVL zijn uitgesloten van het gebruik van de prestatie innovatie ''Moleculaire Tumor Board (MTB)'. Patiënten in UMC's/AVL hebben al toegang tot het MTB advies. Het belangrijkste doel van prestatie innovatie is om toegang te verbeteren tot een expert-advies voor patiënten die buiten deze centra behandeld worden. Met deze voorwaarde ontstaat er tijdens het experiment geen productieprikkel bij een UMC of AvL om intern meer patiënten voor te leggen aan een eigen MTB.

    3. Bezwaar/Beroep

    Indien u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u binnen zes weken na verzending/bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij de Nederlandse Zorgautoriteit. U kunt uw bezwaar indienen: via de website (www.nza.nl/bezwaar) of per post. Het is niet mogelijk uw bezwaar via e-mail in te dienen.
    Adres:

    • Nederlandse Zorgautoriteit
    • t.a.v. unit Juridische Zaken
    • Postbus 3017
    • 3502 GA UTRECHT

    (In de linkerbovenhoek van de envelop vermeldt u: Bezwaarschrift)

    Het bezwaar dient volgens artikel 6:5, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht schriftelijk en ondertekend te worden ingediend en dient ten minste de volgende gegevens te bevatten:

    • naam en adres van de indiener;
    • de dagtekening;
    • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;
    • de gronden (onderbouwing) van het bezwaar.

     

    Wij verzoeken u een kopie van dit besluit bij te voegen.

    Naar boven