Onderwerp: Bezoek-historie

Rotondes en voorrangsregelingen : verslag van een drietal onderzoeken: de ontwikkeling van de veiligheid op nieuwe rotondes, het wijzigen van de voorrang op oudere pleinen en de regeling van de voorrang voor fietsers rond rotondes
Publicatiedatum:01-01-1995

Dit onderwerp bevat de volgende rubrieken.

Auteur(s)

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV); J. van Minnen

 

Samenvatting

Verslag wordt gedaan van drie onderzoeken m.b.t. de veiligheid van rotondes. Het onderzoek naar de ontwikkeling van de veiligheid op rotondes op langere termijn toont aan, dat de veiligheid op langere termijn niet afneemt en dat de vervanging van kruispunten door rotondes de veiligheid ten goede komt. Het tweede onderzoek betreft de regeling van de voorrang voor het fietsverkeer op vrijliggende fietspaden rond rotondes. Vastgesteld wordt dat op rotondes met voorrang voor fietsers meer ongevallen en slachtoffers geregistreerd worden en dat deze voorrang op deze drukke pleinen een nadelige invloed op de capaciteit voor het autoverkeer. Het derde onderzoek betreffende de wijziging van de voorrang op bestaande oudere en meestal wat grotere rotondes levert een wisselend beeld: minder ongevallen, maar meer slachtoffers.

 

Annotatie

61 p.
ill.
Rapport R-95-58
Met lit. opg.
Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Adviesdienst Verkeer en Vervoer (RWS, AVV)
Projectbegeleiding P. van Vliet, M.G.A. Storm

Naar boven