Algemene vragen
Waarom deze uitvraag?
Wij doen onderzoek om de bekostiging voor cliënten met een vg7-indicatie/profiel beter passend te maken. Hiervoor hebben wij gegevens nodig.
Zorgaanbieders geven aan dat de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking die behoefte hebben aan zeer intensieve begeleiding, behandeling en verzorging vanwege ernstige psychische en/of gedragsproblemen (zorgprofiel vg7) al enkele jaren onder druk staat. Passende bekostiging kan mogelijk bijdragen aan een oplossing. Daarom wordt onderzocht of differentiatie in de bekostiging voor twee subgroepen binnen het vg7-profiel mogelijk is: een reguliere prestatie voor reguliere zorglevering aan cliënten met een vg7-indicatie en daarnaast een nieuwe prestatie voor de meest intensieve zorgverlening (hierna vg7plus).
De beoogde nieuwe prestatie vg7plus heeft betrekking op de cliëntgroep binnen het profiel vg7 die meer zorg nodig heeft dan nu via de prestatie vg7 wordt bekostigd. Voor deze prestatie vg7plus is een concept-prestatiebeschrijving opgesteld. Deze prestatiebeschrijving bestaat uit zorginhoudelijke en context gebonden kenmerken. Deze is samen met zorgaanbieders opgesteld en getoetst. Bij de uitvraag ontvangt u deze concept-prestatiebeschrijving en wordt u gevraagd enkele gegevens aan te leveren.
Met de prestatiebeschrijving voor de prestatie vg7plus verwachten we het grootste gedeelte van de meest intensieve zorgverlening binnen het profiel vg7 te ondervangen. Een 100% passendheid is op dit moment niet realistisch. Meerzorg blijft beschikbaar als bekostigingsmogelijkheid wanneer extra zorg nodig is. Wij hebben voor ogen om de nieuwe prestatie per 2026 beschikbaar te maken en vervolgens de uitwerking en potentiële risico's te monitoren.
De uitvraag heeft als doel inzichtelijk te krijgen hoe de verhouding in kosten en personele inzet is tussen vg-7regulier en vg7plus. Daarnaast hebben we ook de verhouding nodig tussen het aantal cliënten vg7-regulier en vg7plus, én de hoeveelheid meerzorg die voor de vg7plus wordt ingezet. Deze variabelen en de uitkomsten van het kostenonderzoek in de langdurige zorggehandicaptenzorg en langdurige ggz gebruiken we vervolgens ter ondersteuning van de keuze of en hoe we tot een splitsing van de vg7-tarieven komen.
Hoe ziet de data-uitvraag eruit?
Voor de uitvraag maken wij gebruik van Zivver, dit is een platform om veilig online te communiceren. Zorgaanbieders ontvangen via Zivver een Excel-formulier met een handleiding. Zorgaanbieders kunnen het ingevulde formulier inleveren door te antwoorden op het Zivver-bericht. Een instructie hiervoor sturen wij u mee met de uitvraag.
In de uitvraag worden gegevens gevraagd die gaan over de populatie van vg7-cliënten en over de personele inzet voor het leveren van zorg voor vg7-cliënten.
Veelgestelde vragen
Vul je de uren in voor één willekeurige groep of voor alle groepen met VG7 cliënten?
In tabblad 2 vult u de gemiddelde ureninzet in per cliënt per week. Indien u gebruik maakt van Hulptabblad A, kunt u de ureninzet in dienstroosters voor een groepsgrootte invullen om tot de gemiddelde ureninzet per cliënt per week te komen. De groep waarvoor u de dienstroosters invult dient een representatieve groep cliënten te zijn voor het type vg7-cliënt waarvoor u de ureninzet invult.
Zijn de uren die worden ingevuld inclusief de inzet voor meerzorg?
De uren die worden ingevuld omvatten de totale directe personele inzet voor het leveren van de zorg aan vg7-cliënten, dus dit betreft ook de uren die bekostigd worden via meerzorg.
Valt een crisisplek ook onder de definitie van groepsvoorwaarde uit de prestatiebeschrijving?
Nee, crisisplekken vallen niet onder de definitie van de groepsvoorwaarde..
Valt een mix van SGLVG en VG7 onder de groepsvoorwaarde uit de prestatiebeschrijving?
Nee, SGLVG valt niet onder de groepsvoorwaarde.
Vul je de gegevens onder ‘VG-7 regulier’ in het uitvraagformulier alleen in voor cliënten met prestatiecode Z473 (ZZP 7VG inclusief Behandeling en inclusief DB) óf voor alle VG7-cliënten (‘niet zijnde VG7-plus’)?
Indien mogelijk vult u ‘onder VG-7 regulier’ alleen gegevens in van cliënten met de prestatiecode Z473 (vg7 inclusief behandeling en inclusief dagbesteding (goede representatieve groep).
Dit is niet altijd mogelijk. Wanneer dit niet mogelijk is, kunt u hier uitgaan van een representatieve groep van cliënten met prestatiecode Z473 in combinatie met andere cliënten met een andere VG7-prestatie.
Er verschijnt een foutmelding in cel E39 wanneer er 0 unieke cliënten en 0 dagen in zorg ingevuld worden bij de vraag over de cliëntpopulatie vg7plus exclusief de groepsvoorwaarde (tabel B38:D39). Klopt dit?
De foutmelding ontstaat in dit geval door een technische fout in het formulier.
Wanneer u deze foutmelding ziet verschijnen en u heeft 0 unieke cliënten (C39) en 0 dagen in zorg (D39) ingevuld kunt u deze foutmelding negeren.
Moet er bij de gemiddelde prijs per uur voor personeel in loondienst en personeel niet in loondienst rekening gehouden worden met toeslagen en ORT?
Het werkgeversgedeelte van sociale lasten en pensioenpremies, de eindejaarsuitkering en andere toeslagen (vakantie, reiskosten, ORT etc.) zijn overige personele kosten die niet in het bruto uurloon (het uurloon conform de CAO-salaristabellen) zitten bij personeel in loondienst (PIL). Deze posten dienen buiten de gemiddelde prijs per uur gehouden te worden.
Voor personeel niet in loondienst (PNIL) vragen we naar het uurtarief dat inhoudelijk vergelijkbaar is met het bruto uurloon bij personeel in loondienst. Dit omvat het kale uurtarief voor personeel niet in loondienst, exclusief opslagen zoals reiskosten en ORT.