Algemeen
Regelgeving NZa
Op grond van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg):
-
Stelt de NZa beleidsregels vast met betrekking tot het uitoefenen van de bevoegdheid om prestatiebeschrijvingen en tarieven vast te stellen;
-
Stelt de NZa beschikkingen vast ten behoeve van het rechtsgeldig in rekening kunnen brengen van een tarief;
-
Kan de NZa nadere regels stellen.
In deze beleidsregel wordt deze bevoegdheid concreet uitgewerkt in beleid voor wat betreft de regiefunctie complexe wondzorg zoals omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet. Op basis van de uitgangspunten beschreven in deze beleidsregel stelt de NZa een prestatiebeschrijving met een vrij tarief vast in de 'Prestatie- en tariefbeschikking regiefunctie complexe wondzorg'. In deze beschikking worden ook de voorwaarden, voorschriften en beperkingen gesteld aan de declaratie van de prestatie vermeld. Zorgaanbieders mogen geen tarief voor een prestatie in rekening brengen waarvoor de NZa geen prestatiebeschrijving heeft vastgesteld. Voor de regiefunctie voor complexe wondzorg is geen nadere regel vastgesteld.
Artikelsgewijs
Artikel 2
De prestatiebeschrijvingen van de NZa zijn functioneel omschreven. Dit betekent dat de zorg zelf wordt omschreven, maar dat niet wordt voorgeschreven wie de zorg levert, of waar de zorg moet worden geleverd. De zorgverlener moet bevoegd en bekwaam zijn om de regiefunctie complexe wondzorg te mogen leveren en declareren. De Kwaliteitsstandaard Organisatie van wondzorg in Nederland beschrijft wie bevoegd en bekwaam is.
Artikel 3
Complexe wondzorg
Het Zorginstituut Nederland hanteert de volgende definitie voor een complexe wond:
'Een complexe wond is een wond met een verstoorde genezingstendens ten gevolge van pathofysiologische factoren. Verder kunnen van invloed zijn:
- psychosociale verstoringen;
- onvoldoende kennis en/of vaardigheden ten aanzien van adequate wondzorg bij professionals;
- onvoldoende inbedding van adequate wondzorg in een zorginstelling.'
Het Zorginstituut Nederland geeft aan dat een wond – bij ongecompliceerde genezing – geacht wordt binnen enkele weken (2-4 weken) gesloten te zijn.1
Ook in de Kwaliteitsstandaard Organisatie van wondzorg in Nederland is hierover het een en ander opgenomen.
Artikel 4
Om dubbele bekostiging te voorkomen, mag de prestatie regiefunctie complexe wondzorg alleen worden gedeclareerd indien de patiënt niet is opgenomen in één van de in dit artikel opgenomen instellingen. De complexe wondzorg wordt dan verleend in de instelling waar de cliënt verblijft.
De regiebehandelaar die bij een patiënt is om een behandelplan op te stellen of bij te stellen behandelt de wond op dat moment waar nodig, bijvoorbeeld het uitvoeren van debridement. De uitvoering van het behandelplan (de wondverzorging) valt onder de reguliere verpleging en verzorging en niet onder de regiefunctie.