IngevolgeGelet op artikel 57, eerste lid, onderdeelonderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beleidsregels vast met betrekking tot het uitoefenen van de bevoegdheid om tarieven en prestatiebeschrijvingen vast te stellen.
Ingevolge artikel 59, Wmg heeft de Minister van VWS met brief van 12 juli 2011, kenmerk: MC-U-3072370 ten behoeve van de voorliggende beleidsregel een aanwijzing op grond van artikel 7 Wmg aan de NZa gegeven.
1. ReikwijdteDeze beleidsregel is van toepassing op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Wet langdurige zorg (Wlz) die wordt geleverd door nieuwe zorgaanbieders die op grond van de Wet toelating zorginstellingen zijn toegelaten voor één of meer van de zorgvormen persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of behandeling als omschreven in het Besluit zorgaanspraken Wlz.
Deze beleidsregel is voor wat betreft de prestatie logeren tevens van toepassing op zorgaanbieders voor zover zij logeren leveren als bedoeld in artikel 3.1.1, eerste lid, onderdeel g, Wlz.
2. Doel van de beleidsregelHet doel van deze beleidsregel is om inzicht te geven in de opbouw en de hoogte van de normatieve huisvestingscomponent (NHC) en de normatieve inventariscomponent (NIC) voor nieuwe zorgaanbieders van intramurale Wlz zorg met de zorgvorm verblijf. Daarnaast wordt de wijze van invoering van de NHC beschreven.
3. PrijspeilDe NHC-tarieven zijn gebaseerd op de definitieve index 2017.
De NIC-bedragen bevatten de definitieve materiële kostenindexen 2016 en de voorschotpercentages voor de materiële kosten 2017.
41. Begripsbepalingen
4.1 Nieuwe zorgaanbieder
Dit is Centrum Zorg en Bouw / TNO een zorgaanbieder die na 31 december 2011 een zorg of dienst levert krachtens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (tot 1 januari 2015) of de Wet langdurige zorg (na 1 januari 2015) en die voor 1 januari 2012 op grond van de beleidsregel ‘Kapitaallasten bestaande zorgaanbieders’ voor wat betreft de kapitaallasten niet werd gebudgetteerd.
Een zorgaanbieder die een zorg of dienst krachtens de Wlz en/of het onroerend goed van een bestaande zorgaanbieder overneemt via een rechtsopvolging onder algemene of bijzondere titel (zoals bij fusie of splitsing) wordt aangemerkt als bestaande zorgaanbieder en valt derhalve niet onder de werking van de onderhavige beleidsregel.
Hetzelfde geldt voor een zorgaanbieder die zijn onroerend goed heeft verkocht aan bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie, een woningbouwvereniging of -stichting, een projectontwikkelaar, een collega-zorgaanbieder, etc., en dit onroerend goed vervolgens terug huurt en in dat kader de zorg of dienst, die bij of krachtens AWBZ/Wlz wordt verleend, overneemt, respectievelijk voortzet. Ook die wordt aangemerkt als bestaande zorgaanbieder en valt derhalve niet onder de werking van onderhavige beleidsregel.
4.2 Dutch Centre for Health Assets (DuCHA)
Dit is een expertisecentrumExpertisecentrum met betrekking tot specifieke deskundigheid op het gebied van bouw van Wlz-voorzieningenzorgvoorzieningen in Nederland, ook genaamd. Het centrum is onderdeel van TNO. Vanaf 1 januari 2016 is het Centrum Zorg en Bouw TNOopgenomen binnen het Innovatie Centrum Bouw.
Forensische zorg
Forensische zorg als bedoeld in het Interim-besluit forensische zorg (Stb.2010, 875) voor zover gepaard gaand met verblijf.
Gespecialiseerde ggz
Geneeskundige geestelijke gezondheidszorg als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw), niet zijnde generalistische basis ggz.
Inventaris
Roerende medische en andere zaken die in en om het gebouw aanwezig zijn. Onder inventaris wordt ook computerapparatuur en
–programmatuur begrepen. Vervoermiddelen zijn geen inventaris.
Langdurige ggz
Gespecialiseerde ggz die geleverd wordt als zzp 3b t/m 7b, Klinisch Intensieve Behandeling (KIB) volwassenen en toeslag forensische zorg zonder strafrechtelijke titel.
4.3 Normatieve Huisvestingscomponent (NHCnhc)
De normatieve huisvestingscomponent (NHC) is een productiegebondenEen integraal onderdeel van het tarief dat dient als normatieve vergoeding voor (vervangende) (nieuw) bouw en instandhouding. Deze vergoeding bestaat uit een geïndexeerde jaarlijkse bijdrage die voldoende is om, over de gehele levenscyclus van een nieuwbouw Wlz-voorziening, de rente-, afschrijvings- en instandhoudingsuitgaven bij een bezettingspercentage van 97% en bij een vastgestelde investeringsnorm te dekken. In de NHC is geen vergoeding opgenomen voor investeringen in medische en overige inventarissen en in computerapparatuur en -programmatuur.
4.4 Normatieve inventariscomponent (NICnic)
De normatieve inventariscomponent (NIC) is een productiegebondenEen integraal onderdeel van het tarief dat dient als normatieve vergoeding voor investeringen in inventaris. Deze normatieve vergoeding bestaat uit een jaarlijkse bijdrage die voldoende is om, over de gehele levenscyclus van inventaris, de rente, en afschrijvingskosten bij een bezettingspercentage van 97% en bij een vastgestelde investeringsnorm te dekken.
4.5 NHC-tarief per ZZPVermogenskostenvoet
Het bedrag per ZZP-dag dat, op grondDe vermogenskostenvoet bestaat uit het gewogen gemiddelde van de uitgangspunten zoals verwoord in deze beleidsregel, benodigd is om de bouwfinancieringskosten van de Wlz voorzieningen in de vorm van nieuwbouw te kunnen realiserenzowel vreemd als eigen vermogen.
4.6 NHC-tarief dagbesteding Zorgaanbieder
Voor cliëntenDe rechtspersoon die zorg in de thuissituatie ontvangen en geïndiceerd zijn in termen van Zorgzwaartepakketten (VPT) gelden de NHCberoeps-tarieven voor dagbesteding per dag. De voorwaarde hierbij is dat de kapitaallasten niet op andere wijze worden vergoed of bedrijfsmatig geestelijke gezondheidszorg, forensische zorg of langdurige zorg verleent.
Wanneer een intramurale cliënt de dagbesteding bij een andere zorgaanbieder ontvangt (ZZP exclusief dagbesteding), gelden voorVoor overige Wlz-gerelateerde begrippen die in deze zorgaanbieder de NHC-tarieven voor dagbesteding per dagdeel. Hierbijbeleidsregel gebruikt worden, maar niet hierboven vermeld staan, wordt verwezen naar de beleidsregel ‘Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakkettenDefinities Wlz’.
4.7 Budget NHC nieuwe zorgaanbieders
De totale financiële waarde van de NHC-tarieven ingevolge deze beleidsregel vermenigvuldigd met de bij de NHC behorende intramurale productie.
4.8 Kapitaallasten dagbesteding
Dit is een kapitaallastenvergoeding voor dagbesteding zoals opgenomen in de beleidsregels ‘Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten’, de beleidsregel ‘Prestatiebeschrijvingen en tarieven dagbesteding en vervoer Wlz’ (met uitzondering van de prestatie kapitaallasten dagbesteding kind GHZ) en de beleidsregel ‘Prestatiebeschrijvingen en tarieven volledig pakket thuis’.
4.9 Inventaris
Inventaris zijn roerende medische en andere zaken die in en om het gebouw aanwezig zijn. Onder inventaris wordt ook computerapparatuur en –programmatuur begrepen. Vervoermiddelen zijn geen inventaris.
2. Doel van de beleidsregelHet doel van deze beleidsregel is om vast te leggen op welke wijze de NZa de normatieve huisvestingscomponent (nhc) en normatieve inventariscomponent (nic) bepaalt als onderdeel van de integrale tarieven voor zorg geleverd door zorgaanbieders van gespecialiseerde ggz, fz en/of zorg binnen de Wlz.
3. ReikwijdteDeze beleidsregel is van toepassing op:
- de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Wet langdurige zorg (Wlz) die wordt geleverd door zorgaanbieders die op grond van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) zijn toegelaten voor de zorgvorm verblijf in combinatie met één of meer van de zorgvormen persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of behandeling, als bedoeld in de Wlz;
- de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Wet langdurige zorg (Wlz) die wordt geleverd door zorgaanbieders die op grond van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) zijn toegelaten voor de begeleiding en/of behandeling aan kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke en/of zintuiglijke handicap.
- geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (ggz) als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw), niet zijnde generalistische basis-ggz, in combinatie met verblijf.
- zorgaanbieders als bedoeld in het Interimbesluit forensische zorg1, die forensische zorg met verblijf in strafrechtelijk kader verlenen.
Deze beleidsregel is voor wat betreft de prestatie logeren tevens van toepassing op zorgaanbieders voor zover zij logeren2 leveren als bedoeld in artikel 3.1.1, eerste lid, onderdeel g, van de Wlz, indien en voor zover een natuurlijk persoon deze zorg levert.
54.
Opbouw NHC Uitgangspunten nhc5.1 Investeringsbedragen per ZZP
Voor de berekening van de NHC zijn per ZZP investeringsbedragen bepaald die benodigd zijn voor nieuwbouw van Wlz-voorzieningen.
5.2 Uitgangspunten NHC
Op grond van de investeringsbedragen zijn de NHC-tarieven berekend waarbij de NZa is uitgegaan van de volgende uitgangspunten:
5.2.1. Looptijd
Voor de normering van het investeringspatroon, is gekozen voor een investeringspatroon van 30 jaar zonder renovatie.
5.2.2 Rente
Voor de rente is uitgegaan van een percentage van 5,0%.
5.2.3 Bouwtijd
Voor de bouwtijd is uitgegaan van een periode van 18 maanden.
5.2.4 Jaarlijkse instandhouding
Voor de jaarlijkse instandhouding is een percentage van 0,8% van de nieuwbouwwaarde opgenomen op jaarbasis.
5.2.5 Bezettingspercentage
Voor het bezettingspercentage is een percentage van 97% gehanteerd. Het leegstandspercentage wordtHet in de integrale tarieven opgenomen nhc is berekend over de kapitaallastencomponentop basis van de NHCdoor TNO opgestelde investeringsbedragen, exclusiefwaarbij is uitgegaan van de kosten voor jaarlijkse instandhouding.onderstaande uitgangspunten.
Bij logeren is uitgegaan van een bezettingspercentage van 75%.
5.2.6 Grond, interimhuisvesting en terreinvoorzieningen
Voor deze drie onderdelen geldt één component. Hierbij is de gemiddelde grondprijs in Nederland1 gehanteerd, waaraan een component van 10% van de gemiddelde grondprijs is toegevoegd.
5.2.7 Indexering
De NHC’s worden gedurende de overgangsperiode van 2012 tot 2018 jaarlijks geïndexeerd met 2,5%.
5.2.8 NHC onderhoud
In 2017 worden de NHC parameters rente en indexering geëvalueerd.
4.1 Investeringsbedragen per zzp, dbc en dbbcVoor de berekening van de nhc zijn investeringsbedragen bepaald die benodigd zijn voor nieuwbouw en instandhouding van voorzieningen. Investeringen in inventaris maken geen deel uit van deze bedragen.
4.2. Looptijd Voor de normering van het investeringspatroon, is gekozen voor een looptijd van 30 jaar zonder renovatie.
4.3 RenteDe vermogenskostenvoet waartegen de instelling de investering financiert bedraagt 4,65%.3
4.4 BouwtijdVoor de bouwtijd is uitgegaan van een periode van 18 maanden, met uitzondering van de beveiligingsniveaus 2, 3 en 4 forensische zorg, waar is uitgegaan van een periode van 24 maanden.
4.5 Jaarlijkse instandhoudingVoor de jaarlijkse instandhouding is een percentage van 0,8% van de nieuwbouwwaarde opgenomen op jaarbasis.
4.6 Grond, interim-huisvesting en terreinvoorzieningenVoor de onderdelen grond, interim-huisvesting en terreinvoorzieningen geldt binnen de nhc één component. Hierbij is de gemiddelde grondprijs in Nederland4 gehanteerd, waaraan een component van 10% van de gemiddelde grondprijs is toegevoegd.
4.7 IndexeringDe nhc wordt tot het volgende herijk moment jaarlijks geïndexeerd met 2,5%.
4.8 IndexleningVoor de berekening van de vergoeding van de huisvestingslasten door een normatieve huisvestingscomponent (nhc) is gebruik gemaakt van de rekenmethode voor een zogenaamde indexlening. Deze methode berekent eerst een gelijkblijvende vergoeding van de som van de componenten aflossing, rente, jaarlijkse instandhouding en frictieleegstand over de gekozen levensduur van het vastgoed. Vervolgens wordt de jaarlijkse NHC in deze berekeningsmethodiek herberekend met een indexpercentage. De startbedragen worden daardoor lager en de eindbedragen hoger. De contante waarde van deze vergoeding bij de gekozen levensduur is daardoor in alle jaren gelijk.
4.9 Bezettingspercentage In de volgende tabel wordt per afzonderlijke prestatie aangegeven welk bezettingspercentage wordt gehanteerd bij de berekening van de nhc. Dit leidt tevens tot de in de onderstaande tabel vermelde percentuele correcties op de nhc. De correctie op de nhc wordt berekend over de nhc, exclusief de kosten voor jaarlijkse instandhouding.
5
65.
Opbouw NICUitgangspunten nicDe nic is alleen van toepassing op de zzp-prestaties. Bij de bepaling van de hoogte van de NIC wordennic hanteert de NZa de volgende uitgangspunten gehanteerd.
6.1 Uitgangspunten
Bij de berekening van de NIC is de NZa uitgegaan van de volgende uitgangspunten:
6.1.1 Rente
Voor de rente is uitgegaan van een percentage van 4,0%.
6.1.2 Bezettingspercentage
Voor het bezettingspercentage is een percentage van 97% gehanteerd. Bij logeren is uitgegaan van een bezettingspercentage van 75%.
6.1.3 Indexering
De NIC wordt geïndexeerd conform de indexatie van de materiële kosten.
5.1. RenteDe vermogenskostenvoet waartegen de instelling de investeringen in inventaris financiert bedraagt 4,65%6.
5.2. BezettingspercentageDe nic is enkel van toepassing op de zpp-prestaties, KIB-volw. en Logeren Wlz. Voor de bezettingspercentages wordt aangesloten bij bovenstaande tabel.
5.3 IndexeringDe nic wordt geïndexeerd op grond van de indexatie van de materiële kosten. Deze component bevat het definitieve percentage 2017 en het voorschotpercentage 2018. De aanpassing van de materiële kosten in jaar t is gebaseerd op gegevens uit de tabel ‘Middelen en bestedingen’ van het Centraal Economisch Plan (CEP) van het Centraal Planbureau (CPB) van het jaar t.
Deze aanpassing bestaat uit:
- een structurele doorwerking in jaar t van het uit het CEP blijkende verschil tussen de voor- en eindcalculatie van het jaar t-1;
- een 100% voorcalculatie van het voorlopige CEP-indexcijfer voor het jaar t.
7. Kapitaallasten dagbestedingNieuwe zorgaanbieders kunnen vanaf 2013 afspraken maken voor de kapitaallasten dagbesteding via de NHC-component dagbesteding.
8. Tariefsoort De tarieven voor de NHC’s en voor de NIC´s in deze beleidsregel zijn maximumbeleidsregelwaarden. Nadat het tarief door de NZa is vastgesteld in een tariefbeschikking is er sprake van een vast tarief als bedoeld in artikel 50, eerste lid, onder b van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).
9. Invoering normatieve huisvestingcomponent en normatieve inventariscomponent. 9.1 Invoering
De kapitaallasten van nieuwe zorgaanbieders worden vergoed op basis van onderhandelbare maximum NHC-tarieven en onderhandelbare maximum NIC-tarieven.
De vergoeding kapitaallasten voor nieuwe zorgaanbieders bestaat uit een budget NHC nieuwe zorgaanbieders en een budget NIC nieuwe zorgaanbieders.
9.2 Indiening budget NHC en NIC
Het budget NHC en NIC wordt afgeleid van de productieafspraken zoals die in de budgetronde en de herschikkingsronde worden ingediend en wordt afgehandeld op basis van de beleidsregel ‘Budgettair kader Wlz’. Het budget NHC en NIC wordt opgenomen in de aanvaardbare kosten.
9.3 Definitieve vaststelling budget NHC en NIC
Het budget NHC en NIC wordt, op basis van de gerealiseerde en rechtmatig geleverde productie, definitief vastgesteld bij de nacalculatie van jaar t. Het budget NHC en NIC op basis van de productieafspraak geldt als bovengrens.
10. NHC, NIC en contracteerruimteHet budget NHC en NIC nieuwe zorgaanbieders gaat in toenemende mate op basis van onderstaande tabel onderdeel uitmaken van de regionale contracteerruimte. De beleidsregel ‘Budgettair kader Wlz’ is derhalve van overeenkomstige toepassing. Met inbegrip van de in tabel 1 opgenomen percentages van het budget NHC nieuwe zorgaanbieders zal worden getoetst aan de beleidsregel ‘Budgettair kader Wlz’ en bij een eventuele overschrijding van de contracteerruimte als bedoeld in artikel 10 van de beleidsregel ‘Budgettair kader Wlz’ worden betrokken bij een correctie.
Omdat de NIC vanaf 2015 in het budget is opgenomen geldt hiervoor dat deze in 2015 direct voor 50% onderdeel uitmaakt van de contracteerruimte, in 2016 voor 70%, in 2017 voor 85% en in 2018 voor 100%.
Tabel 1: Budget NHC nieuwe zorgaanbieders in contracteerruimte
Jaar
| Budget NHC
| Resterende %
|
2011
| 0%
| 100%
|
2012
| 10%
| 90%
|
2013
| 20%
| 80%
|
2014
| 30%
| 70%
|
2015
| 50%
| 50%
|
2016
| 70%
| 30%
|
2017
| 85%
| 15%
|
2018
| 100%
| 0%
|
11. NHC-tarieven en NIC-tarieven 11.1 Verpleging en Verzorging (V&V) Normatieve huisvestingscomponent V&V
NHC
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1VV
| NZ015
| € 26,11
|
2VV
| NZ025
| € 27,42
|
NHC
| incl. Dagbesteding
|
Niet toegelaten voor BH
| Toegelaten voor BH
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
3VV
| NZ031
| € 29,93
| NZ033
| € 30,38
|
4VV
| NZ041
| € 30,36
| NZ043
| € 30,82
|
5VV
| NZ051
| € 29,88
| NZ053
| € 30,81
|
6VV
| NZ061
| € 29,80
| NZ063
| € 31,49
|
7VV
| NZ071
| € 30,77
| NZ073
| € 32,46
|
8VV
| NZ081
| € 31,70
| NZ083
| € 33,39
|
9bVV
| NZ095
| € 29,00
| NZ097
| € 39,46
|
10VV
| NZ101
| € 31,70
| NZ103
| € 33,39
|
Normatieve inventariscomponent V&V
NIC
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
1VV
| IZ015
| € 1,77
|
2VV
| IZ025
| € 1,77
|
NIC
| incl. Dagbesteding
|
Niet toegelaten voor BH
| Toegelaten voor BH
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
3VV
| IZ031
| € 1,77
| IZ033
| € 2,42
|
4VV
| IZ041
| € 1,77
| IZ043
| € 2,42
|
5VV
| IZ051
| € 2,35
| IZ053
| € 3,68
|
6VV
| IZ061
| € 2,35
| IZ063
| € 3,68
|
7VV
| IZ071
| € 2,35
| IZ073
| € 3,68
|
8VV
| IZ081
| € 2,83
| IZ083
| € 4,75
|
9bVV
| IZ095
| € 2,91
| IZ097
| € 5,04
|
10VV
| IZ101
| € 2,35
| IZ103
| € 3,68
|
11.1.1 Opslag kapitaallasten en inventaris dagbesteding (per dag)
NHC
| Dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
1VV
| X181
| € 3,03
|
2VV
| X182
| € 3,03
|
NHC
| incl. Dagbesteding
|
Niet toegelaten voor BH
| Toegelaten voor BH
|
NHC-code
| Totaalwaar-
| NHC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
3VV
| X183
| € 3,09
| X193
| € 3,09
|
4VV
| X184
| € 3,09
| X194
| € 3,09
|
5VV
| X185
| € 4,09
| X195
| € 4,09
|
6VV
| X186
| € 4,47
| X196
| € 4,47
|
7VV
| X187
| € 4,47
| X197
| € 4,47
|
8VV
| X188
| € 4,47
| X198
| € 4,47
|
9bVV
| X189
| € 3,67
| X199
| € 3,67
|
10VV
| X190
| € 4,47
| X200
| € 4,47
|
NIC
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
1VV
| IX181
| € 0,57
|
2VV
| IX182
| € 0,57
|
NIC
| incl. Dagbesteding
|
Niet toegelaten voor BH
| Toegelaten voor BH
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
3VV
| IX183
| € 0,57
| IX193
| € 0,78
|
4VV
| IX184
| € 0,57
| IX194
| € 0,78
|
5VV
| IX185
| € 0,41
| IX195
| € 0,65
|
6VV
| IX186
| € 0,41
| IX196
| € 0,65
|
7VV
| IX187
| € 0,41
| IX197
| € 0,65
|
8VV
| IX188
| € 0,25
| IX198
| € 0,41
|
9bVV
| IX189
| € 0,23
| IX199
| € 0,40
|
10VV
| IX190
| € 0,41
| IX200
| € 0,65
|
11.2 Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Normatieve huisvestingscomponent GGZ
NHC
| excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
Cliënten die verblijven vanwege behandeling (GGZ-B)
|
1GGZ-B
| NZ212
| € 18,08
| NZ213
| € 28,15
|
2GGZ-B
| NZ222
| € 18,08
| NZ223
| € 28,15
|
3GGZ-B
| NZ232
| € 24,05
| NZ233
| € 34,12
|
4GGZ-B
| NZ242
| € 24,05
| NZ243
| € 34,12
|
5GGZ-B
| NZ252
| € 32,72
| NZ253
| € 43,89
|
6GGZ-B
| NZ262
| € 29,68
| NZ263
| € 38,92
|
7GGZ-B
| NZ272
| € 33,94
| NZ273
| € 48,92
|
Normatieve inventariscomponent GGZ
NIC
| excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
Cliënten die verblijven vanwege behandeling (GGZ-B)
|
1GGZ-B
| IZ212
| € 2,11
| IZ213
| € 2,70
|
2GGZ-B
| IZ222
| € 2,11
| IZ223
| € 2,70
|
3GGZ-B
| IZ232
| € 5,17
| IZ233
| € 5,64
|
4GGZ-B
| IZ242
| € 5,17
| IZ243
| € 5,64
|
5GGZ-B
| IZ252
| € 5,17
| IZ253
| € 5,64
|
6GGZ-B
| IZ262
| € 5,17
| IZ263
| € 5,64
|
7GGZ-B
| IZ272
| € 5,17
| IZ273
| € 5,64
|
11.2.1 Overige NHC-tarieven GGZ
Voor de prestaties overige basisprestatie Klinisch intensieve behandeling (KIB) en forensische zorg zonder strafrechtelijke titel zijn NHC-tarieven vastgesteld.
11.2.2 Overige basisprestatie Klinisch intensieve behandeling (KIB) 1
NHC
| Toegelaten voor BH
|
incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
KIB-volw.
| NZ280
| € 58,32
|
1 Voor KIB volwassenen.
Normatieve inventariscomponent KIB
NIC
| Toegelaten voor BH
|
incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
KIB-volw.
| IZ280
| € 8,01
|
11.2.3 Toeslag forensische zorg zonder strafrechtelijke titel
NHC
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
Toeslag forensische zorg zonder strafrechtelijke titel
| NTFM
| € 13,18
|
11.3 Gehandicaptenzorg (GHZ) 11.3.1 Verstandelijk Gehandicapt (VG)
Normatieve huisvestingscomponent VG
NHC
| excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1VG
| NZ414
| € 24,32
| NZ415
| € 31,72
|
2VG
| NZ424
| € 24,32
| NZ425
| € 31,72
|
NHC
| Niet toegelaten voor BH
|
excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
3VG
| NZ430
| € 24,32
| NZ431
| € 31,72
|
4VG
| NZ440
| € 24,32
| NZ441
| € 31,72
|
5VG
| NZ454
| € 22,20
| NZ455
| € 31,01
|
6VG
| NZ460
| € 22,20
| NZ461
| € 31,01
|
7VG
| NZ470
| € 22,20
| NZ471
| € 31,01
|
8VG
| NZ480
| € 29,91
| NZ481
| € 40,59
|
Normatieve inventariscomponent VG
NIC
| excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
1VG
| IZ414
| € 1,09
| IZ415
| € 2,01
|
2VG
| IZ424
| € 1,09
| IZ425
| € 2,01
|
NIC
| Niet toegelaten voor BH
|
excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
3VG
| IZ430
| € 1,09
| IZ431
| € 2,01
|
4VG
| IZ440
| € 1,09
| IZ441
| € 2,01
|
5VG
| IZ454
| € 4,93
| IZ455
| € 5,73
|
6VG
| IZ460
| € 2,95
| IZ461
| € 3,72
|
7VG
| IZ470
| € 4,93
| IZ471
| € 5,73
|
8VG
| IZ480
| € 4,93
| IZ481
| € 5,73
|
NHC
| Toegelaten voor BH
|
excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
3VG
| NZ432
| € 24,32
| NZ433
| € 31,72
|
4VG
| NZ442
| € 24,32
| NZ443
| € 31,72
|
5VG
| NZ456
| € 26,27
| NZ457
| € 35,08
|
6VG
| NZ462
| € 26,27
| NZ463
| € 35,08
|
7VG
| NZ472
| € 26,27
| NZ473
| € 35,08
|
8VG
| NZ482
| € 33,98
| NZ483
| € 44,66
|
Normatieve inventariscomponent VG
NIC
| Toegelaten voor BH
|
excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
3VG
| IZ432
| € 2,26
| IZ433
| € 3,18
|
4VG
| IZ442
| € 2,26
| IZ443
| € 3,18
|
5VG
| IZ456
| € 7,40
| IZ457
| € 8,19
|
6VG
| IZ462
| € 5,31
| IZ463
| € 6,08
|
7VG
| IZ472
| € 7,40
| IZ473
| € 8,19
|
8VG
| IZ482
| € 7,40
| IZ483
| € 8,19
|
11.3.1.1 Opslag kapitaallasten en inventaris dagbesteding (per dag)
NHC
| Dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1VG
| X481
| € 7,40
|
2VG
| X482
| € 7,40
|
3VG
| X483
| € 7,40
|
4VG
| X484
| € 7,40
|
5VG
| X485
| € 8,81
|
6VG
| X486
| € 8,81
|
7VG
| X487
| € 8,81
|
8VG
| X488
| € 10,68
|
NIC
| Dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
1VG
| IX481
| € 0,92
|
2VG
| IX482
| € 0,92
|
3VG
| IX483
| € 0,92
|
4VG
| IX484
| € 0,92
|
5VG
| IX485
| € 0,79
|
6VG
| IX486
| € 0,76
|
7VG
| IX487
| € 0,79
|
8VG
| IX488
| € 0,79
|
11.3.1.2 Opslag kapitaallasten en inventaris dagbesteding (per dagdeel)
NHC
| Dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dagdeel
|
1VG
| Y491
| € 5,77
|
2VG
| Y492
| € 5,77
|
3VG
| Y493
| € 5,77
|
4VG
| Y494
| € 5,77
|
5VG
| Y495
| € 6,87
|
6VG
| Y496
| € 6,87
|
7VG
| Y497
| € 6,87
|
8VG
| Y498
| € 8,33
|
NIC
| Dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dagdeel
|
1VG
| IY491
| € 0,72
|
2VG
| IY492
| € 0,72
|
3VG
| IY493
| € 0,72
|
4VG
| IY494
| € 0,72
|
5VG
| IY495
| € 0,80
|
6VG
| IY496
| € 0,76
|
7VG
| IY497
| € 0,80
|
8VG
| IY498
| € 0,62
|
11.3.2 Licht Verstandelijk Gehandicapt (LVG)
Normatieve huisvestingscomponent LVG
NHC
| Toegelaten voor BH
|
incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
De per dag
|
1LVG
| NZ513
| € 31,72
|
2LVG
| NZ523
| € 31,72
|
3LVG
| NZ533
| € 41,25
|
4LVG
| NZ543
| € 41,25
|
5LVG
| NZ553
| € 41,25
|
Normatieve inventariscomponent LVG
NIC
| Toegelaten voor BH
|
| incl. dagbesteding
|
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
| de per dag
|
1LVG
| IZ513
| € 3,18
|
2LVG
| IZ523
| € 3,18
|
3LVG
| IZ533
| € 6,08
|
4LVG
| IZ543
| € 6,08
|
5LVG
| IZ553
| € 6,08
|
11.3.3 Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt (SGLVG)
Normatieve huisvestingscomponent SGLVG
NHC
| Toegelaten voor BH
|
incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1SGLVG
| NZ573
| € 41,25
|
Normatieve inventariscomponent SGLVG
NIC
| Toegelaten voor BH
|
incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
1SGLVG
| IZ573
| € 8,19
|
11.3.4 Lichamelijk Gehandicapt (LG)
Normatieve huisvestingscomponent LG
NHC
| excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1LG
| NZ614
| € 24,32
| NZ615
| € 31,72
|
2LG
| NZ624
| € 24,32
| NZ625
| € 31,72
|
Normatieve inventariscomponent LG
NIC
| excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
1LG
| IZ614
| € 1,65
| IZ615
| € 3,01
|
2LG
| IZ624
| € 1,65
| IZ625
| € 3,01
|
Normatieve huisvestingscomponent LG
NHC
| Niet toegelaten voor BH
|
excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
3LG
| NZ630
| € 24,32
| NZ631
| € 31,72
|
4LG
| NZ640
| € 24,32
| NZ641
| € 31,72
|
5LG
| NZ650
| € 24,07
| NZ651
| € 32,88
|
6LG
| NZ660
| € 29,16
| NZ661
| € 39,84
|
7LG
| NZ670
| € 29,16
| NZ671
| € 39,84
|
Normatieve inventariscomponent LG
NIC
| Niet toegelaten voor BH
|
excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
3LG
| IZ630
| € 1,65
| IZ631
| € 3,01
|
4LG
| IZ640
| € 1,65
| IZ641
| € 3,01
|
5LG
| IZ650
| € 4,93
| IZ651
| € 5,73
|
6LG
| IZ660
| € 4,93
| IZ661
| € 5,73
|
7LG
| IZ670
| € 4,93
| IZ671
| € 5,73
|
Normatieve huisvestingscomponent LG
NHC
| Toegelaten voor BH
|
excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
3LG
| NZ632
| € 24,32
| NZ633
| € 31,72
|
4LG
| NZ642
| € 24,32
| NZ643
| € 31,72
|
5LG
| NZ652
| € 28,14
| NZ653
| € 36,95
|
6LG
| NZ662
| € 33,23
| NZ663
| € 43,91
|
7LG
| NZ672
| € 33,23
| NZ673
| € 43,91
|
Normatieve inventariscomponent LG
NIC
| Toegelaten voor BH
|
excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
3LG
| IZ632
| € 2,95
| IZ633
| € 4,31
|
4LG
| IZ642
| € 2,95
| IZ643
| € 4,31
|
5LG
| IZ652
| € 7,40
| IZ653
| € 8,19
|
6LG
| IZ662
| € 7,40
| IZ663
| € 8,19
|
7LG
| IZ672
| € 7,40
| IZ673
| € 8,19
|
11.3.4.1 Opslag kapitaallasten en inventaris dagbesteding (per dag) (VPT)
NHC
| Dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1LG
| X681
| € 7,40
|
2LG
| X682
| € 7,40
|
3LG
| X683
| € 7,40
|
4LG
| X684
| € 7,40
|
5LG
| X685
| € 8,81
|
6LG
| X686
| € 10,68
|
7LG
| X687
| € 10,68
|
NIC
| Dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
1LG
| IX681
| € 1,36
|
2LG
| IX682
| € 1,36
|
3LG
| IX683
| € 1,36
|
4LG
| IX684
| € 1,36
|
5LG
| IX685
| € 0,79
|
6LG
| IX686
| € 0,79
|
7LG
| IX687
| € 0,79
|
11.3.4.2 Opslag kapitaallasten en inventaris dagbesteding (per dagdeel)
NHC
| Dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dagdeel
|
1LG
| Y691
| € 7,42
|
2LG
| Y692
| € 7,42
|
3LG
| Y693
| € 7,42
|
4LG
| Y694
| € 7,42
|
5LG
| Y695
| € 8,83
|
6LG
| Y696
| € 10,71
|
7LG
| Y697
| € 10,71
|
NIC
| Dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dagdeel
|
1LG
| IY691
| € 1,36
|
2LG
| IY692
| € 1,36
|
3LG
| IY693
| € 1,36
|
4LG
| IY694
| € 1,36
|
5LG
| IY695
| € 0,80
|
6LG
| IY696
| € 0,80
|
7LG
| IY697
| € 0,80
|
11.3.5 Zintuiglijk gehandicapt auditief en communicatief (ZG-aud)
Normatieve huisvestingscomponent ZG-aud
NHC
| Niet toegelaten voor BH
|
excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1ZG-aud
| NZ710
| € 24,32
| NZ711
| € 31,72
|
2ZG-aud
| NZ720
| € 24,32
| NZ721
| € 31,72
|
3ZG-aud
| NZ730
| € 22,81
| NZ731
| € 31,62
|
4ZG-aud
| NZ740
| € 24,32
| NZ741
| € 31,72
|
Normatieve inventariscomponent ZG-aud
NIC
| Niet toegelaten voor BH
|
excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
1ZG-aud
| IZ710
| € 4,55
| IZ711
| € 5,72
|
2ZG-aud
| IZ720
| € 4,55
| IZ721
| € 5,72
|
3ZG-aud
| IZ730
| € 4,55
| IZ731
| € 5,72
|
4ZG-aud
| IZ740
| € 4,55
| IZ741
| € 5,72
|
Normatieve huisvestingscomponent ZG-aud
NHC
| Toegelaten voor BH
|
excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1ZG-aud
| NZ712
| € 24,32
| NZ713
| € 31,72
|
2ZG-aud
| NZ722
| € 24,32
| NZ723
| € 31,72
|
3ZG-aud
| NZ732
| € 26,89
| NZ733
| € 35,70
|
4ZG-aud
| NZ742
| € 24,32
| NZ743
| € 31,72
|
Normatieve inventariscomponent ZG-aud
NIC
| Toegelaten voor BH
|
excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
1ZG-aud
| IZ712
| € 6,97
| IZ713
| € 8,13
|
2ZG-aud
| IZ722
| € 6,97
| IZ723
| € 8,13
|
3ZG-aud
| IZ732
| € 6,97
| IZ733
| € 8,13
|
4ZG-aud
| IZ742
| € 6,97
| IZ743
| € 8,13
|
11.3.5.1 Opslag kapitaallasten en inventaris dagbesteding (per dag)
NHC
| Dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1ZG-aud
| X781
| € 7,40
|
2ZG-aud
| X782
| € 7,40
|
3ZG-aud
| X783
| € 8,81
|
4ZG-aud
| X784
| € 7,40
|
NIC
| Dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
1ZG-aud
| IX781
| € 1,16
|
2ZG-aud
| IX782
| € 1,16
|
3ZG-aud
| IX783
| € 1,16
|
4ZG-aud
| IX784
| € 1,16
|
11.3.5.2 Opslag kapitaallasten en inventaris dagbesteding (per dagdeel)
NHC
| Dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dagdeel
|
1ZG-aud
| Y791
| € 5,77
|
2ZG-aud
| Y792
| € 5,77
|
3ZG-aud
| Y793
| € 6,87
|
4ZG-aud
| Y794
| € 5,77
|
NIC
| Dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dagdeel
|
1ZG-aud
| IY791
| € 0,91
|
2ZG-aud
| IY792
| € 0,91
|
3ZG-aud
| IY793
| € 0,91
|
4ZG-aud
| IY794
| € 0,91
|
11.3.6 Zintuiglijk gehandicapt visueel (ZG-vis)
Normatieve huisvestingscomponent ZG-vis
NHC
| excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1ZG-vis
| NZ814
| € 24,32
| NZ815
| € 31,72
|
2ZG-vis
| NZ824
| € 24,32
| NZ825
| € 31,72
|
Normatieve inventariscomponent ZG-vis
NIC
| excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
1ZG-vis
| IZ814
| € 4,55
| IZ815
| € 5,72
|
2ZG-vis
| IZ824
| € 4,55
| IZ825
| € 5,72
|
Normatieve huisvestingscomponent ZG-vis
NHC
| Niet toegelaten voor BH
|
excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
3ZG-vis
| NZ830
| € 24,32
| NZ831
| € 31,72
|
4ZG-vis
| NZ840
| € 24,74
| NZ841
| € 33,55
|
5ZG-vis
| NZ850
| € 29,91
| NZ851
| € 40,59
|
Normatieve inventariscomponent ZG-vis
NIC
| Niet toegelaten voor BH
|
excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
3ZG-vis
| IZ830
| € 4,55
| IZ831
| € 5,72
|
4ZG-vis
| IZ840
| € 4,55
| IZ841
| € 5,72
|
5ZG-vis
| IZ850
| € 4,55
| IZ851
| € 5,72
|
Normatieve huisvestingscomponent ZG-vis
NHC
| Toegelaten voor BH
|
excl. dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
3ZG-vis
| NZ832
| € 24,32
| NZ833
| € 31,72
|
4ZG-vis
| NZ842
| € 28,81
| NZ843
| € 37,62
|
5ZG-vis
| NZ852
| € 33,98
| NZ853
| € 44,66
|
Normatieve inventariscomponent ZG-vis
NIC
| Toegelaten voor BH
|
excl. Dagbesteding
| incl. dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
| de per dag
|
3ZG-vis
| IZ832
| € 6,97
| IZ833
| € 8,13
|
4ZG-vis
| IZ842
| € 6,97
| IZ843
| € 8,13
|
5ZG-vis
| IZ852
| € 6,97
| IZ853
| € 8,13
|
11.3.6.1 Opslag kapitaallasten en inventaris dagbesteding ZZP (per dag)
NHC
| Dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
1ZG-vis
| X881
| € 7,40
|
2ZG-vis
| X882
| € 7,40
|
3ZG-vis
| X883
| € 7,40
|
4ZG-vis
| X884
| € 8,81
|
5ZG-vis
| X885
| € 10,68
|
NIC
| Dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
1ZG-vis
| IX881
| € 1,16
|
2ZG-vis
| IX882
| € 1,16
|
3ZG-vis
| IX883
| € 1,16
|
4ZG-vis
| IX884
| € 1,16
|
5ZG-vis
| IX885
| € 1,16
|
11.3.6.2 Opslag kapitaallasten en inventaris dagbesteding (per dagdeel)
NHC
| Dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dagdeel
|
1ZG-vis
| Y891
| € 5,77
|
2ZG-vis
| Y892
| € 5.77
|
3ZG-vis
| Y893
| € 5,77
|
4ZG-vis
| Y894
| € 6,87
|
5ZG-vis
| Y895
| € 8,33
|
NIC
| Dagbesteding
|
NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dagdeel
|
1ZG-vis
| IY891
| € 0,91
|
2ZG-vis
| IY892
| € 0,91
|
3ZG-vis
| IY893
| € 0,91
|
4ZG-vis
| IY894
| € 0,91
|
5ZG-vis
| IY895
| € 0,91
|
11.3.7 Toeslag kinderdagcentra GHZ (KDC)
NHC
| Toegelaten voor Bh
incl. dagbesteding
|
NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
KDC
| X916
| € 14,61
|
De som van de toeslag kinderdagcentra GHZ (KDC) en reeds in de basis NHC opgenomen vergoedingen voor dagbesteding en voor behandeling mag niet meer bedragen dan het tarief voor de prestatie Kapitaallasten dagbesteding kind GHZ (totaal € 16,19 per dagdeel / € 20,76 per dag).
11.4 Overige basisprestaties (NHC en NIC)
NHC
| NHC-code
| Totaalwaar-
de per dag
|
Verblijfscomponent niet-geïndiceerde partner
|
NZ995
|
€ 26,11
|
Verblijfscomponent niet geïndiceerde partner GHZ: VG en LG
|
NZ997
|
€ 41,82
|
Verblijfscomponent niet geïndiceerde partner GHZ: ZG
|
NZ998
|
€ 43,14
|
Mutatiedag (V&V), niet toegelaten voor behandeling
|
NZ916
|
€ 26,11
|
Mutatiedag (V&V), toegelaten voor behandeling
|
NZ917
|
€ 26,11
|
Crisisopvang V&V met behandeling
|
NZ110
|
€ 32,46
|
Crisisopvang GHZ VG zonder behandeling
|
NZ490
|
€ 31,01
|
Crisisopvang GHZ VG met behandeling
|
NZ491
|
€ 35,08
|
Crisisopvang LVG
|
NZ560
|
€ 41,25
|
Logeren GHZ vg
| NZ999
| € 41,82
|
Logeren GHZ lg
| NZ1000
| € 41,82
|
Logeren GHz lvg
| NZ1001
| € 41,82
|
Logeren GHZ zg
| NZ1002
| € 43,14
|
Logeren VV
| NZ1003
| € 39,06
|
NIC
| NIC-code
| Totaalwaar-
|
de per dag
|
Verblijfscomponent niet-geïndiceerde partner
|
IZ995
|
€ 1,77
|
Verblijfscomponent niet geïndiceerde partner GHZ: VG en LG
|
IZ997
|
€ 4,87
|
Verblijfscomponent niet geïndiceerde partner GHZ: ZG
|
IZ998
|
€ 7,03
|
Mutatiedag (V&V), niet toegelaten voor behandeling
|
IZ916
|
€ 1,77
|
Mutatiedag (V&V), toegelaten voor behandeling
|
IZ917
|
€ 1,77
|
Crisisopvang V&V met behandeling
|
IZ110
|
€ 3,68
|
Crisisopvang GHZ VG zonder behandeling
|
IZ490
|
€ 3,72
|
Crisisopvang GHZ VG met behandeling
|
IZ491
|
€ 6,08
|
Crisisopvang LVG
|
IZ560
|
€ 6,08
|
Logeren GHZ vg
| IZ999
| € 4,87
|
Logeren GHZ lg
| IZ1000
| € 4,87
|
Logeren GHz vg
| IZ1001
| € 4,87
|
Logeren GHZ zg
| IZ1002
| € 7,03
|
Logeren V&V
| IZ1003
| € 2,88
|
12. Declaratie van de NHC en NICDeclaratie vindt plaats op basis van de afgesproken intramurale zorgprestaties en de prestaties dagbesteding kind GHZ inclusief het in tabel 1 van artikel 10 opgenomen percentage NHC van dat jaar. Declaratie van de opslag kapitaallasten dagbesteding (intramurale zorgprestatie) vindt plaats op basis van de afgesproken zorgprestaties waarbij rekening is gehouden met het in tabel 1 van artikel 4.1 van beleidsregel ‘Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders’ opgenomen percentage budget kapitaallasten van dat jaar.
Daarnaast vindt declaratie van de opslag kapitaallasten dagbesteding (NHC) plaats op basis van de afgesproken zorgprestaties waarbij rekening is gehouden met het in tabel 1 artikel 4.1 van beleidsregel ‘Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders’ opgenomen percentage NHC van dat jaar. De regeling ‘Declaratievoorschriften Wlz-zorg’ is van overeenkomstige toepassing.
136.
Vaststelling en inhoud jaarsluittariefIntegraal tariefOp grond van de in de budgetrondesDe nhc en de nacalculatie door de nieuwe zorgaanbieder en de Wlz-uitvoerder ingediende productieafspraken (respectievelijk gerealiseerde productie)nic zijn een onlosmakelijke deel van het gehele integrale tarief. Er geldt een nhc voor intramurale zorgprestaties stelt de NZa een jaarsluittarief vast. Dit is mede gebaseerd op het resterende percentageverblijfsdeel van de NHC het db(zie artikel 10, tabel 1 van deze beleidsregelb) vermenigvuldigt met de ingediende productieafspraken voor intramurale prestatiesc-tarief en de vergoeding voor investeringen in medische en overige inventarissen en in computerapparatuur en –programmatuurhet gehele zzp-tarief.
Een nic geldt alleen voor de zzp-prestaties. Inventaris wordt binnen de db(b)c productstructuur vergoedt via de verblijfsprestatie.
Aanvullende productieafspraken ingediend na de uiterste inzenddatumHet integrale tarief wordt afhankelijk van 31 oktober van jaar t kunnende betrokken sector gedeclareerd op grondbasis van de beleidsregel ‘Budgettair kader Wlz’ niet meer leiden tot een mutatie van de aanvaardbare kosten van jaar t. De beleidsregel ‘Aanvaardbare kosten’ is van overeenkomstige toepassing. Eventuele correcties in verband met overschrijding van de contracteerruimte zullen worden verwerkt in het jaarsluittarief. De beleidsregel ‘Aanvaardbare kosten’ is van overeenkomstige toepassing.volgende voorschriften:
- gespecialiseerde ggz: de algemeen geldende tariefbeschikking voor de dbc-productstructuur van de gespecialiseerde ggz met inachtneming van de Regeling gespecialiseerde ggz.
- forensische zorg: de algemeen geldende tariefbeschikking voor de dbbc-productstructuur van de forensische zorg met inachtneming van de Regeling forensische zorg.
- Wlz: de voorschriften zoals vastgelegd in de Regeling declaratievoorschriften, administratievoorschriften en informatieverstrekking Wlz 2018.
147.
IntrekkingIntrekken oude
beleidsregelbeleidsregelsGelijktijdig met de inwerkingtreding van deze beleidsregel wordtworden de ’Beleidsregel invoering en tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) en normatieve inventariscomponent (NIC) nieuwe zorgaanbieders’, met kenmerk CA-BR-1613a,volgende beleidsregels ingetrokken. :
- ‘Tarieven normatieve huisvestingscomponent (nhc) en normatieve inventariscomponent (nic) curatieve ggz’, met kenmerk BR/REG-17112;
- ‘Invoering en tarieven normatieve huisvestigingscomponent (nhc) en inventariscomponent (nic) nieuwe zorgaanbieders’, met kenmerk BR/REG-17132;
- ‘Tarieven normatieve huisvestingscomponent (nhc) en normatieve inventariscomponent (nic) bestaande zorgaanbieders’, met kenmerk BR/REG-17139;
- ‘Tarieven normatieve huisvestingscomponent (nhc) forensische zorg’, met kenmerk BR/FZ-0016.
15. OvergangsbepalingDe ‘Beleidsregel invoering en tarieven normatieve huisvestingscomponent (NHC) en normatieve inventariscomponent (NIC) nieuwe zorgaanbieders’ met kenmerk CA-BR-1613a, blijft van toepassing op besluiten en aangelegenheden die hun grondslag vinden in die beleidsregel en die betrekking hebben op de periode waarvoor die beleidsregel gold.
168.
InwerkingtredingToepasselijkheid voorafgaande beleidsregel, bekendmaking, inwerkingtreding, voorbehoud en
citeerregelciteertitel Toepasselijkheid voorafgaande beleidsregel
De onder artikel 7 genoemde beleidsregels blijven van toepassing op besluiten en aangelegenheden die hun grondslag vinden in die beleidsregel en die betrekking hebben op de periode waarvoor die beleidsregel gold.
Inwerkingtreding / Bekendmaking
Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.
Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 januari 2017, tenzij de Staatscourant waarin de mededeling als bedoeld inIngevolge artikel 20, tweede lid, onderdeel b, van de Wmg wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 december 2016, in welk geval de beleidsregel in werking treedt met ingangzal van de dag na de datumvaststelling van uitgifte van de Staatscourant waarin dedeze beleidsregel mededeling wordt geplaatst en terugwerkt tot en met 1 januari 2017worden gedaan in de Staatscourant.
Voorbehoud
Deze beleidsregel wordt door de NZa vastgesteld onder voorbehoud van inwerkingtreding van de aanwijzing wijziging tariefsoort Wlz van de Staatssecretaris van VWS. De zakelijke inhoud van die aanwijzing is bij de Eerste en Tweede Kamer voorgehangen bij brief van de Staatssecretaris van 24 mei 2017 (Kamerstukken II, 2016/17, 29515, nr. 417). Indien de aanwijzing niet wordt gegeven, zal de NZa een gewijzigde beleidsregel vaststellen. Dit betekent dat indien de NZa geen beleidsregel heeft vastgesteld die de voorliggende vervangt, de voorliggende beleidsregel onverkort van toepassing is.
Citeertitel
Deze beleidsregel wordt aangehaald als: beleidsregel Invoering en tarievenBeleidsregel normatieve huisvestingscomponent (NHCnhc) en normatieve inventariscomponent (NICnic) nieuwe zorgaanbieders’gespecialiseerde ggz, forensische zorg en langdurige zorg.
TOELICHTING
Wijzigingen
Met ingang van 2017 zijn de NIC en NHC prestaties verblijfscomponent kortdurend verblijf vervangen voor nieuwe logeerprestaties. De aanleiding hiervoor is de wens van brancheorganisaties, zorgaanbieders en Wlz-uitvoerders om integrale logeerprestaties in te voeren die alle geleverde zorg omvatten. De uitgangspunten voor de NHC en NIC waarden en de NHC en NIC waarden zoals door ons vastgesteld bij invoering van de NHC en NIC zijn niet gewijzigd. Het aantal NHC en NIC prestaties voor logeren is wel gewijzigd. De NHC en NIC waarden zijn vanaf 2017 niet van toepassing op één logeerprestatie (VG, LG) maar op drie afzonderlijke logeerprestaties te weten logeren VG, logeren LVG en logeren LG. Tevens is sprake van vijf nieuwe codes voor logeren (VV, VG, LG, LVG en ZG) omdat de prestatiebeschrijving voor logeren in de beleidsregel prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten per 2017 aanzienlijk is gewijzigd.
Algemeen
Met ingang van 2012 is de budgetsystematiek en het systeem van nacalculatie vervangen door een prestatiegebonden vergoeding op basis van landelijke uniforme tarieven in de vorm van de normatieve huisvestingscomponent (NHC). Het doel is om de NHC uiteindelijk op te nemen in de tarieven van de zorgzwaartepakketten (ZZP’s) en in 2018 over te gaan op een volledig integraal tarief.
Het nieuwe systeem kent drie essentiële verschillen ten opzichte van het bestaande systeem:
1. De vergoeding voor de kapitaallasten wordt niet langer gebonden aan een object en individueel berekend maar wordt vervangen door een vaste productievergoeding per cliënt.
2. De vergoeding van de kapitaallasten is niet langer gekoppeld aan een vergunning.
3. Het moment van investeren en de vergoeding van de kapitaallasten worden daardoor ontkoppeld.
Bij de berekeningen van de NHC is uitgegaan van de in de bouwnormen 2008 opgenomen vierkante meters per cliënttype. De uitkomsten daarvan zijn gekoppeld aan het totale aantal cliënten per zorgzwaartepakket dat in het voorjaar van 2009 bekend was en in de onderscheiden sectoren intramurale zorg ontving. Tot slot is dit afgezet tegen de premisse dat alle gebouwen in de intramurale langdurige zorg op enig moment ten minste moeten kunnen beschikken over het bij de bouwnormen 2008 horende aantal vierkante meters per ZZP. De maximale prijs voor het maximale aantal cliënten/zorgzwaartepakketten is vervolgens afgezet tegen 5% rente en prijspeil 2011, waarin de conjuncturele aanbestedingsresultaten tot en met het derde kwartaal van 2010 zijn betrokken.
In het macrobedrag dat daaruit voortvloeit, is verdisconteerd dat alle gebouwen in de langdurige zorg qua vierkante meters op het niveau zijn gebracht van de voor de integrale tarieven als basis genomen vierkante meters volgens de bouwnormen 2008. Dit bedrag vormt voor de NZa de maximale ruimte waarbinnen tarieven kunnen worden berekend.
Artikelsgewijs
Artikel 2 Doel van de beleidsregel
Per 1 januari 2012 is de systematiek van nacalculatie van intramurale zorggebouwen ten behoeve van de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Wet langdurige zorg (Wlz) vervangen door een prestatiegebonden vergoeding op basis van landelijke uniforme tarieven.
Artikel 3. Prijspeil
De NHC’s zijn op prijspeil 2017 gebracht door een indexatie van 2,5% conform artikel 5.2.7.
De NIC’s zijn op prijspeil 2017 gebracht door een indexatie conform artikel 6.2.3.
Artikel 4 Begripsbepalingen
Nieuwe zorgaanbieders zijn zorgaanbieders die voor 31 december 2011 nog geen vaste vergoeding voor intramurale kapitaallasten ontvingen op grond van de Beleidsregel kapitaallasten bestaande zorgaanbieders’.
Deze zorgaanbieders behoeven immers hun werkwijze niet aan te passen aan de nieuwe systematiek (zij hebben voor 31 december 2011 geen budget kapitaallasten op grond van de Beleidsregel kapitaallasten bestaande aanbieders ontvangen).
Deze zorgaanbieders zijn vanaf 1 januari 2012 nieuw en kunnen derhalve zonder overgangsperiode, direct de NHC-tarieven in rekening gaan brengen. Voor deze nieuwe zorgaanbieders is aldus direct sprake van invoering van integrale tarieven, zonder overgangstraject. In deze beleidsregel wordt beschreven op welke wijze de bekostiging van nieuwe zorgaanbieders plaatsvindt en welke tarieven door hen in rekening kunnen worden gebracht.
Bestaande zorgaanbieders kunnen gebruik maken van de overgangsregeling die wordt beschreven in de beleidsregel ‘Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) en normatieve inventariscomponent (NIC) bestaande zorgaanbieders’. Nieuwe zorgaanbieders kunnen aldus geen gebruik maken van deze overgangsregeling.
De NZa benadrukt dat een zorgaanbieder die onroerend goed en/of zorg of dienst in de zin van de AWBZ/Wlz van een bestaande zorgaanbieder overneemt tevens wordt beschouwd als een bestaande zorgaanbieder om misbruik van deze regeling te voorkomen. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat bestaande zorgaanbieders een nieuwe rechtspersoon oprichten waaraan onroerend goed wordt verkocht en door welke rechtspersoon verder ook de zorgactiviteiten worden overgenomen om te kunnen worden beschouwd als nieuwe zorgaanbieder in de zin van deze beleidsregel. Verder wijst de NZa erop dat dit ook geldt voor bestaande zorgaanbieders die hun onroerend goed verkopen aan een woningbouwcorporatie waarna via een huurcontract de panden worden teruggehuurd en de zorg of dienst krachtens de Wlz wordt overgenomen om te kunnen worden beschouwd als nieuwe zorgaanbieder. Ook in dit geval beschouwt de NZa de overnamekandidaat als bestaande zorgaanbieder en niet als nieuwe zorgaanbieder in de zin van deze beleidsregel.
4.2 Dutch Centre for Health Assets (DuCHA)
Met ingang van 1 januari 2010 is het College bouw zorginstellingen (CBZ) opgehouden te bestaan vanwege de afschaffing van het bouwregime per 1 januari 2009. Om die expertise niet verloren te laten gaan heeft het Ministerie van VWS besloten het Centrum Zorg en Bouw, onderdeel van TNO, te starten. Het Centrum voert taken uit voor de overheid omtrent de gebouwkwaliteit.
Daarnaast levert het Centrum advies op maat voor bouwen in de zorg. De NZa heeft de rapportages van Centrum Zorg en Bouw betrokken bij het bepalen van de NHC.
5.2.5, 6.1.2 en 11.4 NHC logeren en NIC logeren
De tarieven voor logeren zijn formeel gezien (mede) gebaseerd op artikel 11 van de aanwijzing van de Staatssecretaris van VWS van 31 oktober 2008, Staatscourant 2008, 219. Zo kan ten gunste van zorgaanbieders worden voorzien in een lager bezettingspercentage (dus hoger tarief) dan voor de NHC en NIC is voorgeschreven. Voor het overige is zoveel mogelijk aangesloten bij de systematiek van de NHC en NIC.
Artikel 5 Opbouw NHC
5.1 Investeringsbedrag per ZZP
Voor de investeringsbedragen per ZZP is het rapport van Centrum Zorg en Bouw ’Investeringskosten per zorgzwaartepakket; Basis voor NHC in de Care van 12 november 2009’2 als basis genomen. In dit rapport wordt per ZZP een investeringsbedrag berekend, dat nodig is voor de nieuwbouw van Wlz-voorzieningen. Centrum Zorg en Bouw heeft in een tweede rapport ’Investeringskosten per zorgzwaartepakket; Basis voor NHC in de Care 2 augustus 2010’3 een vertaling gemaakt waarin de beleidsvrijheid van CBZ in het toekennen van specifieke voorzieningen is meegenomen.
Een nieuwe normatieve systematiek biedt zorgaanbieders de mogelijkheid om zelf keuzes te maken voor specifieke voorzieningen.
Op basis van de beschikbare financiële middelen is hiervoor een algemene toeslag van 2% op de normatieve huisvestingscomponent beschikbaar gesteld, in plaats van de diverse specifieke toeslagen die in het kader van het bouwregime mogelijk waren.
De beschikbare 2% is na overleg met de brancheorganisaties en VWS en na inhoudelijke toetsing door Centrum Zorg en Bouw, op enkele punten niet generiek, maar specifiek toegedeeld aan de ZZP's. Dit leidt tot bovenstaande investeringsbedragen.
De investeringsbedragen uit de rapporten van Centrum Zorg en Bouw (van november 2009 en augustus 2010) zijn gebaseerd op de Bouwnota 2008 en zijn geïndexeerd naar het prijspeil van januari 2011 met een percentage van –/– 1%. Dit laatste negatieve percentage is het gevolg van de positieve aanbestedingsresultaten in de periode 2008-2011.
Tabel investeringsbedragen per ZZP (prijspeil 01-01-2012)

5.2 Uitgangspunten NHC
Voor de omrekeningen van investeringsbedrag per ZZP naar een NHC-tarief per dag is gebruik gemaakt van het rapport van Centrum Zorg en Bouw ‘Berekeningssystematiek NHC in de Care’.
Het rapport Berekeningssystematiek NHC in de Care (van 4 mei 2011) beschrijft de berekeningssystematiek die wordt gebruikt voor bepaling van de NHC. In het rapport zijn alle stappen om van investeringsbedragen tot een NHC te komen, beschreven.
Ten einde te komen tot een berekening is door de NZa en het Ministerie van VWS voor bepaalde uitgangspunten gekozen. De NZa verwijst naar de Aanwijzing van VWS terzake. Deze uitgangspunten hebben uiteindelijk geleid tot de definitieve vaststelling van de hoogte van de NHC-bedragen zoals beschreven in artikel 5 van deze beleidsregel.
Artikel 5.2.5, 6.1.2 en 11.4 NHC logeren en NIC logeren
De tarieven voor logeren zijn formeel gezien (mede) gebaseerd op artikel 11 van de aanwijzing van de Staatssecretaris van VWS van 31 oktober 2008, Staatscourant 2008, 219. Zo kan ten gunste van zorgaanbieders worden voorzien in een lager bezettingspercentage (dus hoger tarief) dan voor de NHC en NIC is voorgeschreven. Voor het overige is zoveel mogelijk aangesloten bij de systematiek van de NHC en NIC.
Artikel 5.2.6 Grond, interim-huisvesting en terreinvoorzieningen
In de NHC-tarieven wordt rekening gehouden met een deelbedrag van 10% bovenop de gemiddelde grondprijs in Nederland als onderdeel van de onderscheiden normatieve huisvestingscomponenten.
ErVoor de invoering van zowel de nhc als de nic is een nauwe samenhang tussen grond en interim-huisvesting. Nieuwe gebouwen op dezelfde, reeds in bezit zijnde grond vergen interim-voorzieningen voor de cliënten. Vervangende nieuwbouw op een ander terrein maakt interim-huisvesting overbodig, maar noodzaakt tot aanschafovergangstraject afgesproken van dat nieuwe terrein dan wel huur van de nieuwe voorzieningzes jaren die eindigt op 1 januari 2018. Een zorgaanbieder kan op een nieuwe locatie grond kopenMet ingang van deze datum gelden integrale tarieven, op deze grond bebouwen, vervolgenswaarvan de cliënten laten verhuizennhc en aansluitendnic een onderdeel vormen. Hoewel de oude locatie al danindividuele nhc en nic niet met gebouw erop verkopen, verhuren of voor een ander doel gebruiken. Een zorgaanbieder kan evenwel ook besluiten om op dezelfde locatie nieuwbouw te realiserenlanger in welk geval er gebruik gemaakt moetdeze beleidsregel worden van tijdelijkegetoond, vervangende (interim)-huisvesting en er mogelijk terreinvoorzieningen nodig zijn. Terreinvoorzieningen zijnwordt in geval van eigendom vaak noodzakelijk als vervangende nieuwbouw (elders) op het stuk grond plaatsvindt. Er kan daardoor behoefte zijn aan nieuwe aansluitingen op het riool en/of de waterleiding of aan wegen of een parkeerterrein. Door één percentage vergoedingdeze beleidsregel inzicht verschaft in de normatieve huisvestingscomponent op te laten nemenwijze van berekening van deze onderdelen. De afzonderlijke beleidsregels voor de nhc en nic binnen de sectoren Wlz, kunnen zorgaanbieders – al dan niet daartoe door hun huidige gebouwenbestand gedreven – keuzes maken ten aanzien vangespecialiseerde ggz en forensische zorg zijn hiermee vervallen en de voor hen optimale wijze van opererenonderbouwing is ondergebracht in één geïntegreerde beleidsregel.
Artikel 5.2.7 Indexering
De NHC’s worden gedurende de overgangsperiode van 2012 tot 2018 jaarlijks geïndexeerd met 2,5%. Hierdoor blijven de NHC’s zo stabiel en voorspelbaar mogelijk. Dit betekent dat gedurende deze periode geen wijzigingen in de NHC-berekening worden doorgevoerd en alleen sprake is van de vaste jaarlijkse algemene indexering van 2,5% op het NHC-tarief. Deze indexering is in lijn met het NHC-rekenmodel.
Artikel 5.2.8 NHC onderhoud
In 2017 vindt een evaluatie plaats. Dit biedt de mogelijkheid om, voordat het tarief in 2018 volledig integraal wordt, eventuele wijzigingen door te voeren wanneer de ontwikkelingen in de markt grote afwijkingen vertonen ten opzichte van de huidige uitgangspunten.
Meer informatie over het NHC onderhoud is te vinden in ‘Advies NHC-onderhoud’ van februari 2012. Dit advies is te vinden op de website van de NZa.
Artikel 6 Opbouw NIC
In dit artikel worden de uitgangspunten bij de berekening van de NIC’s vermeld.
Artikel 7 Kapitaallasten dagbesteding
Nieuwe zorgaanbieders kunnen voor de kapitaalasten dagbesteding in 2013 afspraken gaan maken middels de NHC component dagbesteding.
Artikel 8 Tariefsoort
Artikel 8 geeft aan dat zorgaanbieders en zorgkantoren een tarief kunnen afspreken met als maximum de beleidsregelwaarde. Dit betekent dat het door de Wlz-uitvoerder en de zorgaanbieder overeen te komen tarief slechts door de NZa wordt vastgesteld wanneer het overeen te komen tarief maximaal de beleidsregelwaarde bedraagt. Nadat het tarief door de NZa is vastgesteld in een tariefbeschikking is er sprake van een vast tarief als bedoeld in artikel 50, eerste lid, onder b van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).
Artikel 9 Invoering normatieve huisvestingscomponent en normatieve inventariscomponent
Artikel 9.1 Invoering
De nieuwe zorgaanbieders kunnen een integraal tarief afspreken, bestaande uit de NHC, NIC en de ZZP.
Artikel 9.2 Indiening budget NHC en NIC
Op grond van de beleidsregel ‘Budgettair kader Wlz’ dienen Wlz-uitvoerder en zorgaanbieder een productieafspraak in bij de NZa uiterlijk 31 oktober van jaar t-1 (budgetronde 1). Op 31 oktober van jaar t kunnen zorgkantoren en zorgaanbieders terzake een herschikkingsverzoek indienen bij de NZa. Doordat de NHC’s en NIC’s zijn gerelateerd aan de intramurale productie wordt in de budgetronde en de herschikkingsronde op die wijze tevens een aanvraag voor een budget NHC en NIC bij de NZa ingediend.
Bij de afhandeling van budgetronde en de herschikkingsronde wordt het budget NHC en NIC nieuwe zorgaanbieder berekend en verwerkt in de aanvaardbare kosten van de zorgaanbieder.
Artikel 9.3 Definitieve vaststelling budget NHC
Zorgaanbieder en Wlz-uitvoerder dienen uiterlijk voor 1 juni van jaar t+1 de nacalculatie van jaar t op de gerealiseerde productie in. Op basis van deze gegevens wordt het budget NHC en NIC definitief vastgesteld. Hierbij geldt wel dat het budget NHC en NIC niet meer kan bedragen dan het budget NHC en NIC op basis van de productieafspraken van de eerste budgetronde en de herschikkingsronde.
Artikel 10. NHC, NIC en contracteerruimte
De NHC’s maken vanaf 1 januari 2012 gedeeltelijk onderdeel uit van de contracteerruimte. Vanaf 1 januari 2015 maken de NIC’s gedeeltelijk onderdeel uit van de contracteerruimte.
Elk jaar zal een groter deel van het budget NHC en NIC onderdeel gaan uitmaken van de contracteerruimte zodat zorgaanbieders en zorgkantoren geleidelijk kunnen wennen aan het feit dat wordt afgerekend op prestaties en productie en dat zorgaanbieders derhalve risico gaan lopen. In 2012 maakt 10% van het NHC-budget deel uit van de contracteerruimte, in 2013 20% etc. (zie tabel 1 bij artikel 10).
In 2015 maakt 50% van het NIC-budget deel uit van de contracteerruimte, in 2016 70% etc. (zie eveneens tabel 1 bij artikel 10).
Omdat de NHC’s en NIC’s onderdeel uitmaken van de contracteerruimte is de beleidsregel ‘Budgettair kader Wlz’ van toepassing. Dit betekent dat wanneer sprake is van een overschrijding van de contracteerruimte, het productiebudget (inclusief het percentage van het NHC, NIC-budget), met inachtneming van de beleidsregel ‘Budgettair kader Wlz’, naar rato kan worden gekort.
11.2.3 Overige NHC-tarieven GGZ
Voor de prestaties overige basisprestatie Klinisch Intensieve Behandeling (KIB) en forensische zorg zonder strafrechtelijke titel zijn per 2013 NHC-tarieven in de beleidsregel opgenomen.
Bij de bepaling van de overige NHC-tarieven GGZ zijn de investeringsnormen voor de curatieve GGZ en de forensische zorg gebruikt. Voor de Wlz is een NHC inclusief behandeling van toepassing waarbij wordt uitgegaan van een bezettingsgraad van 97%. Daarom heeft een omrekening plaatsgevonden om te komen tot de Wlz-normen, waarbij is uitgegaan van een bezettingsgraad van 97% en een investeringsnorm inclusief behandeling.
Onderstaande tabellen laten zien welke bezettingsgraden in de Zvw, forensische zorg en Wlz van toepassing zijn. De vermelde verblijfstypen geven de deelprestaties verblijf aan variërend van een lichte verzorgingsgraad (verblijfstype A) tot een zeer intensive verzorgingsgraad (verblijfstype G). De vermelde FZ-niveaus betreffen de beveiligingsniveaus binnen de forensische zorg. FZ-niveau 2 staat voor een gemiddeld beveiligingsniveau en FZ-niveau 3 voor een hoog beveiligingsniveau.
Verblijfstype
| Bezettingsgraad Zvw (= aanwezigheid)
| Bezettingsgraad Wlz
(= aan- en afwezigheid)
|
A
| 83%
| 97%
|
B
| 87%
| 97%
|
C
| 88%
| 97%
|
D
| 97%
| 97%
|
E
| 91%
| 97%
|
F
| 99%
| 97%
|
G
| 85%
| 97%
|
FZ-niveau
| Bezettingsgraad FZ (= aanwezigheid)
| Bezettingsgraad Wlz
(= aan- en afwezigheid)
|
2
| 94%
| 97%
|
3
| 94%
| 97%
|
Voor de toeslag forensische zorg zonder strafrechtelijke titel is aangesloten bij de NHC FZ beveiligingsniveau 3. Om in aanmerking te komen voor deze toeslag moet sprake zijn van een toeslag forensische zorg ingevolge de beleidsregel ‘Prestatiebeschrijvingen en tarieven zorgzwaartepakketten’. De toeslag betreft een aanvulling tot maximaal NHC FZ beveiligingsniveau 3. De toeslag is gebaseerd op de NHC van FZ-beveiligingsniveau 3 minus het gewogen gemiddelde van 75% NHC 5GGZ-B en 25% NHC 7GGZ-B.
11.3.7 Toeslag kinderdagcentra GHZ (KDC)
In 2012 is een normatieve opslag voor kapitaallasten van kinderdagcentra ingevoerd. Deze opslag is hoger dan de NHC-modules voor dagbesteding en voor behandeling die in de basis NHC zijn verwerkt. Daarom kan een toeslag op de NHC’s afgesproken worden voor de kapitaallasten van de kinderdagcentra voor gehandicapten (KDC). De som van deze toeslag en de reeds in de basis NHC opgenomen vergoedingen voor dagbesteding en voor behandeling mag niet meer bedragen dan het tarief voor de prestatie Kapitaallasten dagbesteding kind GHZ (totaal € 16,16 per dagdeel / € 20,72 per dag).
11.4 Overige basisprestaties
Voor een aantal basisprestaties, niet zijnde ZZP’s is geen specifieke NHC ontwikkeld terwijl voor deze prestaties wel sprake is van kapitaallasten in verband met verblijf. Voor de koppeling van deze basisprestaties aan een NHC is gezocht naar NHC’s van ZZP’s waarbij de tarieven van de basisprestaties vergelijkbaar zijn met de tarieven van de ZZP’s. Deze betreffen:
Verblijfscomponent niet-geïndiceerde partner; Logeerdagen; Mutatiedagen; Crisisopvang.
Verblijfscomponent niet-geïndiceerde partner
De prestatie verblijfscomponent niet- geïndiceerde partner is gelijk aan de NHC voor ZZP VV1.
Logeren
De tarieven zijn berekend op basis van een gewogen gemiddelde NHC-tarieven binnen de sector bij een bezetting van 75%.
Mutatiedagen
De mutatiedagen V&V worden zowel in- en exclusief behandeling gekoppeld aan de NHC voor ZZP VV1.
Crisisopvang
De crisisopvang wordt als volgt gekoppeld:
Crisisopvang V&V
met behandeling
| NHC VV7 inclusief behandeling
|
Crisisopvang GHZ VG
zonder behandeling
| NHC VG6 exclusief behandeling, inclusief dagbesteding
|
Crisisopvang GHZ VG
met behandeling
| NHC VG6 inclusief behandeling, inclusief dagbesteding
|
Crisisopvang LVG
| NHC LVG 4 inclusief behandeling, inclusief dagbesteding
|
Voor het NHC deel van de basisprestaties crisisopvang is van toepassing dat deze geldt voor zowel dagen dat een cliënt op een crisisbed aanwezig is als dagen waarop de cliënt niet op een crisisbed aanwezig is.
Artikel 12 Declaratie
Nieuwe zorgaanbieders declareren de intramurale zorgprestaties en de dagbesteding kind GHZ aan de Wlz-uitvoerder. In de te declareren tarieven is het deel van het percentage NHC-budget conform tabel 1 uit artikel 10 opgenomen.
Een voorbeeld:
Stel de afgesproken ZZP prijs is € 100,00. Het afgesproken NHC-tarief is € 15.4 Dan wordt € 101,50 (€ 100 + 10% * € 15) in 2012 gedeclareerd. Voor 2013 zou dit € 103 euro (€ 100 + 20% * € 15) zijn.
Artikel 13 Vaststelling en inhoud jaarsluittarief
Het budget kapitaallasten wordt conform het resterende percentage kapitaallasten in tabel 4 uit artikel 7 van de beleidsregel ‘Invoering normatieve huisvestingscomponent (NHC) bestaande zorgaanbieders’ opgenomen in het sluittarief.

Er wordt in dit voorbeeld een tarief gedeclareerd die bestaat uit de ZZP prijs en 10% van het NHC-tarief. In het budget (aanvaardbare kosten) staat een nieuwe kapitaallastenvergoeding dat bestaat uit 90% budget kapitaal en 10% budget NHC. Hierdoor ontstaat een verschil tussen kosten en opbrengsten. Dit verschil wordt verwerkt in het jaarsluittarief en kan zodoende gedeclareerd worden. Op deze wijze kunnen de kosten volledig gedekt worden door declaratie(s).
Bij de nacalculatie in juni jaar t+1 wordt de definitieve nieuwe kapitaallastenvergoeding vastgesteld. Wanneer deze nieuwe vergoeding afwijkt van hetgeen de zorgaanbieder op basis van de declaratie van de intramurale zorgprestaties en dagbesteding kind GHZ én het jaarsluittarief heeft ontvangen zal dit worden verwerkt in het jaarsluittarief van jaar t+1.
AlgemeenDeze beleidsregel geeft inzicht in de uitgangpunten en berekening van de normatieve huisvestingscomponent (nhc) en de normatieve inventaris component (nic) voor zorgaanbieders die gespecialiseerde ggz, fz en/of zorg binnen de Wlz leveren. Door de overheveling van de langdurige ggz naar de Zvw heeft deze beleidsregel voor wat betreft die sector betrekking op zowel de nhc’s die in combinatie met dbc’s als nhc’s die in combinatie met zzp’s gedeclareerd kunnen worden. De nic is alleen van toepassing voor de zzp-prestaties.
Met ingang van 2012 gold (tot 2018) een overgangsregeling voor de vergoeding van kapitaallasten. Daarbij is een prestatie gebonden vergoeding op basis van landelijke uniforme componenten in de vorm van de normatieve huisvestingscomponent (nhc) geïntroduceerd. Deze vergoeding heeft enkele uitgangspunten die afwijken van het systeem voor 2012:
- De vergoeding voor de kapitaallasten is niet langer gebonden aan een object en individueel berekend maar is vervangen door een vaste productievergoeding per cliënt.
- De vergoeding van de kapitaallasten is niet langer gekoppeld aan een vergunning.
- Het moment van investeren en de vergoeding van de kapitaallasten worden daardoor ontkoppeld.
Vanaf 1 januari 2018 is de nhc opgenomen in de tarieven van de zorgzwaartepakketten (zzp’s) en de db(b)c’s en de nic in de tarieven van de zzp’s. Daarmee is sprake van volledig integrale tarieven.
In 2011 is voor de langdurige ggz in de AWBZ, een nhc ontwikkeld. Deze nhc vergoedt de kapitaallasten (rente en afschrijvingen of daaraan gelijkgestelde huur) ten behoeve van de zorgzwaartepakketten (zzp’s).
Met de aanwijzing van 12 juli 2011, kenmerk MC-U-3072372, aan de NZa heeft de minister van VWS bepaald dat de nhc voor de gehele ggz zal gelden. Voor de gespecialiseerde langdurige ggz is de nhc ingevoerd per 1 januari 2012. Voor de gespecialiseerde ggz met een verblijfsduur korter dan een jaar is de nhc ingevoerd per 1 januari 2013.
Normatieve huisvestingscomponent (nhc) binnen de zzp’s
Voor de investeringsbedragen per zzp is het rapport van Centrum Zorg en Bouw ´Investeringskosten per zorgzwaartepakket; Basis voor nhc in de Care 12 november 2009’ als basis genomen. In dit rapport wordt per zzp een investeringsbedrag berekend, dat nodig is voor de nieuwbouw van AWBZ-voorzieningen.
Centrum Zorg en Bouw heeft in een tweede rapport ‘Investeringskosten per zorgzwaartepakket; Basis voor nhc in de Care 2 augustus 2010’ een vertaling gemaakt waarin de beleidsvrijheid van Centrum Zorg en Bouw in het toekennen van specifieke voorzieningen is meegenomen.
Een nieuwe normatieve systematiek biedt zorgaanbieders de mogelijkheid om zelf keuzes te maken voor specifieke voorzieningen. Op basis van de beschikbare financiële middelen is hiervoor een algemene toeslag van 2% op de normatieve huisvestingscomponent beschikbaar gesteld, in de plaats van de diverse specifieke toeslagen die in het kader van het bouwregime mogelijk waren.
De beschikbare 2% is na overleg met de brancheorganisaties en VWS en na inhoudelijke toetsing door Centrum Zorg en Bouw op enkele punten niet generiek, maar specifiek toegedeeld aan de zzp's.
De investeringsbedragen uit de rapporten van Centrum Zorg en Bouw (van november 2009 en augustus 2010) zijn gebaseerd op de Bouwkostennota 2008 en zijn geïndexeerd naar het prijspeil van januari 2011 met een percentage van –/–1%. Dit laatste negatieve percentage is het gevolg van de positieve aanbestedingsresultaten in de periode 2008-2011. Deze investeringsbedragen, die gebruikt zijn als basis voor de berekening van de initiële nhc’s binnen de zzp’s, staan als laatste vermeld in de in artikel 7 genoemde beleidsregels.
Bij de berekening van de initiële nhc’s is uitgegaan van de in de bouwnormen 2008 opgenomen vierkante meters per cliënttype. De uitkomsten daarvan zijn gekoppeld aan het totale aantal cliënten per zorgzwaartepakket dat in het voorjaar van 2009 bekend was en in de onderscheiden sectoren intramurale zorg ontving. Tot slot is dit afgezet tegen de premisse dat alle gebouwen in de intramurale langdurige zorg op enig moment ten minste moeten kunnen beschikken over het bij de bouwnormen 2008 horende aantal vierkante meters per zzp. De maximale prijs voor het maximale aantal cliënten/zorgzwaartepakketten is vervolgens afgezet tegen 5% rente en prijspeil 2011, waarin de conjuncturele aanbestedingsresultaten tot en met het derde kwartaal van 2010 zijn betrokken.
In het macrobedrag dat daaruit voortvloeit, is verdisconteerd dat alle gebouwen in de langdurige zorg qua vierkante meters op het niveau zijn gebracht van de voor de integrale tarieven als basis genomen vierkante meters volgens de bouwnormen 2008. Dit bedrag vormt voor de NZa de maximale ruimte waarbinnen tarieven kunnen worden berekend.
De vanaf 1 januari 2012 geldende nhc’s kennen een modulaire opbouw. Zowel voor behandeling als dagbesteding gelden gedifferentieerde nhc’s.
Normatieve huisvestingscomponent (nhc) binnen de db(b)c’s
Bij de bepaling van de investeringsbedragen van de nhc voor verblijf-db(b)c’s is uitgegaan van:
- de prestatie-eisen voor nieuwbouw AWBZ-voorzieningen, opgesteld en uitgegeven door het Bouwcollege, februari 2007;
- de Bouwkostennota, opgesteld en uitgegeven door het Bouwcollege, laatstelijk verschenen in 2008;
- de publicatie ‘Bouwkosten Zorgsector 2010’, opgesteld en uitgegeven door TNO;
- een notitie van TNO met als onderwerp ‘m² aftrek behandeling nhc ggzc’, januari 2014;
- De publicatie ‘Veldnorm insluiting’, opgesteld en uitgegeven door TNO.
Per verblijfscategorie van de db(b)c-productstructuur voor verblijf is bepaald welke investeringsbedragen benodigd zijn voor nieuwbouw van Zvw/fz-voorzieningen.
De investeringsbedragen zijn gebaseerd op de gebouwbehoefte gekoppeld aan de zorgvraag die naar voren komt uit de prestatiebeschrijving van de productstructuur voor verblijf.
De investeringsbedragen zijn zo opgebouwd dat voor alle verblijfscategorieën hetzelfde basisinvesteringsniveau geldt ten behoeve van ‘verzwaarde bouw’ volgens de prestatie-eisen AWBZ.
Naast deze basis zijn er componenten aan het investeringsbedrag toegevoegd. Deze componenten hebben betrekking op extra investeringskosten voor aanpassing van het gebouw. Per component is een investeringsbedrag bepaald. De mate waarin het investeringsbedrag behorend bij een component wordt opgeteld bij het basis investeringsbedrag, is afhankelijk van de gemiddelde zorgvraag per verblijfscategorie. De gemiddelde zorgvraag is in overleg met branchepartijen en werkbezoeken op basis van de prestatiebeschrijvingen van de db(b)c-productstructuur ingevuld.
Tijdens dit traject heeft het Centrum Zorg en Bouw een adviesrol vervuld. Bij de invoering van de nhc is afgesproken om te onderzoeken of de oorspronkelijke normatieve aftrek voor behandelruimtes redelijk is. Deze aftrek is van belang omdat de nhc alleen betrekking heeft op de kosten van verblijf. Dit onderzoek is in 2014 afgerond en heeft geresulteerd in een wijziging van de aftrek en daardoor ook van de investeringsbedragen per 2015. Ook in dit traject heeft TNO een adviesrol vervuld. Voor de beveiligingsniveaus 2,3 en 4 is deze wijziging destijds niet doorgevoerd. Reden daarvoor was dat het materiële effect niet groot genoeg was om een wijziging toe te passen. Deze aftrek is per 1 januari 2018 alsnog doorgevoerd, vanwege de herijking van de nhc-tarieven.
Ook de investeringsbedragen, die gebruikt zijn als basis voor de berekening van de nhc’s binnen de db(b)c’s staan als laatste vermeld in de in artikel 7 genoemde beleidsregels.
Normatieve inventariscomponent (nic)
Met ingang van 2014 is voor inventaris een prestatie afhankelijke norm ontwikkeld. Deze norm is gebaseerd op een onderzoek van Centrum Zorg en Bouw. In het rapport ‘Herijking inventariskosten AWBZ’ van 23 april 2012, heeft Centrum Zorg en Bouw een onderzoek gedaan naar de inventarisbehoefte binnen de AWBZ. In dit rapport is de jaarlijkse behoefte aan inventarisbudget opgenomen. Per cluster zzp’s is een inventarisbudget bepaald.
Cluster indeling:
Naast afschrijvingskosten bevat de norm voor inventaris een rente component. In de huidige systematiek wordt de gewogen gemiddelde boekwaarde van de inventaris opgenomen onder de activa van de rentenormeringbalans.
Onderhoud nhc en nic
Bij de invoering van de nhc en nic in 2012 heeft de NZa een onderhoudsrapport gepubliceerd. De hierin opgenomen uitgangspunten worden ook gevolgd voor de ggz en de fz. Uitgangspunt is dat bij de evaluatie in 2017 alleen de componenten rente en inflatie gecorrigeerd kunnen worden indien een bandbreedte van + of – 0,5% ten opzichte van de normen wordt overschreden.
Indexering nhc
Op 16 juni 2016 heeft TNO de NZa geadviseerd over de actuele prijsontwikkelingen. Conform het onderhoudsrapport is het CPI gemonitord over een langere periode (1985 – 2015). Het resultaat hiervan is een gemiddelde index van 1,98%. Hiermee wordt de bandbreedte uit het onderhoudsrapport slechts gering overschreden. Daarom is de oorspronkelijke index van 2,5% in 2018 gecontinueerd.
Rente nhc en nic
Op 26 januari 2016 heeft TNO de NZa geadviseerd over de rentecomponent in de nhc en in de nic. In aansluiting op het onderhoudsrapport is zowel de gemiddelde 10-jaar IRS euro in de afgelopen 10 jaar berekend als het langjarig (1990 – 2014) gemiddelde van afgesloten leningen met een looptijd van 10 jaar of meer. In beide benaderingen komt de gemiddelde rente voor het vreemde vermogen uit op 4,10% en wordt de bandbreedte uit het onderhoudsrapport van 0,5% ten opzichte van de oorspronkelijke rente van 5,0% overschreden. Op 19 mei 2017 heeft Finance Ideas een aanvullend advies aan de NZa uitgebracht over de inbreng van het eigen vermogen bij investeringen in vastgoed en in inventaris. Voor de berekening van een vermogenskostenvoet wordt uitgegaan van 30% eigen vermogen tegen een vergoeding van 5,94%. De vermogenskostenvoet komt hiermee uit op 4,65% voor zowel de nhc als de nic.
ArtikelsgewijsDeze beleidsregel is van toepassing op alle zorgaanbieders die gespecialiseerde ggz en/of fz in combinatie met de functie verblijf leveren of zorg leveren binnen de Wlz. Vrijgevestigde zorgaanbieders vallen niet onder de reikwijdte van deze beleidsregel, omdat verblijf geen onderdeel uitmaakt van hun zorgverlening.
Artikel 1 Centrum Zorg en Bouw
Met ingang van 1 januari 2010 is het College bouw zorginstellingen (CBZ) opgehouden te bestaan vanwege de afschaffing van het bouwregime per 1 januari 2009. Om die expertise niet verloren te laten gaan heeft het Ministerie van VWS besloten het Centrum Zorg en Bouw, onderdeel van TNO, te starten. Het Centrum voert taken uit voor de overheid rond de gebouwkwaliteit. Daarnaast levert het Centrum advies op maat voor bouwen in de zorg. De NZa heeft de rapportages van Centrum Zorg en Bouw betrokken bij het bepalen van de nhc.
Artikel 1 Normatieve inventariscomponent
Inventaris zijn losse gebruiksgoederen die in en om het gebouw aanwezig zijn, die niet nagelvast zijn verbonden aan het gebouw, niet zijn vastgezet in de aarde en niet zijnde een vervoermiddel.
Artikel 2 Doel van de beleidsregel
Per 1 januari 2012 is de systematiek van nacalculatie van intramurale zorggebouwen ten behoeve van de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de AWBZ/Wlz vervangen door een prestatiegebonden vergoeding op basis van landelijke uniforme tarieven.
Artikel 4 Uitgangspunten nhc
Voor de omrekeningen van investeringsbedrag per zzp naar een nhc per dag is gebruik gemaakt van het rapport van Centrum Zorg en Bouw ‘Berekeningssystematiek nhc in de Care’7. Het rapport Berekeningsmethodiek nhc in de Care (van 4 mei 2011) beschrijft de berekeningssystematiek die wordt gebruikt voor bepaling van de nhc. In het rapport zijn alle stappen om van investeringsbedragen tot een nhc te komen beschreven.
Om te komen tot een berekening is door de NZa en het Ministerie van VWS voor bepaalde uitgangspunten gekozen. De NZa verwijst naar de Aanwijzing van het Ministerie van VWS ter zake.
Artikel 4.1 Investeringsbedragen per zzp, dbc en dbbc
Deze investeringsbedragen zijn opgenomen in de onder artikel 7 genoemde voorgangers van deze beleidsregel.
Artikel 4.6 Grond, interim-huisvesting en terreinvoorzieningen
In de nhc wordt rekening gehouden met een deelbedrag van 10% bovenop de gemiddelde grondprijs in Nederland als onderdeel van de onderscheiden normatieve huisvestingscomponenten.
Er is een nauwe samenhang tussen grond en interim-huisvesting. Nieuwe gebouwen op dezelfde, al in bezit zijnde grond vergen interim-voorzieningen voor de cliënten. Vervangende nieuwbouw op een ander terrein maakt interim-huisvesting overbodig, maar noodzaakt tot aanschaf van dat nieuwe terrein dan wel huur van de nieuwe voorziening. Een zorgaanbieder kan op een nieuwe locatie grond kopen, op deze grond bebouwen, vervolgens de cliënten laten verhuizen en aansluitend de oude locatie al dan niet met gebouw erop verkopen, verhuren of voor een ander doel gebruiken. Een zorgaanbieder kan echter ook besluiten om op dezelfde locatie nieuwbouw te realiseren in welk geval er gebruik gemaakt moet worden van tijdelijke, vervangende (interim)-huisvesting en er mogelijk terreinvoorzieningen nodig zijn. Terreinvoorzieningen zijn in geval van eigendom vaak noodzakelijk als vervangende nieuwbouw (elders) op het stuk grond plaatsvindt. Er kan daardoor behoefte zijn aan nieuwe aansluitingen op het riool en/of de waterleiding of aan wegen of een parkeerterrein. Door één percentage vergoeding in de normatieve huisvestingscomponent op te laten nemen kunnen zorgaanbieders – al dan niet daartoe door hun huidige gebouwenbestand gedreven – keuzes maken ten aanzien van de voor hen optimale wijze van opereren.
Artikel 4.9 Bezettingspercentage gespecialiseerde ggz
De bezettingspercentages voor de verblijfscategorieën A t/m G zijn gebaseerd op gegevens die beschikbaar zijn gekomen in het kostprijsonderzoek voor de productstructuur voor verblijf 2012 en gegevens uit het kostprijsonderzoek voor de dbc-tarieven voor 2014.
De bezettingspercentages van de zzp’s en KIB-volw. zijn gebaseerd op de aan- en afwezigheid.
Artikel 4.9 en 5.2 Logeren
De tarieven voor logeren zijn formeel gezien (mede) gebaseerd op artikel 11 van de aanwijzing van de Staatssecretaris van VWS van 31 oktober 2008, Staatscourant 2008, 219. Zo kan ten gunste van zorgaanbieders worden voorzien in een lager bezettingspercentage (dus hoger tarief) dan voor de nhc en nic is voorgeschreven. Voor het overige is zoveel mogelijk aangesloten bij de systematiek van de nhc en nic.
Artikel 5
Voor de zzp’s en KIB-volw. is een nic van toepassing. De kosten inventaris van deze prestaties kennen vanaf 2014 een nieuwe norm. Voor de db(b)c’s is een nic niet van toepassing. De kosten van inventaris voor db(b)c’s zijn onderdeel van het dbc tarief.